10.1 C
Pals
Dijous, 28 maig 2020

“Quan ve Nadal, la cançó del miracle…”

No soc massa afeccionada a festes d’una unanimitat tant  espectacular com la de Nadal. Si que m’agrada la festa en petit comitè o en família i no nomes per Nadal sinó quasi sempre.

A la meva família li passa el mateix i per Nadal cada qual s’organitza un viatge que li faci oblidar el tumultuós anar i venir de la gent a tot hora per carrers i carreteres sota un cel de lluminària de disseny i muntatge que quan més cara es, mes llunyana la sent. Per això i per no perdre l’oportunitat d’estar junts i fer una bona festa, celebrem el Nadal un parell de caps de setmana abans de la data oficial, el 15 de desembre aquest any per exemple, i com que ningú te compromís amb altres branques de la família, a qui li toqui aquest anys preparar el sopar, se les haurà d’arreglar per rebre vint-i-cinc o trenta persones i pensar un menú compatible amb l’espai de que disposa, servit a  taula parada o deixat en un taulell d’on cada qual en pren al seu aire i s’asseu al sofà, cadires o tamborets escampats per la casa. I no oblidem la tradició: ens fem regals els uns als altres i a les postres no hi falten torrons ni neules, però no fem cagar el tió perque ja no tenim nens petits a la família.
Això ens permet inventar petites sorpreses que donin a la festa un toc de fantasia, difícil en una celebració ja consolidada per la tradició com es el Nadal. I de passada  ens fem la il·lusió que les lluminàries son un fet aliè a la nostra festa, tan lluny de la festa multitudinària.

Perquè,  no ens agraden les lluminàries i no ens atrevim a criticar-les encara que som conscients que en un moment en que un tant per cent tant elevat de la població de Catalunya viu sota el nivell de la misèria, els brutals i inútils dispendis municipals no tenen massa sentit. Es clar que el sentit ja fa anys que només el trobem en un altre tant per cent molt minso de la vida política que lluita com pot contra els embats absurds i trepidants de la reacció que manipula la noticia, menysprea  la cultura i el benestar del poble i si pogués es carregaria tot l’àmbit dels Drets Humans.
Mentrestant la majoria de la societat fem com si no ens en adonéssim. Això encara té menys sentit.
Bon nadal a tots

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios