10.6 C
Pals
Dissabte, 20 abril 2024
- Publicitat -

Ramón Alturo: “Una de les riqueses que té el Parc Natural del Montgrí és la diversitat d’espais i per tant d’ocells”

Al Parc Natural del Montgrí, el cens d’enguany mostra que s’han perdut unes 3.000 aus aquàtiques. Per saber quina repercussió pot tenir al nostre entorn, hem entrevistat al Supermatí d’avui Ramón Alturo, director del Parc.

Les dues espècies més afectades són la fredeluga i l’ànec collverd que han baixat respectivament 1.700 i 1.000 individus. Ha explicat que aquesta baixada és perfectament normal i correspon al moviment natural dels ocells que venen a hivernar, es desplacen del Nord al Sud i es distribueixen en diversos llocs. Aquest any també hi ha hagut raons climàtiques. De fet, no els interessa que hi hagi superpoblació d’una espècie perquè llavors desplaça les altres. Recalca que al voltant del 2009 hi va haver una superpoblació del gavià argentat que se situava en 16.000 exemplars i ara s’ha normalitzat i n’hi ha uns 6.000.

En canvi, la situació que sí que els preocupa és la del corb marí emplomallat. Fa uns anys l’espècie va patir de malaltia i va baixar la seva població. Ara no entenen perquè li costa recuperar-se ja que les condicions són bones al parc i estan decidit a emprendre accions per esbrinar-ho.

A banda d’aixó, Ramón Alturo ha destacat la riquesa del Parc Natural per la seva diversitat d’espais i, per tant, d’espècies. La totalitat de l’entorn, que se situa al Nord a la Escala i al Sud el Montgrí, i va des de la desembocadura del Ter fins a les platges de Pals, ofereix aiguamolls, àmbits marins i zones rocalloses que permeten a diversos ocells trobar l’entorn adequat.

Finalment, preguntat sobre els possibles efectes d’aquest any amb restriccions de mobilitat a causa de la COVID, ha comentat que durant el confinament els efectes van ser molt notables. En efecte, al no haver-hi cap presència humana i sent l’època de nidificació, els ocells es van posar a llocs no habituals. I pel que fa a ara, els usuaris que passegen pel parc són persones que no acostumen a fer-ho i no saben a vegades com comportar-se. Així, circulen fora de camins i per llocs no recomanats i poden acabar provocant danys a l’entorn o desplaçar les aus. Per tant, el director assegura que estan decidits a fer més divulgació perquè aquest nou públic conegui millor el parc i els bons hàbits per passejar-hi.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios