13 C
Pals
Dijous, 13 juny 2024
- Publicitat -

La regió sanitària de Girona desplega els equips d’atenció a domicili a la crisi infantil i juvenil en salut mental

El programa està en marxa a Alt i Baix Empordà i a la Selva marítima i properament arribarà a la resta de comarques

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La regió sanitària de Girona ha engegat el desplegament del Programa d’atenció a la crisi infantil i juvenil en salut mental per atendre la població d’entre 6 i 17 anys a domicili. El pla d’acció se centra en els menors en situació de complexitat, ja sigui per la vulnerabilitat sociofamiliars o per l’estat psicopatològic, i que tenen dificultats per visitar-se als centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) o anar als hospitals de dia. El programa ja està en marxa a l’Alt i Baix Empordà i a la Selva marítima i aquesta primavera s’acabarà d’estendre al Gironès-Pla de l’Estany, Garrotxa, Selva interior i Ripollès. Els centres de salut mental infantils i juvenils de l’IAS a comarques gironines han atès 7.225 persones durant el 2022.

En línia amb els objectius del Pla de Salut 2021-2025, la regió sanitària de Girona ja ha començat el desplegament del programa a les comarques gironines. L’objectiu del programa és abordar els casos que necessiten d’una intervenció intensiva però que, per la situació de complexitat dels pacients i les seves famílies, tenen dificultats per visitar-se als centres de salut mental infantil i juvenil o anar als hospitals de dia, que són els recursos que cobririen aquest tipus de necessitat, juntament amb les unitats d’hospitalització.

El programa, que ja està en marxa a les comarques de l’Alt i el Baix Empordà i a la Selva marítima, s’articula a través d’equips de professionals que ofereixen una atenció continuada a domicili. Aquests equips, que depenen de cada CSMIJ comarcal de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), estan integrats per un psiquiatre infantil, un psicòleg clínic, un infermer especialitzat en salut mental, un educador social, un treballador social i un terapeuta ocupacional, a més del referent administratiu.

Els equips, que treballen coordinadament amb els professionals del CSMIJ de referència del qual depenen, atenen els infants o joves i les seves famílies en els aspectes psicosocials individuals i familiars fins que aquestes persones assoleixen l’estabilitat clínica suficient per poder assistir a un recurs d’atenció comunitària existent (centre de salut mental o hospital de dia). Aquesta primavera, el programa s’acabarà d’estendre a les comarques del Gironès-Pla de l’Estany, Selva interior, Garrotxa i Ripollès.

Segons informa l’IAS en un comunicat, la idea del programa és que les persones rebin una atenció comunitària i de proximitat, intensiva, accessible i continuada, a càrrec d’equips especialitzats. L’equip multidisciplinar estableix un pla terapèutic individualitzat per al pacient i ajustat al seu entorn específic, treballant els aspectes pràctics de la vida quotidiana. Es calcula que aquest suport tingui una durada d’unes vuit setmanes, amb una mitjana de visites d’almenys dues o tres a la setmana. L’atenció és flexible i s’adapta a l’evolució de les necessitats de cada menor i els equips gestionen, si fa falta, l’atenció coordinada amb altres dispositius sanitaris i socials i d’atenció urgent del territori.

Un dels element centrals del programa és la participació dels joves en el procés d’atenció i de la seva recuperació i empoderament. La intervenció de l’equip de professionals reforça les capacitats i potencialitats dels joves i el desenvolupament del seu projecte de vida. Com a objectius complementaris, el programa busca promoure i facilitar la vinculació als recursos de la comunitat; oferir una atenció a altres aspectes de la salut (com dieta, abús de substàncies o malalties desateses); detectar situacions tòxiques en el nucli familiar; reduir el risc d’aïllament i d’exclusió social, així com l’absentisme escolar i, en la mesura que sigui possible, els ingressos hospitalaris i les visites als serveis d’urgències.

Un 5% més de pacients

Els centres de salut mental infantils i juvenils de l’IAS a comarques gironines han atès durant el 2022 un total de 7.225 persones, de les quals, 2.411 s’hi visitaven per primer cop. L’increment de persones ateses en relació amb l’any 2021 és del 5%. Aquests valors situen la prevalença en la població infantil i juvenil en el 10,17 i la incidència en l’1,70.

En relació amb els diagnòstics tractats, els principals són codis Z (problemes de la vida que afecten la salut i generen malestar) en un 19%, trastorns de l’espectre autista (18,89%), trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (16,3%), trastorns d’ansietat (7,9%) i trastorns de la conducta alimentària (7,8%), corresponent la resta a altres tipus de trastorns. El 23% dels total de casos atesos són considerats en situació clínica de complexitat en salut mental. Els centres de salut mental han fet en un any un total de 38.370 visites, de les quals un 6,35% van ser primeres, un 57% successives, i un 34% visites de tractament familiar.

El programa d’atenció a la crisi infantil i juvenil va registrar al darrer trimestre de l’any 2022 catorze casos, deu dels quals s’han donat d’alta aquest 2023. De total de persones ateses, onze són noies i tres, nois.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Mor Lluís Molinas, periodista i activista cultural de Palafrugell

Ha mort Lluís Molinas, figura clau de la cultura a Palafrugell i impulsor del teatre amateur. El funeral serà aquest dissabte a les 12 h a l'església de Palafrugell. Molinas va ser escriptor, periodista, editor i col·leccionista. La seva última aparició pública va ser a l'abril, a la Fundació Josep Pla, on va parlar sobre la preservació del llibre “El Peix Fregit”.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -