14.9 C
Pals
Diumenge, 16 juny 2024
- Publicitat -

Roger Duran: “Ens oblidem de la importància del factor ecològic i la biodiversitat quan parlem del riu Ter”

Quan parlem de sequera i sector turístic ens venen al cap els hotels i càmpings amb les seves piscines a la comarca. Però hi ha un altre tipus d'empreses que veuen com la reducció dels cabals d'aigua en els darrers anys han anat afectant la seva activitat econòmica. Aquest és el cas de Kayak del Ter, ubicats en un racó de Colomers que, com diu el seu nom, es troba just al costat de la llera del riu Ter. Just abans que les pluges arribéssin a la comarca a Ràdio Capital vam poder parlar de la situació d'aquesta empresa amb el seu propietari, Roger Duran, i de com la sequera està afectant l'entorn del Baix Ter. 

Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Quan parlem de sequera i sector turístic ens venen al cap els hotels i càmpings amb les seves piscines a la comarca. Però hi ha un altre tipus d’empreses que veuen com la reducció dels cabals d’aigua en els darrers anys han anat afectant la seva activitat econòmica. Aquest és el cas de Kayak del Ter, ubicats en un racó de Colomers que, com diu el seu nom, es troba just al costat de la llera del riu Ter. Just abans que les pluges arribessin a la comarca a Ràdio Capital vam poder parlar de la situació d’aquesta empresa amb el seu propietari, Roger Duran, i de com la sequera està afectant l’entorn del Baix Ter.

Les pluges de les darreres setmanes han permès aixecar l’estat d’emergència del sistema Ter-Llobregat. Però hi ha empreses que depenen del cabal del riu per desenvolupar la seva activitat. Aquesta empresa va néixer l’any 2008, quan Catalunya estava patint la que era en aquell moment va ser la sequera més crua que havia patit el país. Roger Duran apunta que aquesta situació en què els períodes de sequera havien de ser més llargs i comuns ja se sabia “des de l’any 2008” i apunta que “no s’ha fet res”.

Explica, però, que en els anys que van seguir a la inauguració, Kayak del Ter va tenir un creixement exponencial. “El boca-orella va funcionar molt bé”, admet Roger Duran, que apunta que a Kayak del Ter hi venen des de centres escolars a turistes belgues, anglesos o francesos que passen les vacances d’estiu a l’Empordà. “Fora de temporada si que és cert que ens venen a visitar ornitòlegs i naturalistes, nacionals i internacionals, que volen veure la fauna de la zona”, explica el propietari.

Ara mateix, però, Roger Duran explica que la ruta que s’ha de seguir pel riu s’ha de fer amb un guia, perquè hi ha zones on el caiac podria quedar encallat. “Amb la pandèmia que va arribar el 2020 i la sequera que estem patint en els darrers anys, és complicat tirar endavant el negoci”, admet Roger Duran. De moment, Roger Duran no ha pogut reincorporar els seus treballadors a la plantilla.

Kayak del Ter, que es troba a Colomers, també és un revulsiu pels negocis que hi ha al municipi i als pobles de la zona. “Hi ha una fleca, restaurants i hotels que depenen de l’activitat que fem a Kayak del Ter”, apunta Roger Duran.

Cal que plogui

De cara a l’estiu, si no continua plovent, Roger Duran admet que circular pel riu serà un problema. “A part que no hi haurà cabal suficient per passar amb els caiacs, l’aigua s’acabarà fent malbé per l’excés d’algues i l’augment de la temperatura”, apunta Roger Duran. Això, pot provocar diversos efectes en la biodiversitat i el sistema de la zona.

Roger Duran, que fa més de 15 anys que conviu amb la fauna i la flora d’aquest riu, reconeix que si tots aquests elements acaben confluint a la zona, costarà més que l’aigua del riu circuli i, fins i tot, hi haurà diversos espais del riu on l’aigua quedarà estancada. “Al final hi haurà espais del riu on farà pudor l’aigua més estancada”, explica Roger Duran, “així, el meu producte deixa de ser totalment atractiu”.

Però les afectacions en el cabal del riu no acaben aquí, ja que si el cabal del riu és baix i els caiacs toquen el fons del riu aixequen els llimbs i el fang deixant l’aigua enterbolida. “L’aigua enfosquida atrau encara més la calor i fa que l’aigua s’escalfi més ràpididament”, explica Roger Duran.

Per intentar resoldre aquesta situació, Roger Duran espera que en les properes setmanes alliberin aigua dels pantans per poder mantenir els arbres de la zona. “De fet, el riu Ter és un dels únics rius navegables de Catalunya que forma part de la zona mediterrània”, apunta el propietari.

Abans que aquestes pluges de les darreres setmanes arribessin a les comarques gironines, Roger Duran ja explicava que aquesta aigua ha de servir per rehidratar el territori. “La terra està molt seca i necessita absorbir les aigües de les pluges que arribin”, apunta Roger Duran. Per això, reconeix que des dels embassaments deixen anar poca aigua de la qual tenen acumulada als pantans. A tota aquesta situació cal sumar-hi les poques nevades que hi ha hagut durant l’hivern.

També explica que amb el permís que ha donat l’Agència Catalana de l’Aigua per poder fer pous, la capa freàtica de la terra veurà com el seus nivells d’aigua acaben baixant. “Aquesta reducció de les reserves de l’aigua acaben provocant, a llarg termini, la salinització d’aquesta aigua a zones properes al mar, deixant-la inutilitzable”, admet el propietari. Roger Duran admet que l’ACA ha fet la seva feina, però els polítics són els qui no els han fet cas.

La riquesa del riu Ter

Si bé és cert que Roger Duran es mostra preocupat pels factors econòmics, també alerta dels efectes que pot tenir la sequera en un riu com el Ter. “S’oblida molts cops el factor ecològic”, admet el propietari. Recorda la importància que un territori sigui ric en biodiversitat i en espècies que hi conviuen perquè apunta que no és senzill recuperar el que s’ha perdut. A part de promoure aquesta activitat econòmica a la llera del Ter, Roger Duran s’ha dedicat a treure objectes i residus del riu.

Per això, creu que l’impacte de l’empresa de Kayak del Ter a la zona és positiva, tant per l’aspecte econòmic com l’ecològic. “És fantàstic poder descendir un riu com el Ter amb un simple caiac. El riu és sinuós i pots descobrir nous indrets”, apunta Roger Duran. Apunta que caldria només que com a persones valoréssim l’entorn que tenim en una comarca com el Baix Empordà.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -