24.1 C
Pals
Dimarts, 1 desembre 2020

Salut potencia la vacunació de la grip per evitar la sobrecàrrega del sistema

S’habiliten 635 espais alternatius als CAP on vacunar-se, per tal de fer-ho més fàcil i segur per a tothom

El més llegit

Així ha quedat l’Estartit després del temporal d’aquest cap de setmana

Les imatges després del temporal a l'Estartit mostren un espai completament inundat

Onze menors denunciats per organitzar una festa a Platja d’Aro

Els onze menors d'edat, d'entre 14 i 17 anys, van obviar la restricció del confinament perimetral municipal en venir des de Palamós

Robatori a la llar d’infants El Tren Petit de la Bisbal d’Empordà

Els lladres han regirat la segona planta i ara la direcció farà inventari per saber què s'han emportat

La velocitat de transmissió del coronavirus evoluciona a la baixa al Baix Empordà

El risc de rebrot de la COVID-19 en el conjunt del Baix Empordà està per sota dels 300 punts....
Ràdio Capital
Ràdio Capitalhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -

Foto: iStock-Amic

CONTINGUT PATROCINAT

El Departament de Salut ha engegat la campanya #Capfred per conscienciar la ciutadania que enguany, en plena pandèmia de la COVID-19, és més important que mai la prevenció de la grip i d’altres malalties respiratòries d’hivern.  Aquestes malalties sovint presenten símptomes similars, que poden generar consultes que provocarien la sobrecàrrega del sistema sanitari i empitjorarien el nivell de qualitat de l’assistència sanitària, el que acabaria afectant més o menys directament a la salut de tota la població.

Per això, el Govern ha reforçat la campanya de vacunació de la grip, que va començar el 15 d’octubre, per tal de minimitzar el seu impacte. Entre altres mesures, s’ha avançat l’inici de la campanya respecte a l’any passat, s’han adquirit més vacunes que el darrer hivern i s’han habilitat 635 espais comunitaris annexos als CAPS -com ara centres cívics, casals o biblioteques- on els equips d’atenció primària vacunen seguint totes les normes de seguretat i higiene necessàries per evitar contagis.

Per a les persones amb alguna condició de risc, vacunar-se de la grip és la millor estratègia per evitar la malaltia i la coinfecció amb la COVID-19. Diversos estudis apunten que la vacunació contra la grip podria associar-se a un menor nivell de gravetat i de mortalitat per coronavirus. Per això, aquest any més que mai, és fonamental que ho facin, a banda de continuar seguint les mesures de seguretat: mantenir la distància, rentar-se les mans sovint, fer servir la mascareta, ventilar els espais tancats i reduir l’activitat social presencial.Per primera vegada, també es recomana que els docents es vacunin per reduir la transmissió


Com és habitual, es recomana vacunar-se de la grip a les persones de més de 60 anys, a les dones embarassades i puèrperes, als infants d’entre 6 mesos i 2 anys amb antecedents de prematuritat, a les persones amb problemes de salut crònics o que la grip pugui agreujar -com ara obesitat mòrbida o hipertensió-, i al personal sanitari. També s’inclouen entre els grups prioritaris a vacunar els professionals sociosanitaris i de serveis essencials, les persones que cuiden de persones amb alguna condició de risc i, per primera vegada, els docents per la seva consideració de personal essencial.

Salut posa a disposició dels ciutadans un total de 1.450.000 vacunes, 230.000 més que l’any passat, que s’ampliaran fins als 2.000.000 de vacunes amb l’aportació rebuda del Ministeri de Sanitat, una quantitat adequada per a que tothom que necessita vacunar-se ho pugui fer.
El període òptim de vacunació és fins al 15 de desembre, uns quinze dies abans que la grip arribi previsiblement al llindar epidèmic, que aquest any se situa als 95,69 casos per 100.000 habitants. Tot i això, les dosis estaran disponibles també durant tota la temporada de grip.

 

La vacuna de la grip, eficaç i segura

Tot i que diversos factors influeixen en l’efectivitat de la vacuna (és fonamental la coincidència entre els virus seleccionats per elaborar-la i els que circulen en aquella temporada, l’edat i l’estat de salut de la persona que la rep), la probabilitat que la persona vacunada contragui la malaltia és baixa. A més, cal tenir en compte que l’objectiu principal de la vacunació no és només evitar la infecció, sinó que també ajuda a prevenir les complicacions que pot comportar en persones especialment vulnerables. En aquest sentit, es calcula que la temporada passada la vacunació de la grip va evitar el 26% de les hospitalitzacions i el 40% d’ingressos a l’UCI en majors de 64 anys.

La vacuna que es fa servir a Catalunya no conté virus vius, s’elabora a partir dels seus fragments, i al contrari del que diuen algunes creences populars, no pot produir la malaltia, atès que és capaç d’activar el sistema immunitari, però no pot infectar les cèl·lules.

Dispositius annexos als centres d’atenció primària

Per evitar aglomeracions als CAP, Salut ha habilitat aquest any 635 espais a prop dels centres d’atenció primària per tot el territori on les persones es podran vacunar de la grip.
Els dispositius són des d’espais cedits pels ajuntaments -com centres cívics, casals o biblioteques – fins a Àrees Sanitàries Bàsiques del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Hi treballaran personal d’infermeria i auxiliar dels mateixos equips d’atenció primària i també podran estar acompanyats de personal administratiu per planificar les visites.

Com vacunar-se i com demanar cita prèvia

Les persones amb alguna condició de risc que vulguin vacunar-se de la grip han de contactar -per telèfon o presencialment- amb el CAP de referència per demanar cita prèvia. Allà, els donaran dia i hora per vacunar-se i els informaran del lloc on han d’anar per fer-ho (al mateix CAP o als espais comunitaris habilitats enguany). També es pot fer per Internet, a citapreviasalut.cat.
Les persones amb alguna condició de risc ingressades en un centre sanitari o a una residència de gent gran estan sent vacunades als mateixos centres o residències per l’equip responsable de la campanya de vacunació de la grip assignat.
Per més informació, consulteu el web canalsalut.gencat.cat.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Calonge i Sant Antoni crea la Taula de Salut

Permetrà fer un seguiment de l’evolució de la pandèmia al municipi, i també promoure accions per evitar la propagació de la Covid-19.

Preparen una modificació del POUM per tal de poder ampliar el CAP de la Bisbal

Salut ha rebut bé la proposta d’ampliar l’equipament amb mínimes distorsions en l’activitat sanitària i sense que calgui un trasllat

Buhos presenta gira de teatres dirigida per Albert Pla

El passat 6 de novembre va veure la llum el nou disc de Buhos: ´El dia de la victòria´. Un nou treball ple d´himnes que en menys d´un mes ha estat capaç de superar el milió i mig de reproduccions a Spotify. Un disc que compta amb les col·laboracions de Miki Núñez, Suu, Lildami i…

Palamós rep dues obres més de la pintora i activista Carme Maristany

L’Ajuntament de Palamós ha rebut dues obres de la pintora i activista social palamosina, Carme Maristany i Montal coneguda popularment com la "Vita". La primera...

La pesca al Mediterrani “duplica amb escreix els nivells sostenibles”, segons el Tribunal de Comptes Europeu

Els estats mediterranis només destinen un 6% del finançament europeu a mesures de conservació del fons marí

Altres notícies