Sant Climent de Peralta, al municipi de Forallac, ha celebrat aquest diumenge els 30 anys de la festa del batre, una trobada que manté viva la memòria de les feines agrícoles d’abans. La jornada ha començat a primera hora del matí i ha reunit prop de 200 persones al Cau dels Pins.
L’activitat central ha estat la demostració del batre artesanal, que consisteix a separar el gra de la palla amb una màquina antiga. Primer, dues persones descarreguen les garbes en una pastera. Un cop dins, una altra persona talla cada garba i la màquina fa la resta. La palla, que abans s’utilitzava per als animals, es deixa a un costat formant un paller.
Aquesta festa forma part d’una tradició més àmplia, ja que a la localitat també s’hi celebra la festa del segar, prèvia al batre. Totes dues jornades es duen a terme amb les eines i tècniques tradicionals, tal com es feia antigament al camp.
Després de la demostració, els assistents han compartit un dinar popular organitzat per la comissió de festes del Cau dels Pins, que és qui s’encarrega de coordinar l’esdeveniment any rere any.
A més de la festa del batre, la mateixa entitat és responsable de la Carbonera de Sant Climent, una activitat molt popular que comença cada 12 d’octubre i que atrau milers de visitants que s’hi acosten per fer-hi un mos.