17.5 C
Pals
Dijous, 28 setembre 2023
- Publicitat -

Santa Cristina d’Aro aprova la cessió del Castell de Solius a l’Ajuntament

La cessió d'aquestes dues finques, amb el Castell de Solius inclòs, es va aprovar per unanimitat durant l'última sessió plenaria que es va celebrar al municipi

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La propietària de la finca on es troba el castell de Solius, declarat bé cultural d’interès nacional, ha decidit cedir aquesta i una altra finca, anomenada Coma del Llor, a l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro. La cessió d’aquestes dues finques, amb el Castell de Solius inclòs, es va aprovar per unanimitat durant l’última sessió plenaria que es va celebrar al municipi.

L’alcaldessa del municipi, Maria Lourdes Fuentes, explica que la propietària de les finques ja els havia anunciat a finals de l’any 2022 que els volia fer aquesta cessió a la població. “Nosaltres vam estar contents perquè és un castell que ja s’havia intentat comprar, tot i que no es va arribar a un acord”, explica l’alcaldessa.

Maria Lourdes Fuentes reconeix que a l’hora de demanar ajudes per mantenir una finca privada d’aquest tipus el procés es complica. En canvi, el consistori ho té més fàcil per accedir a ajudes que permetin fer el manteniment i accelerar la restauració d’aquest castell i la zona on es troba.

La restauració i millora del castell

El castell de Solius es va construir entre finals del segle XII i principis del segle XIII. Va ser propietat de diversos senyors feudals fins que l’any 1231 es va convertir en propietat de la sagristia major de la catedral de Girona. Aquesta en va tenir la titularitat fins al 1855. A part de la seva funció militar, el castell es va convertir en el centre on s’administrava i es governava el territori inclòs en el terme de Solius.

Del castell avui dia en queden uns pocs vestigis en una penya escarpada, sobre la parròquia de Solius. De l’època medieval només en resten els rebaixos fets a la roca. També hi podem trobar una paret fortificada, just a la porta d’accés al castell, que dona pas a unes escales picades sobre la pedra que pugen fins al mirador.

Tot i això, el castell de Solius es troba bastant deteriorat pel pas del temps. Maria Lourdes Fuentes conta que els propietaris hi havien fet alguna actuació, tot i que l’accés al mirador és complicat. L’alcaldessa afirma, però, que volen dur a terme algunes millores perquè aquest castell sigui més accesible i fer altres actuacions de manteniment.

Per dur a terme aquestes reformes, des del consistori volen demanar ajudes tant a la Diputació de Girona com a la Generalitat. De moment, però s’han de registrar els canvis en la propietat i serà ja en la següent legislatura quan podran començar  a actuar en aquesta zona. Maria Lourdes Fuentes relata que aquestes actuacions a la zona del castell de Solius s’han inclòs dins el Pla de Patrimoni impulsat pel consistori cristinenc. La intenció final, explica l’alcaldessa, és fer que aquest espai sigui accessible i fer-lo més visitable.

Aquesta zona on es troba el castell de Solius és una ruta bastant senzilla, tal com explica l’alcaldessa, per fer en família. Per això, des del consistori volen impulsar aquesta rehabilitació i millora de l’accesibilitat.

Imatge destacada del Castell de Solius cedida per Pere Alsina.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Fila Indie 3×03 – 27 setembre 2023

TRACKLIST – ESPECIAL HEARTSTOPPER GABRIELLE APLIN – NEVER BE THE SAME FITZ AND THE TANTRUMS – OUT OF MY LEAGUE TEGAN AND...
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies

- Publicitat -