Un des punts d’observació i estudi del mar mediterrani més importants es troba a la Costa Brava, concretament a la localitat de l’Estartit. El seu observador, el Sr. Josep Pascual, fa gairebé 50 anys que pren dades de l’estat de la mar de manera continua, les seves dades es poden consultar al web meteolestartit.cat.
De manera setmanal el Sr. Pascual s’endinsa un parell de milles nàutiques amb una barca per mesurar, no sols quin és l’estat i temperatura del mar, sinó també quina és la seva salinitat i transparència.
Gràcies a aquestes observacions tenim molt ben documentat a casa nostra tot de fenòmens marítims de la Costa Brava.
Són molt conegudes les marees que es produeixen en llocs de costa Atlàntica com a Galícia, però sabieu que el Mediterrani també té marees?
Són marees molt més petites, amb oscil·lacions entre 10 cm i 30 cm, i sovint associades a períodes atmosfèrics amb altes pressions, com són les minves de gener. Precisament a l’Estartit es va enregistrar un retrocés del mar de fins a 46 cm el 29 de gener de 1994.
https://twitter.com/jarusgpv/status/1018853923132727297
Un altre fenomen marítim característic de la nostra zona són les seixes o rissagues (també anomenat meteotsunami).
Les seixes a diferència de les marees, provoquen un retrocés i un augment del nivell del mar en pocs minuts, fent que el nivell d’aquest oscil·li amb una amplitud d’entre unes desenes de centímetre fins a uns quants metres.
Això succeeix quan a l’atmosfera es produeixen canvis profunds i molt sobtats en la pressió atmosfèrica, típicament associada a línies de tempesta.
En cas de seixes o rissagues molt extremes, es parla també de meteotsunami, al produir-se una onada gegant d’origen meteorològic. A les nostres costes es un fenomen força improbable però possible a altres indrets del Mediterrani.