13.1 C
Pals
Dimarts, 27 setembre 2022
- Publicitat -

Senglars banyistes

Un percentatge important de baix empordanesos hem petit algun accident o ensurt a la carretera amb un o varis porcs senglars. Aquests animals es multipliquen als nostres boscos i el seu acostament als nuclis de població és evident. Sense anar gaire lluny, aquest estiu els banyistes de Cadaqués i el Cap de Creus han compartit espai amb els singulars senglars.
El senglar és un mamífer que com totes les altres especies té la seva funció dins del cicle de la naturalesa. Entre les seves particularitats, destaca la poca visió que compensa amb un gran desenvolupament de l’olfacte. La seva dieta és omnívora i no li costa trobar aliment per a sobreviure. Té una gran capacitat de dispersió i d’adaptació i una esperança de vida d’uns 10 anys. A més, la seva supervivència està augmentant degut als hiverns més suaus a causa del canvi climàtic. I a tot això cal afegir que no existeix cap depredador natural del senglar i una alta taxa reproductiva. Les femelles poden començar a reproduir-se a partir dels sis mesos d’edat. Poden criar dues vegades a l’any i, en cada part, tenen una mitjana d’entre quatre i cinc garrins.
En les zones rurals els senglars provoquen destrosses quan entren en els camps i s’alimenten dels cultius. En zones urbanes ocasionen danys en els parcs i jardins, bolquen els contenidors per buscar aliment, provoquen accidents de trànsit i representen un perill per a les persones que s’apropen per alimentar-los, tant pels possibles danys que poden causar com per les malalties i paràsits que poden transmetre.
Per tot plegat el control de la població de senglars és urgent i necessària. L’única eina eficient per combatre la gran taxa de creixement i en conseqüència tots els problemes que generen, és la caça. Reduir el nombre d’exemplars, per tal d’evitar el creixement de la població. Penso que cal professionalitzar i ajudar tècnicament al sector de la caça esportiva. És necessari que les batudes siguin segures, no només pels caçadors i gossos de caça, sinó també per aquells ciutadans que volem gaudir dels boscos i muntanyes, passejar, etc. Seria interessant començar per una bona col·laboració entre entitats i administracions. Som-hi!

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios