22 C
Pals
Dissabte, 12 octubre 2024
- Publicitat -spot_img

Setmana Barroca al Festival de Torroella

Quatre concerts consecutius proposen un viatge per la música barroca que es feia els segles XVII i XVIII a Alemanya, Espanya, Anglaterra i Itàlia

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La música barroca és una de les senyes d’identitat del Festival de Torroella de Montgrí des dels seus inicis, i en la programació d’aquest 40è aniversari hi té una presència important, però és aquesta segona setmana del Festival on es concentra el gruix dels concerts consecutius de música barroca. Des de dijous 12 d’agost fins al diumenge 15, el Festival de Torroella proposa un viatge per la música barroca que es feia els segles XVII i XVIII a Alemanya, Espanya, Anglaterra i Itàlia amb les misses luteranes de Bach, la música d’entreteniment del barroc espanyol, les partitures escrites per a quatre instruments de corda a l’Anglaterra del XVII i l’exuberància de l’òpera italiana.

La Setmana Barroca del Festival de Torroella comença el dijous 12 d’agost amb un monogràfic de Bach, el segon compositor més interpretat en la història del Festival de Torroella –156 obres– després de Mozart. Es tracta de dues de les quatre misses luteranes en llatí que va escriure al voltant de 1738, quan Bach era Kantor a les esglésies del centre històric de Leipzig: la Missa Brevis en Sol menor, BWV 235, i la Missa Brevis en Fa Mayor, BWV 233. Són obres de maduresa, posteriors a la Missa en Si menor, unes partitures que es programen molt poc i que podrem descobrir de la mà del conjunt vocal i instrumental Conductus Ensemble, que dirigeix Andoni Sierra i que comptarà amb la soprano Jone Martínez, el contratenor Gabriel Díaz, el tenor Ariel Hernández i el baríton Jesús García.

El divendres 13 d’agost, el conjunt Forma Antiqva portarà al Festival de Torroella el seu programa Farándula castiza, la banda sonora de Madrid de mitjans del segle XVIII, un moment de gran creativitat musical en el qual la influència dels italians que voltaven per la cort espanyola i la capital del regne era important, però en el qual també es feia valer l’estima pel repertori propi. El programa del concert recupera les músiques que triomfaven als teatres, els corrals de comèdies, els salons i les places de l’època, que no eren altres que les músiques del món de la faràndula. Aquest programa de concert ha estat guardonat amb el segell Festclásica 2021, que atorga l’associació espanyola de festivals de música clàssica.

El dissabte 14 d’agost la violinista Amandine Beyer, vinculada al Festival de Torroella des de l’edició de 2018, presentarà el seu quartet de corda, Kitgut Quartet, creat el 2015, que toquen amb instruments d’època. El quartet ha estat creat per indagar en els antecedents dels primers quartets de corda de la història, escrits per Boccherini i Haydn. El programa posa en contrast un quartet de Haydn, el número 55 en Re major, Opus 71/2, escrit el 1793 entre dues estades a Londres del compositor, amb obres escrites cent anys abans per als quatre instruments del quartet de corda –dos violins, una viola i un violoncel– per dos compositors anglesos: Henry Purcell i Matthew Locke.

La Setmana Barroca del 40è Festival de Torroella clourà diumenge 15 d’agost amb el contratenor polonès Jakub Józef Orliński, que debuta al Festival amb un festí d’àries d’òperes barroques, que integren el programa del seu segon disc, Facce d’amore, per on desfilen els diversos retrats d’un amant: gelós, despitats, ploraner, tirànic, traït, abusador… un ventall ample de caràcters operístics masculins del segle XVII i la primera meitat del XVIII escrits per a cantants castrats, autèntics divos en el món de l’òpera barroca. Orlinski oferirà dues audicions del concert, a les 19.30 i les 22h.

El dimecres 11 d’agost, el Festival de Torroella oferirà un concert familiar a les 19h amb la presentació del nou espectacle de la companyia La Maquiné, Parade, el circ dels valents, l’aventura d’una parella de comediants, el tio Pepe i el pallasso Chochotte que arriben a la plaça del poble per muntar la seva carpa de circ, però tots els artistes de la companyia han desaparegut. L’única atracció que els queda és un petit elefant, Babar, que vol ser artista, però té por dels humans i es nega a sortir a la pista del circ. El concert és d’entrada gratuïta per a tots els nens fins a 14 anys que presentin el carnet del Club Súper3.

El Festival de Torroella celebra el 40è aniversari amb una exposició, De l’Església a l’Auditori, la tercera part de la qual es va inaugurar el passat 30 de juliol al Museu de la Mediterrània. L’exposició completa es pot visitar repartida pel Museu Palau Solterra, seu de la Fundació Vila Casas, la casa Galibern, seu de la Fundació Mascort, al Museu de la Mediterrània i a diversos carrers i places de Torroella de Montgrí que al llarg dels últims 40 anys han acollit concerts del Festival.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -