20.6 C
Pals
Diumenge, 26 setembre 2021
- Publicitat -

L’acord que “inaugura una nova relació amb el Ter”

Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 1 minut
- Publicitat -spot_img

Aquesta tarda s’ha oficialitzat a l’Auditori de Girona la signatura per l’acord per reduir el transvasament del Ter a les comarques de Barcelona. L’acte ha estat encapçalat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

Puigdemont ha assegurat que que l’acord per al retorn progressiu de l’aigua del Ter és un “pacte de país” que recull l’esperit de la Catalunya “que volem bastir”. “Avui inaugurem una nova relació amb el Ter i també ensenyem quin model de Catalunya volem per al futur”, ha dit. I hi ha afegit: “Llarga vida al Ter!”. Ho considera com un dia “històric” perquè “de manera conjunta i solidària” s’ha revertit el “greuge” que ha patit el Ter durant anys.

La Taula del Ter va tancar al mes de juliol un acord “històric” perquè l’any 2028 el transvasament cap a Barcelona no superi el 30% del cabal del riu. Actualment,l cabal que es transvasa suposa el 70% de l’aigua que porta el Ter

La reducció de l’aportació cap a l’àrea metropolitana, que actualment se situa en un màxim de 166 hectòmetres cúbics anuals, es farà progressivament en tres fases. La primera anirà del 2018 al 2022. En aquell moment, l’aportació del Ter es reduirà fins als 140 hectòmetres cúbics. La segona fase serà fins al 2027. L’aigua que es transvasa del Ter es reduirà de manera més palpable, perquè s’ha pactat que no se superin els 90 hm3 de mitjana anuals.

Això s’aconseguirà amb l’ampliació de la dessaladora de Blanes, que quadruplicarà la capacitat de tractament.

La tercera i última fase s’estén des del 2028 en endavant. Serà aleshores, com recull l’acord de la Taula del Ter, quan l’aportació màxima del riu cap a l’àrea metropolitana de Barcelona no podrà superar el 30% del cabal.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -