15.6 C
Pals
Dissabte, 23 octubre 2021
- Publicitat -

Sobre les pluges del dissabte

Miquel Curanta
Sóc de Pals.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
spot_img

Que a la tardor sempre plou més i hi ha tempestes és un fet. No descobrim res de nou i si fem una mica de memòria, és a partir de setembre i octubre quan al nostre país sentíem a parlar de la “gota freda” en referència a les indundacions que solien haver-hi a la zona de València i Múrcia.

Per què us dic això? doncs perquè el dissabte va caure una quantitat d’aigua ingent a casa nostra. No és una imatge nova. En menys d’un any hem relatat a través d’aquesta emissora, diferents episodis de tempestes que esdevenen zones inundades. Fa uns mesos, veiem astorats com l’hipercor de Girona treia aigua pels sostres de les plantes i una mica més enrere en el temps, la imatge d’un senyor de celrà amb kaiak remant per la carretera del poble, va córrer per les xarxes socials.

Dissabte va tocar el rebre al Baix Empordà i amb un èmfasi especial a Pals i Palafrugell. Al meu poble hi vaig veure baixar aigua pel carrer de casa com feia molts anys i una oient de la ràdio, la Cristina Castillon, ens va enviar unes fotos de la Platja de Pals on s’hi veia un cotxe cobert d’aigua i assegurava que s’havia hagut de rescatar el seu conductor.

Aquests fenòmens, com he dit, no són nous. El que és nova és la seva virulència i aquesta, s’explica a partir del canvi climàtic. Al respecte de la nostra zona l’augment de les temperatures provocarà que hi hagi un augment de la torrencialitat de les pluges i més dies amb precipitacions més intenses. Si hi acaba havent un augment de pluges torrencials i també creix la vulnerabilitat i els canvis d’usos del sòl, hi hauria un risc més gran d’inundacions.

També es pronostica que l’increment de temperatura i la disminució de precipitacions conduirà a un  augment d’incendis forestals de gran magnitud. Uns incendis que també podrien afectar zones on ara no és habitual que es produeixin i que s’iniciïn fora del període d’estiu.

Així doncs, cal que siguem tots conscients que qualsevol dels problemes que tinguem en aquest moment, serà sempre més petit en comparació al gran problema que tenim sobre la taula i que no farà més que empitjorar a mesura que passi el temps. Per tant, tot el que no siguem capaços de resoldre ara, serà una herència podrida que deixarem als nostres fills.

- Publicitat -
Article anteriorNo us perdeu Tom Sharpe
Article següentA Ghost Story
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -