16.1 C
Pals
Dimarts, 30 maig 2023
- Publicitat -

No us perdeu Tom Sharpe

L’escriptor britànic Tom Sharpe va ser un dels grans mestres de la farsa i la sàtira. Les seves obres són un festival d’humor corrosiu, una muntanya russa que va de la ironia al sarcasme, de la paròdia a l’absurd. Amb gran habilitat narrativa, amb diàlegs hilarants, amb giragonses sorprenents és capaç d’endinsar-nos en les trames més surrealistes i esbojarrades sense perdre un bri de versemblança ni frescor.

Però l’humor de Sharpe no és gratuït. És un humor al servei del compromís amb la justícia. És un humor que desemmascara i critica sense pietat els abusos del poder, la manipulació informativa o les convencions socials.

La Fundació Tom Sharpe i la biblioteca de Palafrugell han organitzat el club de lectura dedicat a l’escriptor, que es va encetar aquest octubre amb la lectura de Wilt, la seva obra més coneguda. El club ofereix la possibilitat de llegir les obres en anglès i té previst de fer una sessió trimestral.

Com segurament sabeu, Tom Sharpe va viure durant gairebé vint anys a Llafranc. A Catalunya sempre s’hi va sentir a gust, còmode, comprès. Probablement perquè l’humor anglès i el català són molt propers:  són sorneguers, subtils, còmplices, fan somriure més que no pas riure. Però també perquè la societat catalana sempre el va acollir sense reserves i l’escriptor en va destacar la seva tolerància, diversitat i modernitat.

Avui que aquesta societat que Sharpe tan estimava pateix una persecució vergonyosa, injusta i indigna, l’humor i la paraula, la crítica i el compromís se’ns fan més necessaris que mai.

Temps de lectura: < 1 minuts

Més àudios