En Dani Chicano és periodista i director de la revista Proscenium

Aquest és el tercer any que es celebra el Festival d’Experiències Culturals, Som Cultura, que organitza el club d’Identitat i Cultura, del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Durant tot el mes de novembre ajuntaments, museus i entitats diverses organitzen activitats, algunes de les quals expressament, adreçades a estimular un turisme cultural local, interior, per tal de desestacionalitzar el fenomen turístic. Ja sabem que el novembre és un mes que a casa nostra no es considera “turístic”, som al pic de la tardor, pensant ja gairebé en el Nadal i els incentius per sortir de casa, fins ara, eren minsos.

Si hem de fer cas a les xifres, la iniciativa del Club d’Identitat i Cultura evoluciona de manera positiva. El nombre d’activitat programades en la primera edició superava la quarantena i el nombre de participants no va arribar a 2.000. L’any passat, en la segona edició, es van programar més de 60 activitats en què hi van participar poc més de 2.000 persones. En l’edició d’enguany s’han programat un número similar de propostes. Es tracta de visites guiades, tallers, teatralitzacions, concerts, espectacles, conferències, tastos o concursos que ens permeten gaudir i descobrir el patrimoni arquitectònic, cultural, tradicional i popular de les nostres comarques. I a tot això s’hi ha d’afegir, a més, que hi ha un seguit d’activitats que s’han adaptat a persones amb determinades discapacitats, amb una visita que es pot seguir amb llengua de signes, o una altra apta per a visitants amb discapacitat visual.

Trobo que és una iniciativa magnífica i encara ho és més que moltes de les activitats programades són gratuïtes, i les que són de pagament tenen un preu realment popular, de manera que estan a l’abast de tothom. Només cal tenir ganes de descobrir una mica més a fons què amaga el nostre paisatge habitual, quins fons hi ha exactament als nostres museus, d’on surten algunes de les nostres tradicions i aprofitar aquest ventall de propostes. Estic convençut que molts de vosaltres coneixereu coses que us sorprendran. A data d’avui s’han realitzat les activitats programades a l’Alt i el Baix Empordà i a la Garrotxa. Encara queden la Cerdanya, el Ripollès, el Pla de l’Estany, el Gironès i la Selva. Aquestes són d’aquelles iniciatives que, poc a poc, s’aniran guanyant un lloc i es convertiran en imprescindibles. Aprofiteu-ho, entre el web de Som Cultura i trieu l’activitat que us faci més peça, paga la pena.