8.6 C
Pals
Diumenge, 27 novembre 2022
- Publicitat -

Tal dia com avui – 19 octubre

Marc Clapés
Marc Clapéshttp://www.primerafila.cat
Sóc el programador musical de la ràdio i també m'encarrego de presentar la Fórmula Tarda i la Primera llista A part de tot això, sóc el responsable del portal musical PrimeraFila.cat
Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

A Espanya s’estableix la pesseta com a moneda

La pesseta es va implementar a Espanya el dia 19 d’octubre de 1868 i va desaparèixer l’1 de gener de 1999, quan es va introduir l’euro, tot i que va seguir circulant fins a finals de 2001.

La primera pesseta pesava 5 grams de plata i equivalia a 4 reals. Les primeres monedes que hi va haver van ser les de 1, 2, 5, 10 i 20 cèntims, 1, 2, 5 i 100 pessetes.

Els bitllets no van arribar fins al 1874 i només estaven destinats a ser manejats per bancs i altres entitats financeres.

Dilluns negre a la borsa

Es denomina així el dilluns 19 d’octubre de 1987, quan els mercats de valors de tot el món es van desplomar en un interval de temps molt breu. La caiguda va començar a Honk Kong i es va anar estenent per Europa i finalment als Estats Units.

La caiguda va ser la pitjor en un mateix dia en tota la història dels valors.

Les interpretacions d’aquell dia negre són molt variats, alguns diuen que van ser patrocinats per les principals institucions econòmiques americanes.

A-Ha arriben al número 1 amb Take on me

La cançó estava inclosa al disc Hunting high and low i s’ha convertit en l’èxit en majúscules d’aquesta banda, que va assolir el primer lloc de la llista americana l’any 1985.

El grup noruec va triomfar especialment durant els anys 80, tot i que l’any 1993 va començar la seva decadència i van aparèixer els primers conflictes personals i creatius i el 1994 es van separar durant uns anys.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies

- Publicitat -