L’Ajuntament de Palafrugell ha posat en marxa una nova edició de la campanya Es Niu, dedicada a la recuperació i difusió d’un dels plats més antics i representatius de la cuina local. Fins al 14 de desembre, diversos restaurants del municipi oferiran aquest plat emblemàtic, mentre s’organitzen activitats per fer-lo més accessible i popular.
Els restaurants participants en aquesta edició són L’Arc, La Xicra, Pa i Raïm, Xadó de Palafrugell, Casamar de Llafranc, La Sala de l’Isaac de Llofriu i l’Escola d’Hostaleria Baix Empordà. Es recomana que les persones interessades en tastar Es Niu facin una reserva prèvia als establiments, ja que es tracta d’un plat elaborat amb molt temps de preparació.
Aquest any, la campanya ha crescut, amb més restaurants implicats, consolidant així Es Niu com una activitat gastronòmica representativa de Palafrugell. El 15 de novembre, de 11:30 a 13:30 h, la plaça Nova acollirà l’esdeveniment “Es Niu popular”, amb un tast del plat elaborat pels cuiners Antonio Estrach, Quim Farrerons i Antonio Izquierdo. El tast, amb una copa de vi inclosa, tindrà un preu de 3 euros. Els tiquets es podran adquirir a la mateixa carpa fins a esgotar existències.
A més, el dimarts 11 de novembre, els mateixos cuiners impartiran una classe d’elaboració d’Es Niu a l’Escola d’Hostaleria Baix Empordà, una activitat que permet implicar les noves generacions de cuiners en la preservació d’aquesta recepta. El dimecres 19 de novembre, a les 19 h, la Fundació Josep Pla, l’Ajuntament i els restaurants participants organitzaran un tast comentat d’Es Niu, maridat amb la lectura de textos de Josep Pla sobre aquest guisat. L’activitat té un cost de 15 euros, amb places limitades. Les entrades es poden adquirir a fundaciojoseppla.cat.
Es Niu és un plat que té una gran rellevància històrica i identitària per a Palafrugell. Amb els anys, ha evolucionat des d’un plat senzill de Quaresma a una recepta més rica amb l’afegit de sèpia, aviram de cacera i salsitxes. La seva elaboració pot durar fins a cinc hores, fet que el fa poc present a les cartes dels restaurants, però molt valorat per aquells que el preparen.
Aquest plat també és conegut per les seves referències literàries: Josep Pla el destacava al seu dietari La vida lenta com a “plat de niu”, mentre que Manuel Vázquez Montalbán el descrivia com “un guisot rotund, melós i ple de caràcter”, símbol de la passió de la cuina popular catalana.
La campanya Es Niu està organitzada per l’Ajuntament de Palafrugell, amb la col·laboració de l’Escola d’Hostaleria Baix Empordà, la Fundació Josep Pla i els restaurants participants. Comptant també amb el patrocini de Vins i Licors Grau i Celler Espelt, l’objectiu és preservar i reinterpretar el patrimoni gastronòmic local, mantenint viva una recepta que connecta la història, la cultura i la identitat de Palafrugell.




