Un antic menjar de pescadors del Maresme, fet amb pa i suquet de peix, va renéixer a les mans de la xef del Maresme com un homenatge al mar, a la terra i a la memòria culinària del territori
La cuina del Maresme es podria arribar a resumir amb dues paraules: mar i horta. Aquesta combinació entre el peix i marisc i els productes de la terra ha estat sempre la base de la identitat gastronòmica d’una comarca que mira el Mediterrani des dels seus camps i ports. És també l’essència d’un plat ple d’història que Carme Ruscalleda va recuperar i reinterpretar des de la seva visió culinària: la torrada de mar.
Des de ,DE CAP A CAP Ruscalleda defineix la cuina maresmenca com una aliança entre la terra i el mar, i explica que aquest esperit es reflecteix en un plat amb una llarga trajectòria: la torrada de mar. La xef recorda que era un recurs propi de la cuina marinera de fa més d’un segle, quan els pescadors, amb pocs mitjans i sense pesca d’arrossegament, preparaven menjars senzills però saborosos a bord de les seves barques.
Un enginy de la cuina marinera
La torrada de mar és un d’aquells plats senzills i enginyosos que neixen de la necessitat i la creativitat popular. Fa més d’un segle, quan les embarcacions no disposaven de motors potents ni grans recursos, els mariners aprofitaven el que tenien a mà per alimentar-se durant les llargues jornades al mar.




