14.8 C
Pals
Dimarts, 6 maig 2025
- Publicitat -

Ullà executa obres per reduir el risc d’inundació al tram urbà

Les obres, amb una durada de cinc mesos, acabaran a l’agost i inclouen la retirada de plantes invasores, la revegetació de la zona i la millora dels talussos

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Ullà començarà a protegir-se de les inundacions amb la creació de quatre basses de laminació al tram urbà del rec Madral. L’objectiu és reduir els efectes de les avingudes d’aigua que arriben des dels torrents del massís del Montgrí. Aquestes basses s’ompliran de manera temporal segons la intensitat de les pluges i el nivell de l’aqüífer del Baix Ter.

El projecte forma part de l’estratègia HidroNet Baix Ter, una iniciativa que promou mesures naturals per gestionar l’aigua i conservar els hàbitats fluvials. Aquesta estratègia és finançada a través dels fons europeus per a la transició ecològica i compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica. El cost total de les actuacions a Ullà se situa en prop de 470.000 euros.

Les obres, que van començar a principis de març, tenen un termini d’execució de cinc mesos. Durant aquest temps es millorarà tot un tram de tres quilòmetres del rec Madral. A més de les basses, també es retiraran espècies vegetals invasores que alteren el drenatge i debiliten els marges del rec. L’espècie més problemàtica és la canya, que ocupa més de 7.000 metres quadrats.

Un cop eliminada la vegetació invasora, s’hi plantaran espècies autòctones per reforçar els ecosistemes de ribera. Es preveu la plantació de prop de 250 arbres i més de 2.000 arbustos. Entre les espècies escollides hi ha oms, salzes, freixes, pollancres blancs, alocs, saücs, aranyoners i arçs blancs. També es farà una prova experimental amb el jonc Juncus bufonius per diversificar els hàbitats humits.

Les basses de laminació s’ubicaran a la banda esquerra del rec, en terrenys que l’Ajuntament d’Ullà va adquirir el 2021 o que han estat cedits a través d’acords de custòdia. Són parcel·les situades en zones inundables que recuperen l’ús tradicional de les closes, antics espais agrícoles pensats per retenir l’aigua.

El projecte també preveu actuacions de millora als voltants dels horts urbans i de l’antic safareig del poble. En aquesta zona es retiraran restes d’amiant i es reforçaran els talussos per garantir la seguretat i recuperar la qualitat paisatgística de l’entorn.

Els treballs d’Ullà se sumen a altres actuacions que es fan dins del projecte HidroNet a municipis veïns com Torroella de Montgrí i Gualta. La iniciativa compta amb la participació de la Diputació de Girona, la Universitat de Girona i entitats de gestió hídrica com el Consorci del Ter i la Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Calonge i Sant Antoni impulsa una vintena d’activtats en la Setmana de l’Envelliment Actiu

L’Ajuntament vol promoure l’envelliment saludable i les relacions socials, amb la col·laboració d’entitats locals.

Altres notícies