20.7 C
Pals
Dijous, 18 juliol 2024
- Publicitat -

El nou Hospital de Palamós tindrà 40.000 m2 i es farà al costat de la carretera C 31

El nou hospital s'ubicarà a la zona de Les Oliveretes, dins del terme de Palamós, tindrà 140 llits (ara en té 117) i passarà dels 5 als 10 quiròfans. L'Ajuntament traspassarà els terrenys a la Generalitat l'any 2025.

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Ja s’han començat a resoldre algunes de les principals incògnites sobre el futur Hospital de Palamós. L’Ajuntament i la Generalitat han signat el conveni de col·laboració que marca el tret de sortida del projecte. Per una banda, l’Ajuntament es compromet fer la tramitació necessària per cedir els terrenys a la Generalitat, i al seu torn el Catsalut elaborarà el projecte del centre i en finançarà la construcció.

El nou hospital, tal com ha avançat l’adjunta en direcció assistencial, Silvia Ibañez, s’ubicarà al costat de la carretera C 31, a la zona de Les Oliveretes i tindrà una superfície de 40.000 metres quadrats, amb la possibilitat de créixer en 10.000 més. Tot i això, el dimensionat final de l’hospital dependrà del pla funcional assistencial, on es definirà tot el que fa referència a l’estructura que ha de tenir l’àrea sanitària. És a dir, aspectes relacionats amb la superfície, els criteris d’ordenació funcional, el disseny dels espais i la cartera de serveis. Aquest Pla es treballarà en paral·lel a la resta de tràmits i es basarà en el pla funcional de necessitats ja aprovat pel Servei Català de la Salut.

El nou hospital i els serveis

A l’hora de crear aquest nou hospital s’han tingut en compte aspectes com el creixement de la població -actualment l’Hospital de Palamós ha de donar resposta a 134.147 habitants-, l’augment d’habitants a la zona durant la temporada d’estiu i l’envelliment de la població. A més, aquestes xifres es preveu, tal com explica Silvia Ibañez, que vagin augmentant a mesura que passin els anys.

Per això, en aquest primer document es fa una previsió dels diversos serveis d’aquest nou hospital. Es preveu, primer de tot, que el nombre de llits passi dels 117 actuals entre 141 i 164, i que s’incorporin entre sis i vuit llits monitoritzats. Pel que fa als quiròfans, se’n construirien entre quatre i cinc de convencionals, tres per a cirurgia major ambulatòria, un per urgències i un per obstetrícia i, per tant, es passaria de cinc a deu quiròfans.

En relació amb el Servei d’Urgències, actualment hi ha 20 boxs. El pla funcional preveu passar entre 11 i 13 de nivell 1 i triatge, entre 23 i 25 de nivell 2 i entre 9 i 13 places d’observació. També es preveu incrementar el nombre de sales de proves diagnòstiques i de cirurgia menor ambulatòria, passant de tres a un màxim de 23. L’Hospital de Dia també augmentarà de les 12 places actuals a un ventall que oscil·larà entre les 23 i les 26 places. Finalment, pel que fa als recursos d’atenció intermèdia, es passaria de 40 llits de convalescència i cures pal·liatives a 115 i 14, respectivament.

Un hospital que no pot créixer més

L’actual hospital té una superfície total de 18.204 metres quadrats, amb 117 llits, 10.000 altes anuals i no té més capacitat de creixement per la seva ubicació al mig de Palamós i envoltat d’habitatges. Per tot plegat, s’ha vist necessari crear aquest nou hospital fora de la ubicació actual.

El gerent de la FHP-SSIBE, Xavier Pérez, afirma que se senten orgullosos del servei que donen des dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, prioritzant els pacients. Tot i això, reconeix que s’ha de fer aquest canvi a un nou hospital comarcal per mantenir unes bones condicions de treball per als professionals.

L’alcalde de Palamós, Lluís Puig, s’ha mostrat satisfet i ha destacat que aquest “és un dia històric per Palamós i per la comarca del Baix Empordà”. A més, l’alcalde es mostra orgullós de la feina que s’ha fet fins el dia d’avui a l’Hospital de Palamós.

Destaca també que l’Hospital de Palamós és un “dels referents hospitalaris” a Catalunya i és un agent que ajuda a dinamitzar l’economia del municipi. Lluís Puig reconeix que la creació d’aquest nou hospital és necessària per garantir el benestar dels pacients i, també, als treballadors. Tot i això, l’alcalde recorda que ara és el torn que el consistori i el Departament de Salut treballin per crear aquest hospital comarcal.

El conseller de Salut, Manel Balcells, reconeix que feia falta un nou hospital en una nova ubicació “per la falta d’espai”. Ha felicitat també a l’hospital i al SSIBE. El conseller explica que el model aplicat a l’Hospital de Palamós és el que es vol arribar a aplicar al conjunt del país.

La previsió és que el consistori adquireixi els terrenys necessaris per començar a construir el nou hospital l’any 2025. A més, l’ajuntament assumirà la urbanització de les vies d’accés i la mobilitat viària del nou hospital. Manel Balcells ha previst que el procés executiu i d’obra, del qual s’encarregarà el Departament, s’allargui entre sis i deu anys.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Rosa Regàs, lliure i lectora. Descansa en pau

Em comuniquen la trista notícia que ha mort la Rosa Regàs justament quan surto de la Biblioteca Nacional d'Espanya,...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -