18.7 C
Pals
Dissabte, 18 maig 2024
- Publicitat -

Un cas únic

Supermatí - opinió
Un cas únic
Loading
/

Benvolguts oients de Ràdio Capital. Vaig estar tant de temps dient que el Baix Empordà era l’única comarca del litoral de Catalunya que no tenia ni un quilòmetre de via de tren que jo mateix vaig ser el primer de sorprendre’m quan algú em va dir que m’equivocava perquè el tren passa molt a la vora de Gaüses. Però segur que molts de vostès no saben on és Gaüses i, si no saben tampoc que Gaüses és un dels veïnats del municipi de Vilopriu, és molt probable que sigui perquè tampoc no tenen ni idea d’on para Vilopriu. Saber, a més, que Vilopriu és l’últim municipi del Baix Empordà quan es va cap a Sant Jordi Desvalls o cap a Camallera, tan sols deu ser a l’abast d’aquells que van per matrícula.
Es pot sentir Ràdio Capital des de Vilopriu o des de Gaüses? Ni idea, però jo diria que sí perquè bé sento aquesta emissora quan deixo teòricament el Baix Empordà  i arribo a Flaçà.
Durant anys, la gent de la meva generació ens vam pensar que Flaçà era un municipi més del Baix Empordà, ens ho pensàvem al mateix temps que no teníem ni idea d’on eren Vilopriu o Gaüses. Van pensar-s’ho també els de Banca Catalana perquè van fer posar un anunci a peu de carretera, a prop de Sant Joan de Mollet, que deia una cosa així com:“Benvinguts al Baix Empordà”, i, en lletra més petita:“És una gentilesa de Banca Catalana”.
Aquell anunci hi va ser durant anys. Però, si ara jo explico tot això no és per criticar ningú sinó per poder dir que és natural que la gent no sàpiga on comencen i on acaben les comarques o els municipis. I és natural perquè en aquest nostre país, si més no a la part litoral i a bona part de les comarques de Girona o de Barcelona, és pràcticament impossible fer cent, dos-cents o quatre-cents metres en cotxe sense veure una casa i, finalment, un campanar o un poble. I qui diu això, també podria dir, per exemple, que és pràcticament impossible anar, posem-hi de Palamós a Girona i passar per un municipi on no hi hagi un polígon, una zona industrial o un supermercat.
M’he entretingut a pensar-hi. Em sembla que, entre Palamós i Girona, anant per la carretera, de municipi -no pas de poble- on no hi hagi un polígon, una zona industrial o un supermercat només n’hi ha un. I és en el Baix Empordà. Però no jo els el diré. I saben què els dic? Que si algú de vostès també ho sap, millor que no ho expliquin gaire, que em sembla que hi ha coses que és millor que no se sàpiguen.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios