18.3 C
Pals
Dimarts, 19 març 2024
- Publicitat -

Un estudi evidencia la sobreexplotació del litoral del Baix Empordà

Es calcula que, en els dies de més afluència de l'estiu, hi ha mitjanes de més de 30 embarcacions fondejant a la vegada en cales del Baix Empordà

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’associació Amics de les Illes Formigues ha compartit una investigació científica emmarcada dins la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà que quantifica l’efecte de les embarcacions a la costa del Baix Empordà.

L’objectiu de l’estudi (liderat per la Dra. Carolina Martí, directora de l’Institut de Medi Ambient i delegada del Rector pel Territori i la Sostenibilitat”) és “conèixer l’afluència i mobilitat de les embarcacions vinculades a la nàutica recreativa i esportiva que transiten, visiten i fondegen a les platges i cales de la zona, així com la quantitat de persones que hi ha en aquestes embarcacions i quins patrons de comportament tenen”.

A l’investigació hi ha un recull de dades que demostra aquesta gran afluència d’embarcacions. Es calcula que, en els dies de més afluència de l’estiu, hi ha mitjanes de més de 30 embarcacions fondejant a la vegada en cales del Baix Empordà. Per posar-ho en números, a la cala d’Aiguafreda (Begur), l’any passat es van comptabilitzar 429 barques en 18 dies. A la Cala Senià de Palamós, se’n van observar més de 1050. Això és un total de gairebé 3.600 persones en aquesta cala.

Un altre aspecte que es valora a l’estudi és l’ús d’àncores pròpies. I és que en algunes cales no hi ha camp de boies, de manera que les embarcacions han de fer servir les àncores perquè és l’únic mecanisme de fondeig possible. Algunes de les cales on passa això són el Golfet de Palafrugell o Castell, a Palamós. També passa a la Cala Massoni, on es van detectar 788 embarcacions fondejant amb àncora pròpia.

La majoria de les embarcacions que naveguen per la costa del Baix Empordà ho fan per oci i per banyar-se a les zones per on passen. Segons l’estudi, l’activitat més practicada és l’snorkel, tot i que també són molt habituals les festes.

Amb tot això, des dels Amics de les Illes Formigues demanen que es tinguin en compte els resultats d’aquest estudi per “treure conclusions, obrir el debat i prendre decisions”. Recorden que aquests usos nàutics i recreatius “es desenvolupen d’una manera molt intensiva i concentrada en un temps molt breu i sobre uns ecosistemes molt fràgils”.

- Publicitat -
- Publicitat -

2 COMENTARIS

Comments are closed.

- Publicitat -

Josep Font és el Bisbalenc de l’Any 2023

Josep Font ha estat escollit Bisbalenc de l’Any 2023 amb el 31% dels vots emesos. Així ho ha volgut...
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -