19.3 C
Pals
Divendres, 29 setembre 2023
- Publicitat -

Un món naif

Aquest cap de setmana ha sorgit un nou cas de revisionisme de textos clàssics. Edicions del Bullent ha eliminat un episodi en l’última adaptació de les Rondalles d’Enric Valor on es relatava l’assassinat masclista d’una dona. Un fet que des de l’editorial consideren inadequat per a la lectura de nens petits.

Al llegir la notícia, m’han vingut dos pensaments al cap. Per una banda, cada vegada sobre protegim més la mainada i per l’altra, que tenim una obsessió malaltissa en voler modelar el passat a la visió dels nostres dies.

Si bé és natural voler protegir les criatures de qualsevol dany, si les sobre protegim els estem deixant indefensos davant de les situacions difícils que de ben segur un dia hauran d’afrontar. Una cosa es adaptar el llenguatge i un altra amagar els fets. Al mon hi ha maltractaments, assassinats i guerres. Són temes difícils, però per aquest motiu encara és més important explicar-los. Un bon exemple d’això és el programa “Infok”, l’informatiu del Super3, que exposa experiències difícils d’una manera apropiada per a la seva edat, donant-los una visió del món més realista.

Quan reescrivim la literatura del passat una de les conseqüències principals és que correm el risc d’esborrar el context històric i el significat cultural d’aquestes obres. La literatura és un reflex dels valors, creences i normes socials de l’època en què s’escriuen, i reescriure-la a través d’una lent moral moderna pot enfosquir aquest context històric i el seu significat. Avaluar esdeveniments i figures històriques a través de la lent de valors i actituds contemporanis fa que no es reconegui que les figures històriques i les societats operaven dins de diferents marcs i contextos, i que els valors i les actituds del passat no eren necessàriament els mateixos que els del present.

A més, al reescriure la literatura també correm el risc de distorsionar les intencions originals de l’autor i, per tant, podem acabar actuant com a censors.

Potser ja n’hi ha prou de pressuposar que els lectors, tinguin l’edat que tinguin, no saben pensar, comparar, i extreure conclusions per ells mateixos. Si us plau deixeu de crear un mon ingenu, planer i sense matisos.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios