7.8 C
Pals
Divendres, 28 Febrer 2020

Vaga Juvenil

El més llegit

Farmàcies del Baix Empordà es queden sense mascaretes per por al coronavirus

La majoria de les farmàcies que hem contactat, en total 24, han afirmat que s’han esgotat les mascaretes. Hem...

El ple de Palafrugell aprova que no es pugui fumar a la platja

Així s’ha votat en el ple municipal d’avui amb 12 vots a favor i 8 abstencions. Ja s’ha fet l’aprovació inicial.

Simple Minds, Ben Harper, Albert Pla o Dàmaris Gelabert, nous noms del Porta Ferrada

El Festival de la Porta Ferrada ha anunciat aquest dijous al matí els darrers noms del cartell de la seva 58a edició

Bell-lloch insinua que “influeix el color del partit que governa” en les ajudes de Costes pel Gloria

Diu que estan "indignats i descol·locats" amb l'ajut, a parer seu, "insuficient" de 250.000 euros, i que en canvi "altres municipis (en referència a Platja d'Aro) tinguin un ajut d'un milió"

La Bisbal d’Empordà engega una campanya que ajuda a reflexionar sobre els hàbits lingüístics catalanoparlants

Es tracta d’una iniciativa de l’Oficina de Català de la Bisbal amb la intenció de fer reflexionar als catalanoparlants sobre els hàbits lingüístics del dia a dia, i ho han fet a través d’una gimcana.
Andreu Paneque
Andreu Paneque
Politòleg

 

Ahir dimecres dia 26 d’octubre, els carrers d’algunes de les capitals catalanes (Barcelona, Tarragona, Girona i Sabadell) es varen omplir de joves en protesta davant les modificacions previstes per la llei LOMCE. Tot i que la marxa no ha estat secundada per sindicats docents com la USTEC o la Federació d’Ensenyament de CCOO, o fins i tot l’absència d’un important actiu com és el sindicat d’estudiants dels Països Catalans, excusant la seva presència per considerar que “el sindicat d’estudiants és clarament espanyolista i actua segons el que els líders escollits a dit decideixen”. A tot això, la Generalitat ha xifrat el seguiment en un 41% en tot Catalunya. Barcelona, per la seva banda, ha estat la marxa més nombrosa i ha acollit fins a 8.500 persones (xifra facilitada per la Guàrdia Urbana). Tot i semblar que en dades absolutes, aquesta mobilització ha resultat tenir bona acollida, en dades de la nostra província, trobem com Girona només ha recollit un 18.42%, que a diferència del 88% de l’alumnat del Vallès Occidental, mostra la baixa participació dels joves de la nostra província.
Tot i la baixa participació, si ens fixem en la composició dels joves estudiants, el diari de Girona destacava com la major part dels assistents en la mateixa, eren alumnes de batxillerat d’instituts de Banyoles, Palafrugell, Girona o la Bisbal d’Empordà.
Aquesta baixa participació juvenil reafirma una tendència que, ja des de fa temps és present a la nostra societat, i que, en la nostra comarca es reprodueix significativament. Una de les causes, d’aquesta desconnexió podria estar lligada amb el que alguns estudis apunten per manca de temps lliura, motivació per les relacions virtuals en detriment d’altres. Aquesta però semblaria un màxima present a totes i cada una de les ciutats del territori català. Per altra banda, i a diferència de ciutats com Barcelona, es percep una manca d’espai públics de trobada per a joves, i els que hi ha, no els convencen perquè els senten llunyans. Quan es remarca la diferència amb ciutats com Barcelona, no només parlem d’espais públics, sinó que a més, es parla de facilitats de participació per part dels ajuntaments i dels agents socialitzadors (tradició familiar i la influència dels amics).
I què millor que l’experiència per poder exemplificar-ho? Jo com a jove que va sortir del Baix Empordà, vaig anar a estudiar a la ciutat Comtal, vaig poder percebre com els joves de la meva mateixa estava molt més polaritzada i polititzada, i això, fa adonar-te’n de la manca de formació i involucració que havia tingut.
Feta doncs una primera radiografia de la problemàtica, veiem com hem de executar una solució ja no, només de forma bidireccional (familiars-joves), sinó també, a multinivell, és a dir, parlem de societat civil i institucions polítiques. És d’aquesta manera, amb la unió de tots els integrants, i agents socialitzadors, com aquesta problemàtica es pot remeiar.
John Stuart Mill, argumentava com una societat evoluciona i s’enriqueix a través de la contraposició d’idees i opinions, d’aquesta manera, si deixem que una de les parts de la societat no sigui partícep en aquest procés, segurament perdem el que realment significaria el canvi real que necessita ara mateix, no només la nostra política sinó també la nostra societat. Ja no només parlant en termes de nous actors polítics, sinó de noves formes d’actuació, i fer, un cop més, que el debat a l’esfera política, esdevingui debat a la societat i en siguin les seves preocupacions reals.

Últimes notícies

Darrers dies de febrer amb ambient suau

Finalitza el darrer mes de l'hivern meteorològic amb temperatura suau els propers dies i primaveral dissabte. Hi haurà intervals de núvols alts que esmorteiran a estones la llum del sol.

El Mercat diari de Palafrugell aposta per eliminar el plàstic

El Mercat diari de Palafrugell ha pres la iniciativa d'avançar-se a la normativa de prohibició d'envasos i bosses de plàstic d'un sol ús, que...

La població estrangera al Baix Empordà creix un 2,6% el 2019

En total, el conjunt de la població estrangera representa el 19,61% dels habitants a la comarca

La Bisbal d’Empordà engega una campanya que ajuda a reflexionar sobre els hàbits lingüístics catalanoparlants

Es tracta d’una iniciativa de l’Oficina de Català de la Bisbal amb la intenció de fer reflexionar als catalanoparlants sobre els hàbits lingüístics del dia a dia, i ho han fet a través d’una gimcana.

Supermatí 27 febrer 2020

Escolta l'informatiu d'aquest dijous

Més notícies