14.2 C
Pals
Divendres, 29 març 2024
- Publicitat -

Valentí Fargnoli, el record fotogràfic del Baix Empordà abans del turisme

La nova exposició del Museu del Suro és un passeig visual per reconèixer escenaris propers, com Sant Sebastià, Calella o Llafranc i d’altres pobles i ciutats com Platja d’Aro o Sant Feliu

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Del 6 de novembre de 2021 al 16 de gener de 2022 es podrà veure al Museu del Suro de Catalunya una mostra itinerant del fotògraf creada per l’INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona.

Com ja és habitual en la programació anual d’exposicions temporals del Museu del Suro, es dona especial importància a la difusió de figures rellevants del patrimoni cultural que ens envolta. Valentí Fargnoli és, sens dubte, un fotògraf imprescindible per entendre diverses dècades del segle passat a casa nostra i ens permet observar el territori, les persones, els oficis, l’entorn… abans de l’arribada dels canvis socials i territorials que van transformar-ho tot d’una forma irreversible.

L’exposició és un formidable passeig visual per reconèixer escenaris propers, com Sant Sebastià, Calella o Llafranc i d’altres pobles i ciutats com Platja d’Aro o Sant Feliu de Guíxols moments de la història del Baix Empordà que han perviscut en forma de memòria col·lectiva fins als nostres dies.

Fargnoli destaca tant per la seva participació en el projecte de reconstrucció cultural i de salvaguarda del patrimoni iniciada pels noucentistes sota la direcció de Jeroni Martorell i Josep Puig i Cadafalch durant l’època de la Mancomunitat, com per la seva voluntat de deixar testimoni de la realitat quotidiana, fet que l’ha convertit en un documentalista visual excepcional i absolutament imprescindible, a causa també de la seva voluntat de deixar constància dels llocs on prenia les imatges i de la signatura, que ja ha esdevingut clàssica en les seves fotografies.

La seva visió del paisatge entès des d’un sentit ampli del terme; la gent (paisatge humà), els paratges (paisatge geogràfic), els pobles i ciutats (paisatges arquitectònics). Paisatges d’un temps passat, que es revelen avui als nostres ulls a través de les plaques de vidre de Fargnoli. Alguns d’aquests paisatges, intactes avui; d’altres, irreconeixibles; molts, perduts per sempre, que es revelen a través de la càmera del fotògraf i de la seva mirada.

Les imatges de l’exposició provenen dels fons de plaques de vidre originals de Valentí Fargnoli que conserva INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, institució que des del 2011 ha dut a terme les tasques de documentació, restauració i digitalització d’aquests valuosos fons fotogràfics i els custodia avui per a la seva preservació futura.

El valor d’aquesta mostra és especialment important ja que el Fons Fotogràfic Fargnoli, datat entre 1902 i 1944, està format per 834 imatges negatives de vidre amb procediment de gelatinobromur de plata, en blanc i negre, i amb un format de 10×15 cm, de les quals es podran veure una setentena. La programació d’activitats inclou diverses visites guiades així com activitats per a entitats i centres educatius (Cicle Superior de Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius) i tallers de cap de setmana per a públic jove i familiar.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Palafrugell celebrarà el tradicional Vot de la Vila el dilluns de Pasqua

Fotografia del far de Sant Sebastià | Ajuntament de Palafrugell El proper Dilluns de Pasqua, 1 d’abril, se celebrarà la...
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -