En una entrevista concedida al programa Una cantada diferent, el duet Xicranda ha presentat el seu primer disc, El mestre Roglan, una obra que recupera cançons inèdites del compositor Josep Maria Roglan, autor de la popular Barca Xica. Roglan va morir l’any 2012 i moltes de les seves composicions mai no havien estat publicades ni enregistrades fins ara.
“El disc és una dedicatòria a la música que havia quedat oblidada del mestre”, expliquen Guillem Pallero i Martí Santacana, membres del duet. La proposta va sorgir de la pròpia família de Roglan, en col·laboració amb la Fundació Ernest Morató. “De seguida vam dir que sí, perquè és molt poc habitual tenir l’oportunitat de gravar temes inèdits”, afegeixen.
El material rebut incloïa manuscrits originals amb partitures i lletres escrites pel mateix Roglan. Xicranda ha adaptat les peces al seu format de duet amb dues veus i dues guitarres, mantenint l’essència original i aportant-hi el seu segell personal. En algunes cançons també han afegit baix i bateria.
Una de les peces més destacades del disc és També dormen els rems, que narra la història d’un vell pescador que vol ser acomiadat al mar, amb dos rems en forma de creu. La melodia i la lletra han captivat especialment el duet: “És una cançó molt bonica i diferent dins del món de les havaneres.”
La filla del compositor, Gemma Roglan, ha expressat la seva emoció per poder escoltar aquestes peces finalment acabades. “Estic molt agraïda al grup per haver fet aquest disc i per donar a conèixer aquestes cançons que el meu pare no va poder publicar”, ha dit.
Xicranda presentarà el disc oficialment el 16 de juliol a la Biblioteca de Palafrugell, en un concert especial on interpretaran totes les cançons de l’àlbum. La família de Roglan també hi serà present. Al llarg de l’estiu, el duet seguirà oferint concerts en què combinaran aquestes noves peces amb havaneres tradicionals.
Preguntats sobre si alguna d’aquestes noves havaneres pot arribar a ser tan coneguda com La Barca Xica, els membres del grup ho tenen clar: “Ens agradaria molt que aquestes peces s’incorporessin al repertori habitual de les cantades d’havaneres.” També comparteixen l’opinió d’Enric Frigola, president de la Fundació Ernest Morató, que creu que “amb el temps, algunes poden arribar a tenir tanta o més popularitat”.
Finalment, el grup destaca el valor emocional del projecte: “Això ha estat un regal. Si les cançons es fan conegudes, fantàstic; però la feina feta ja no ens la treu ningú.”