Una quarantena de voluntaris recullen prop de 190 kg de residus a la Gola i a les cales Montgó, Ferriola i Pedrosa, de Torroella de Montgrí

Una quarantena de voluntaris han recollit aquest cap de setmana prop de 190 kg de residus a les platges de la Gola i a les cales Montgó, Ferriola i Pedrosa, de Torroella de Montgrí, en el marc de la campanya a Let's Clean Up Europe.

- Publicitat -

Aquesta acció ha amb la participació de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, l’EMD de l’Estartit, l’Associació Base A i l’empresa Kayaking Costa Brava.
Es tracta d’una acció que es desenvolupa a nivell Europeu amb la que es pretén conscienciar sobre la quantitat de residus que es llença  de forma incontrolada al medi natural i, promoure accions de sensibilització a través de la recollida d´aquests residus abocats,  no tant sols directament a la mar si no a rieres, boscos, marges de rius i als carrers de pobles i ciutats, que després arriben a les platges i als oceans.

L’activitat és convoca anualment des de l´Agència de Residus de Catalunya i que a conseqüència de la situació excepcional del Covid- 19, havia quedat ajornada fins a aquest passat cap de setmana.

L’actuació a la Gola es va fer dissabte, on es van retirar 23,5 kg de residus a la sorra de la platja: 17,2 kg de plàstics, 2 kg de vidre, 0,3 kg de paper i cartró, i 4 kg d’altres. L’actuació va estar coordinada per l´Associació Base-A i una desena de voluntaris.
El diumenge dia 20 l’empresa Kayaking Costa Brava va coordinar l’actuació de neteja i retirada de residus, amb una trentena de voluntaris. Van dur a terme una intervenció a terra, a l’entorn de Cala Montgó i a la costa, entre cala Ferriola i cala Pedrosa, amb l’ajut de kayacs cedits per l’empresa.

La iniciativa va tenir molt de èxit i molt bona acollida entre els participants de diferents procedències, els quals van aconseguir recuperar entorn als 165 Kg de residus entre la platja, l´entorn i la mar, repartits en les següents fraccions: rebuig 80 kg, envasos 55 kg i vidre 30 kg.

Aquest any, i donat la situació de la pandèmia ocasionada per la Covid-19, el consum de plàstic d’un sol ús s’ha disparat i està fent ressorgir amb més força la problemàtica dels residus plàstics. L’ús de mascaretes, guants, bates  i tot tipus de materials de protecció contra el coronavirus, està fent incrementar la demanda de materials d’origen plàstic, a més de l´augment significatiu de tot tipus d’envasos relacionats amb el consum i la compra d’alimentació que s´ha vist accentuada amb la situació sanitària que estem vivint.
Segons Cicloplast, entitat representant de productors i transformadors del sector, la pandèmia ha reactivat el consum de plàstic. De les 3,5 milions de tones de plàstic que es consumeixen al nostra país, 2,5 es converteixen en escombraries que poden acabar  a les platges i als fons marins si no es fa una correcta gestió dels mateixos.

En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí es fa  una crida a la responsabilitat de tots els ciutadans i es recorda que els residus sanitaris s’han de dipositar als contenidors de “Resta/Rebuig” i mai llençar-los a la terra, ja que poden acabar en els rius i a les nostres platges.

- Publicitat -