7 C
Pals
Dimarts, 26 gener 2021

Acabades les tres setmanes d’excavacions a la Necròpolis de Sant Martí de Romanyà

Van trobar una llosa funerària amb una inscripció:“ ...aquí reposa el cadàver de Mateu Vilallonga sepultat el 19 de novembre de 18... “

El més llegit

Palamós revisarà el projecte del camí de ronda després de les crítiques de SOS Costa Brava

Els ecologistes es mostren "satisfets" amb la decisió de modificar el camí de ronda de Palamós i adverteixen que la nova proposta ha de ser "menys artificial"

Quatre municipis del Baix Empordà demanen que se’ls tracti com un de sol amb les restriccions i decidir com aplicar-les

lam conjunt dels quatre municipis del Baix Empordà per ser tractats com un sol perímetre, i tenir veu i vot tant amb les restriccions de la covid-19 com amb les ajudes europees. Els seus alcaldes han redactat una carta conjunta on reclamen "ser escoltats" i poder aplicar les mesures per frenar la pandèmia tenint en compte la realitat de cada lloc.

“La població de senglars està desbocada”

Nova queixa dels pagesos per la gran població de senglars que hi ha a les comarques de Girona

En llibertat un home acusat de robar en una llar d’infants i en una fundació de Palafrugell

El presumpte lladre hauria forçat els accessos, en un cas una porta i en l’altre una finestra, per colar-se dins l’immoble i sostreure diners en metàl·lic
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

Acaba la segona campanya d’intervenció arqueològica a la necròpolis de Sant Martí de Romanyà. L’actuació pertany al projecte quadriennal història, població i territori que està finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro. Els treballs arqueològics han estat realitzats per l’empresa Baula Recerca Arqueològica SL i ateses les mesures de seguretat, enguany la intervenció només ha pogut comptar amb 5 tècnics arqueòlegs i cap estudiant. Tot i així, els resultats obtinguts han estat molt positius i remarcables.

Aquest any, els treballs han continuat les tasques iniciades durant la campanya de 2019 i s’han centrat en l’esplanada situada davant de l’església de Sant Martí. La necròpolis té un ventall cronològic molt ampli que va del segle IX al segle XIX i  la fase més moderna (segles XVII-XIX) és la que s’ha estat excavant en aquestes primeres campanyes.

El jaciment es caracteritza per l’excel·lent conservació de les restes òssies humanes com també de les restes orgàniques tant pel que fa als teixits com als elements de fusta dels taüts; és també molt destacable la bona conservació dels elements metàl·lics vinculats a la pròpia gestualitat funerària (rosaris, medalles, botons, sivelles). Destaca entre aquests darrers elements la presència de nombroses sabates que es localitzen dins del taüt i encara amb el peu del difunt en el seu interior.

En la campanya d’enguany, que ha tingut una durada de tres setmanes, s’ha pogut treure a la llum un total de 10 tombes noves, totes elles d’època moderna; en algunes hi van trobar taüts i d’altres servien com a fossa en plena terra. Destaca la interessantíssima troballa d’una làpida monolítica de pedra granítica en perfecte estat de conservació. Te gairebé dos metres de llarg i reposa sobre uns blocs de granit col·locats verticalment. És tracta d’una llosa funerària amb una inscripció:“ …aquí reposa el cadàver de Mateu Vilallonga sepultat el 19 de novembre de 18… “

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Dimarts fred i amb núvols a les portes d’un marcat ascens tèrmic

Intervals de núvols i dia en general fred, però a les portes d'un marcat ascens de temperatura a partir de demà quan el temps anticiclònic s'imposarà, tot i que breument.

Altres notícies