23.4 C
Pals
Dimecres, 20 octubre 2021
- Publicitat -

Acabades les tres setmanes d’excavacions a la Necròpolis de Sant Martí de Romanyà

Van trobar una llosa funerària amb una inscripció:“ ...aquí reposa el cadàver de Mateu Vilallonga sepultat el 19 de novembre de 18... “

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Acaba la segona campanya d’intervenció arqueològica a la necròpolis de Sant Martí de Romanyà. L’actuació pertany al projecte quadriennal història, població i territori que està finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro. Els treballs arqueològics han estat realitzats per l’empresa Baula Recerca Arqueològica SL i ateses les mesures de seguretat, enguany la intervenció només ha pogut comptar amb 5 tècnics arqueòlegs i cap estudiant. Tot i així, els resultats obtinguts han estat molt positius i remarcables.

Aquest any, els treballs han continuat les tasques iniciades durant la campanya de 2019 i s’han centrat en l’esplanada situada davant de l’església de Sant Martí. La necròpolis té un ventall cronològic molt ampli que va del segle IX al segle XIX i  la fase més moderna (segles XVII-XIX) és la que s’ha estat excavant en aquestes primeres campanyes.

El jaciment es caracteritza per l’excel·lent conservació de les restes òssies humanes com també de les restes orgàniques tant pel que fa als teixits com als elements de fusta dels taüts; és també molt destacable la bona conservació dels elements metàl·lics vinculats a la pròpia gestualitat funerària (rosaris, medalles, botons, sivelles). Destaca entre aquests darrers elements la presència de nombroses sabates que es localitzen dins del taüt i encara amb el peu del difunt en el seu interior.

En la campanya d’enguany, que ha tingut una durada de tres setmanes, s’ha pogut treure a la llum un total de 10 tombes noves, totes elles d’època moderna; en algunes hi van trobar taüts i d’altres servien com a fossa en plena terra. Destaca la interessantíssima troballa d’una làpida monolítica de pedra granítica en perfecte estat de conservació. Te gairebé dos metres de llarg i reposa sobre uns blocs de granit col·locats verticalment. És tracta d’una llosa funerària amb una inscripció:“ …aquí reposa el cadàver de Mateu Vilallonga sepultat el 19 de novembre de 18… “

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Projecten una reforma integral de la depuradora de Palamós amb una inversió de 15 MEUR

L'actuació vol resoldre els problemes que afecten les instal·lacions, sobretot el deteriorament de l'espai
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -