9.7 C
Pals
Dijous, 14 Novembre 2019

Acord pioner per a la sostenibilitat de 500 km2 del litoral gironí

El sector pesquer hi regularàr l’accés i la pesca, amb l'assessorament de científics i el suport de la Direcció General de Pesca

El més llegit

Què han votat els teus veïns a les eleccions generals del 10N?

Tens curiositat per saber si a la teva població la formació política que has votat té molt pes? I a la zona per on vius? Comprova-ho en aquest mapa interactiu de Ràdio Capital de l'Empordà

Lluís Puig, alcalde de Palamós: “Estem preparats per convertir el Port de Palamós en port Schengen; però hi ha falta de voluntat”

En una entrevista a Ràdio Capital de l'Empordà, Lluís Puig, ha analitzat la situació urbanística a Palamós, els resultats de les eleccions generals del 10N i ha contestat al candidat del PSC Girona, Marc Lamuà, sobre el port de Palamós

Òscar Aparicio, cap del PSC Bisbal: “Decidim si s’ha de municipalitzar el servei de l’aigua o no, però s’ha de solucionar”

El líder del PSC Bisbal, Òscar Aparicio, ha valorat la situació del PSC a les comarques gironines després de les eleccions generals però també ha tingut temps per aprofundir en l'actualitat bisbalenca

El concurs de Gossos d’Atura de Torroella retrà homenatge a Jordi Muxach

Els dies 30 de novembre i 1 de desembre tindrà lloc la Fira de Sant Andreu, en la qual se celebra el concurs de Gossos d'Atura de Torroella de Montgrí

Demanen anul·lar la sentència a Bassa per l’error de la conselleria d’Ensenyament

"No es tracta aquest d'un mer error material, sinó determinant per establir la responsabilitat de Bassa, ja que la seva condemna s'ha basat en fets d'altre, de la titular real del Departament d'Ensenyament"

Catalunya posa en marxa una iniciativa pionera en gestió sostenible a la Mediterrània. La Generalitat i les confraries de pescadors han tancat un acord perquè el sector pesquer s’encarregui de regular l’accés i la pesca en una àrea de 500 km2 del litoral gironí, amb l’assessorament de científics. És un model de cogestió sense precedents.

L’acord l’han certificat la Direcció General de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat i les confraries de pescadors de Blanes, Palamós, Roses, el Port de la Selva i Llançà. Segons aquesta entesa, 500 km2 del litoral seran vedats o gestionats pel sector pesquer, de moment per a un període de dos anys. En aquesta zona s’implementaran mesures per potenciar la sostenibilitat i la preservació dels recursos marins. La iniciativa preveu establir diversos caladors pesquers explotats per flotes d’arrossegament de diferents confraries, en un model de cogestió de pescadors i científics, amb el suport de l’administració. És un plantejament innovador, que sorgeix de la inquietud del mateix sector pesquer, que va plantejar al Govern la necessitat de buscar mesures alternatives per potenciar la sostenibilitat i preservació del recurs marítim. Els científics de l’Institut de Ciències del Mar, del CSIC, s’encarregaran de fer el seguiment dels peixos i crustacis de la zona cogestionada, per avaluar els efectes del nou model.

Aquesta cogestió s’implementarà en àrees que tenen un elevat valor biològic, per a la reproducció i per al creixement d’espècies determinades.

Regeneració d’hàbitat de Blanes-Palamós (37,95 km2

Objectiu: Regeneració d’un calador tradicional i repoblació d’espècies habituals a la zona com la maire, el lluç i el rap.

Gestió de l’escamarlà Roses-Palamós (9,16 km2)

Objectiu: Reduir l’impacte sobre les poblacions d’escamarlà a partir de la creació d’una àrea de no-pesca per facilitar la recuperació d’aquesta població.

Gestió del lluç de Roses (51,73 km2)

Objectiu: Protegir el reclutament del lluç i afavorir la reproducció dels adults en el pic de posta, amb el tancament permanent d’una zona.

Gestió de la gamba de Palamós (334,13 km2

Objectiu: Millora de la selectivitat de les captures mitjançant la regulació de  la llum de malla de les xarxes d’arrossegament, modificacions de l’art per reduir-ne l’impacte sobre els fons i gestió espai-temporal de les zones de pesca.

Gestió de la gamba del Cap de Creus (65 km2

Objectiu: Gestió sostenible de la pesca de la gamba mitjançant mesures tècniques i espai-temporals.

 

Últimes notícies

Efemèrides – 14 novembre

Efemèrides i curiositats d'aquest 14 de novembre

Comença el reforç de personal als serveis socials de Palamós i Vall-llobrega

El reforç és fruit d'un acord amb el Consell Comarcal del Baix Empordà per actualitzar la gestió de l'equip bàsic d'atenció social primària

Viatges Capitals: Varsòvia

Coneix la capital de Polònia, Varsòvia gràcies als Viatges Capitals de Ràdio Capital de l'Empordà. Descobreix els monuments més interessants i la cuina.

Palafrugell renova la senyalització en diversos carrers del municipi

L’objectiu és pacificar el trànsit i per fer-ho s’ha canviat la major part de la senyalització vertical i pintat de nou passos de vianants, millorant les senyalitzacions horitzontals

Supermatí – 14 novembre 2019

Recupera el programa d'aquest dijous!

Més notícies