23 C
Pals
Dimecres, 10 agost 2022
- Publicitat -

Acord pioner per a la sostenibilitat de 500 km2 del litoral gironí

El sector pesquer hi regularàr l’accés i la pesca, amb l'assessorament de científics i el suport de la Direcció General de Pesca

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Catalunya posa en marxa una iniciativa pionera en gestió sostenible a la Mediterrània. La Generalitat i les confraries de pescadors han tancat un acord perquè el sector pesquer s’encarregui de regular l’accés i la pesca en una àrea de 500 km2 del litoral gironí, amb l’assessorament de científics. És un model de cogestió sense precedents.

L’acord l’han certificat la Direcció General de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat i les confraries de pescadors de Blanes, Palamós, Roses, el Port de la Selva i Llançà. Segons aquesta entesa, 500 km2 del litoral seran vedats o gestionats pel sector pesquer, de moment per a un període de dos anys. En aquesta zona s’implementaran mesures per potenciar la sostenibilitat i la preservació dels recursos marins. La iniciativa preveu establir diversos caladors pesquers explotats per flotes d’arrossegament de diferents confraries, en un model de cogestió de pescadors i científics, amb el suport de l’administració. És un plantejament innovador, que sorgeix de la inquietud del mateix sector pesquer, que va plantejar al Govern la necessitat de buscar mesures alternatives per potenciar la sostenibilitat i preservació del recurs marítim. Els científics de l’Institut de Ciències del Mar, del CSIC, s’encarregaran de fer el seguiment dels peixos i crustacis de la zona cogestionada, per avaluar els efectes del nou model.

Aquesta cogestió s’implementarà en àrees que tenen un elevat valor biològic, per a la reproducció i per al creixement d’espècies determinades.

Regeneració d’hàbitat de Blanes-Palamós (37,95 km2

Objectiu: Regeneració d’un calador tradicional i repoblació d’espècies habituals a la zona com la maire, el lluç i el rap.

Gestió de l’escamarlà Roses-Palamós (9,16 km2)

Objectiu: Reduir l’impacte sobre les poblacions d’escamarlà a partir de la creació d’una àrea de no-pesca per facilitar la recuperació d’aquesta població.

Gestió del lluç de Roses (51,73 km2)

Objectiu: Protegir el reclutament del lluç i afavorir la reproducció dels adults en el pic de posta, amb el tancament permanent d’una zona.

Gestió de la gamba de Palamós (334,13 km2

Objectiu: Millora de la selectivitat de les captures mitjançant la regulació de  la llum de malla de les xarxes d’arrossegament, modificacions de l’art per reduir-ne l’impacte sobre els fons i gestió espai-temporal de les zones de pesca.

Gestió de la gamba del Cap de Creus (65 km2

Objectiu: Gestió sostenible de la pesca de la gamba mitjançant mesures tècniques i espai-temporals.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Sant Feliu de Guíxols té 47 habitatges d’ús social cedits per petits propietaris

L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols té a disposició 47 habitatges d'ús social cedits per petits propietaris que els tenien buits. L'objectiu és que les famílies del municipi puguin disposar d'un pis de lloguer a un preu assequible.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -