Alba Solés: “Necessitem projectes per la Bisbal i que la gent pugui treballar i teixir un futur”

- Publicitat -

 Avui ens visita Alba Solés, alcaldable de la Bisbal d’Empordà pel partit de la CUP a la Bisbal, per avançar-nos alguns detalls de la seva candidatura a les eleccions municipals d’enguany.

Bon dia, senyora Solés. Gràcies.

Primer de tot m’agradaria preguntar-li si es podria definir en tres adjectius.

A mi mateixa. Crec que sóc una persona directa i honesta i coherent en aquest sentit. Vull dir que que sóc així. Sóc aquí, al carrer, a l’ajuntament, a casa. I això molt bé.

Llavors no sé si podria destacar tres aspectes que cregui que hagi assolit el govern de la Bisbal durant aquests quatre anys de mandat.

Nosaltres aquests quatre anys hem estat en coalició amb Esquerra i en Comú Guanyem i hem fet molta feina, però si hem de destacar tres aspectes, potser destacaria hem treballat molt per professionalitzar les àrees diferents àrees de l’Ajuntament, dignificant-les, o sigui posant-hi tècnics al capdavant i vestint les àrees. Perquè al final l’objectiu. Per nosaltres l’objectiu és que les àries puguin anar soles o els polítics ara hi som, ara no hi som i ha de ser així. I des de les àrees és on es fa la feina de veritat i han d’haver-hi professionals al capdavant. Aquest és un dels aspectes que hem que hi estem treballant encara, però que ja ja hi hem fet feina.

També han posat les bases per a la recollida porta a porta. A la Bisbal és complicat perquè hi ha molts i molts habitants i moltes realitats diferents a nivell habitacional i comerços, però és l’única manera que què hi ha d’aconseguir un tant per cent de reciclatge considerable. La deixalleria diguem que augmenta el tant per cent de reciclatge del municipi, però és enganyós. Perquè perquè no és la realitat. Llavors, el projecte del porta a porta que està en procés i que aviat esperem implementar-lo en tot això, ha de servir per reduir els residus, per millorar el reciclatge i, al final, reduir costos. Amb tot el tema de l’aportació als abocadors.

I un altre aspecte que podem destacar és que finalment estem en procés de liquidar el contracte amb l’empresa Agbar, abans Sorea, i tornar a recuperar la gestió municipal pel tema de l’aigua i el clavegueram al municipi. Això ha costat molt i molt, amb contenciosos i tota una sèrie d’històries que ara ara no vénen al cas. Però s’hi ha treballat molt i estem en procés d’aconseguir-ho. 

Llavors no sé si podria destacar tres aspectes que potser no hagin aconseguit assolir del tot durant aquests quatre anys de mandat el govern de la Bisbal.

Mira el primer podria tenir a veure amb el que et comentava de les àrees per professionalitzar les àrees i l’ajuntament al final, perquè pugui fer una bona gestió. Nosaltres creiem que és el moment que es creï una empresa municipal perquè tenim molts serveis que ja gestionem des de l’Ajuntament i podríem recuperar-ne d’altres. Estem parlant de la residència geriàtrica, la guarderia a la nostra llar d’infants i d’altres serveis com la gestió del porta a porta de residus, la municipalització del servei d’aigua i clavegueram. Si aconseguíssim crear una empresa municipal per gestionar tots aquests serveis. Públics ens sembla que serien més eficaços. Això és un tema que ens que ens ha quedat pendent en aquesta legislatura.

Una altra, sens dubte, és tot el que fa referència al canvi climàtic i a la resiliència que necessitem si o si degut a l’emergència que hi ha que ja tenim a sobre, ens sembla que hem d’anar molt més enllà de tot el tema de l’energia solar. Hem de necessitem investigar, explorar energies com la geotèrmia, per exemple. Necessitem estudiar tota l’aigua que tenim al subsòl. Que ara, per exemple, no fem servir. Sabem que a la Bisbal hi ha mines d’aigua i podria ser una gestió molt més eficaç que la que estem que la que estem. Fent de l’aigua i i tot va relacionat al final. Com que no la gestionem nosaltres en cas de directament. Tot això de moment va quedant pendent.

Un altre un altre aspecte que s’ha començat es va començar a crear en l’àrea d’Acció Social i Ciutadania fa vuit anys i ha fet molta, moltíssima feina a nivell d’emergència habitacional, per exemple. Però un cop consolidada aquesta àrea. Ens sembla que hauria d’agafar encara més múscul per anar més enllà. Hi ha molta gent gran amb problemes d’habitatge, gent jove que no es pot emancipar, famílies que no poden tot i treballar. I tot això és un altre aspecte que que des de Serveis socials ara sembla que no, que no hi tingui lloc. No?, que vas més pel d’emergència perquè bé tens els recursos que tens i el que és més urgent. Però això és un aspecte que també també es podria millorar. 

I ja ho està avançant una miqueta. Però quins són els aspectes o accions que creu que són prioritàries per a un municipi com la Bisbal?

Buf! De prioritats n’hi ha moltes més, destaquen a nivell d’inversió per exemple, no?, que sempre, sempre és un tema molt polèmic.  I la CUP sembla que sempre digui que no, però en realitat toquem de peus a terra. A mi m’agradaria molt, per exemple, que hi hagués suficients instal·lacions esportives perquè atenen a centenars i centenars de joves en horari extraescolar, per exemple, i és un recurs de cohesió social brutal i estaria molt bé poder atendre totes les demandes per exemple a nivell esportiu que hi ha a la Bisbal i ara no es poden atendre perquè les instal·lacions donen poc que donen. Aquest seria un.

Un altre, una residència de gent gran, nova, moderna. Ara la que tenim és molt antiga és incòmode per als usuaris i ara no dic per les treballadores. Això seria un altre projecte molt imprescindible. Bé, necessari, segur.

Per la Bisbal també es parla, he sentit a parlar algú del que cal un institut nou. Jo amb això tinc reserves perquè potser no ho sé. Potser seria millor descentralitzar-ho al territori i que a altres llocs del territori també tinguessin aquests equipaments d’educació secundària i i batxillerat i cicles professionals.

Un projecte de mobilitat, per exemple mobilitat inclusiva. A la Bisbal anem molt endarrerits en això estem parlant de carrers on s’hi pugui circular amb seguretat. I parlo de dones, de cotxets, de cadires, de rodes, de nens que puguin anar sols a l’escola sense patir tot. Tots aquests temes, persones amb problemes visuals, amb sordesa. Tot això anem molt endarrere a la Bisbal, per exemple, i un projecte molt xulo seria un projecte de mobilitat inclusiva en tots aquests sentits. Clar, de projectes n’hi ha molts. No sé si hi fa falta temps, potser molt de temps i potser com que tot val molts diners, al final potser el millor és que com que decideixi. La comunitat de la Bisbal, que prioritza.

També ha sentit a parlar d’un projecte milionari per fer un bulevard a l’Aigüeta. Sincerament, jo penso que és un producte molt antic i molt antiquat que no cohesiona en realitat la gent que viu a la Bisbal. Nosaltres necessitem projectes per a la gent que viu a la Bisbal perquè la gent hi pugui treballar i teixir un futur.

Si els turistes vénen benvinguts, ja ens hi trobaran. Feliços i contents. Però els nostres projectes no van encaminats a un turisme per a nosaltres súper antiquat que no, que en realitat ens enriqueix? No. No ens enriqueix. Bé, és que no sé, ho hem vist en la pandèmia. Semblava que no havíem d’aprendre moltes coses i algunes  sembla que ens haguem oblidat.

Bé, llavors m’agradaria ja preguntar-te. M’agradaria preguntar-te ja una mica més encarat cap a la candidatura. Què diferencia la teva candidatura política respecte a altres polítics que es presentin a les eleccions a la Bisbal?

No m’agradaria personalitzar-ho amb mi. La nostra candidatura es fa per assemblea. Com es prenen totes les decisions a la CUP. Aquesta vegada s’ha apostat per una per una candidatura molt femenina i feminista i amb gent jove, amb gent que no té ganes de dedicar-se a la política, sinó de participar-hi. És un projecte que dura uns anys a la teva vida i igual que ets dona, entitat o formes part d’alguna cosa concreta o municipi, participes de la política i aportes durant uns anys el que tu et sembla que pots aportar-hi de bo. Res més, No. No pretenem ni viure, ni ni ser transcendents per a res. És portar les nostres polítiques i i sobretot això amb una mirada molt, molt femenina i feminista, Perquè bé, ens sembla que que canviarien les coses.

És que no ens mirem les coses igual i no cal ser ni iguals, ni diferents, ni res és. No entenem la vida de la mateixa manera. És així i estaria bé donar-nos una oportunitat a les dones per veure que fem, no?

Llavors ja entrem en una mica més en el programa polític. No sé si ens podries destacar alguns punts del que presenteu en aquestes eleccions.

El nostre programa s’està fent. Nosaltres fem assemblees obertes i anem i anem teixint el programa aquestes municipals. La CUP té quatre potes que són la llengua, el medi ambient, l’habitatge i els serveis públics. Justament llavors, nosaltres, a aquests, aquests quatre elements els estem aterrant a la política municipal. Tenim vuit anys d’experiència en el govern. Sabem què es pot fer, que no fins on pots arribar o quan tardes arribar i l’estem elaborant. És la veritat, però. Una mica amb tot el que hem parlat fins ara, penso que ja es pot veure una mica cap a on van les nostres idees.

Llavors el programa l’acabarem de fer, doncs quan acabem l’última de del cicle, el límit, sempre. Al final el que volem recollir és el que el que vol la gent. I després recollir-ho ja està.

Finalment, m’agradaria preguntar-te si és que no arribeu a una majoria absoluta a les eleccions d’enguany, estaríeu disposats a pactar amb altres formacions polítiques?

Sincerament, n’hi ha que no hi ha i hi ha unes maneres de fer i unes idees que no, que no compartim gens, gens, gens. Nosaltres ens hem sentit molt còmodes aquests 8 anys, la veritat, amb Esquerra i en Comú. En altres llocs? No ho sé, però a la Bisbal la veritat és que les companyes amb qui hem compartit legislatura tot ha sigut ha sigut fàcil. Hem pogut parlar, hem pogut debatre. Ens sembla que se’ns ha escoltat. Hi ha moltes coses que la CUP duia al programa que s’han dut a terme d’alguna manera. Ens hem menjat gripaus com tothom.

Per les companyes també els deu haver passat alguna cosa de veritat. Ara això, però pensem que hem fet que hem fet un bon tàndem i jo si hagués de triar repetiríem amb les mateixes amb les mateixes persones o companyes. No sé si canviarà tot.

Doncs moltes gràcies per visitar-nos a l’estudi de Ràdio Capital i esperem que tingueu molta sort i encerts en aquestes eleccions municipals.

Moltes gràcies. En tenim moltes ganes. Hem estat vuit anys treballant molt i aprenent molt i ara el nostre objectiu és l’alcaldia. 

- Publicitat -