Angel Vila: “Treballem per un projecte social i industrial pel municipi de Palafrugell”

- Publicitat -

Avui ens visita Angel Vila, alcaldable de Palafrugell pel Partit Popular per Palafrugell per avançar-nos alguns detalls de la seva candidatura a les eleccions municipals d’enguany. Bon dia, senyor Vila.

Bon dia a tothom.

Primer de tot m’agradaria que es definís amb tres adjectius.

Bé, el primer, el humà, el segon, el polític i el tercer, el gestor.

I també m’agradaria que digués tres coses positives que hagi fet el govern actual durant aquest mandat.

Tres. La primera molt sovint regular el que és la seguretat. Tenim un dels pobles en tema de seguretat més bons de la Costa Brava i això s’ha de reconèixer en aquest equip. En tots els professionals que dia a dia donen el millor perquè Palafrugell es pugui viure molt bé.

La segona, posem per cas, de tant en tant. No molt sovint, però sí que s’ha aconseguit en el ple municipal aconseguir unanimitat en la votació. Que tots els regidors tinguin una idea i la recolzin se recolzin els uns als altres és el millor que li pot passar al municipi i l’administració que regeix, que és l’Ajuntament. Aquesta unanimitat s’ha de continuar perquè una administració ha de vetllar pels seus ciutadans i que hi hagi unanimitat en alguns projectes que s’han aconseguit. És el millor que li pot passar al municipi, als ciutadans del municipi.

Una tercera de posar per cas la qualificació i la gestió turística del que és les platges i les zones internes del municipi de Palafrugell, com pot ser Llofriu. Pot ser Ermedàs i altres són els que a penes es parla. Falta molt, però hem de continuar en la bona gestió i buscar la meta i que no es quedi ningú a fora d’aquesta meta.

Llavors m’agradaria que expliqués tres coses que troba que no han estat tan positives durant aquest mandat.

Una d’elles molt significativa i que no s’hauria de tornar, que no hauria de tornar a ocurrir mai més. La vara de l’alcalde de Palafrugell en aquesta vara hem d’estar representats tots els ciutadans de Palafrugell. I aquesta vara quan surt de Palafrugell ha de ha de sortir amb el vistiplau de tots els ciutadans de Palafrugell. I per buscar lo millor per a tots els ciutadans de Palafrugell i no només per a alguns, perquè el sou de l’alcalde i de qualsevol regidor el paga la ciutadania, tota la ciutadania amb els seus impostos. I aquests impostos són per promoure que aquesta persona que dirigeix l’administració municipal de Palafrugell, que és dels més antics que hi ha a Catalunya, aquella persona es va dedicar per gestionar lo millor per tots els ciutadans de Palafrugell, no només per uns o per un tema partidista o puntual, per un moment circumstancial.

Posem per cas, aquesta vara hauria d’anar a altres puestos. Amb aquesta vara, aquest alcalde o alcaldessa ha de poder anar a qualsevol administració, qualsevol entitat de dins de Catalunya o de fora de Catalunya, que es deixi veure i significar que la vara representa a tots els ciutadans de Palafrugell i això ha de ser bàsic.

Una segona. El tema de l’administració, de la neteja i de la viabilitat de molts carrers. Que el nucli de Palafrugell s’arregli quedi molt endreçat en tema de viabilitat de cara a les persones que tenen problemes de mobilitat o lo que és la distribució. És molt còmode que no hi hagin voreres, però hi han carrers com el Raval Superior o el carrers de Pals i altres molt semblants com aquest que deixar-lo com està el carrer estret? Por qué no? Els carrers de fora també. I sobretot, barris que són externs al nucli d’abans. Es va fer fa temps a la Sauleda es va arreglar molt bé i hi ha algunes mancances. Però por qué la historia posar per cas de tots aquests pous que estan tapats i barrats i que els pous fa dos cents anys anaven moltes mares i alguns pares a buscar aigua per a casa seva a rentar la roba.

Inclús a festejar en aquest pous eren centres d’atracció. Por que aquest pous no se’ls hi té la relevància. Alguns tant històrics com el que hi ha a Pere el Gran. Quina llàstima que això quedi abandonat. I és la nostra història. És la història d’aquest poble. Por qué hem de perdre aquesta història? Es que no perdem l’idioma? Perquè hem de perdre altres històries? Els nostres cognoms els han donat els nostres familiars, els pares, els avis, besavis. A on anaven ells. Com feien això, etc.. El tema clavegueram funciona i no hi ha problema. A penes hi ha problema i que el tema de seguretat també. Doncs la història no l’hem de perdre ni en aquests pous.

Molts. La cultura Palafrugell és molt rica. Afortunadament, en molts, tots els àmbits. Per qué no posar de rellevància la història d’aquests pous? Lo bo que tenien avui en dia. Està declarada l’alerta per sequera. Abans no hi havia aquests problemes, sí que hi havien. No, no eren tan especials com ara. Perquè els pous funcionaven. Tothom a casa seva si podia tenia un pou o una bassa i hi havia pous públics. Afortunadament, Palafrugell té molta aigua, els seus camps i els i a les muntanyes també. I això està molt regulat. Sí, però els pous tenen la història de Palafrugell. I hi ha vegades que si ens fixem en lo que és la ornamentació d’aquests pous, has de girar el cap per no recordar-te malament d’algunes persones que han posat això. 

I la construcció d’un pou. La perillositat que hi havia per fer un pou i poder donar servei. La regulació, els impostos que havien aquests pous per fer los servir. Això s’ha de treure a la llum. Lo màxim possible. Lo màxim. És la nostra història, és el nostre ADN. I és una llàstima que no es doni rellevància. És clar que és molt maco fixar-se en la costa o en les muntanyes, que tenim a Palafrugell molt diverses i molt riques. I al costat d’altres dels veïns. És una llàstima posar per cas. Hi ha ravals de fora de Palafrugell que ara gairebé ja estan annexionats al nucli, però, hi han carrers que és millor que no surti a la llum la deixadesa d’aquests carrers.

No vull posar cap d’ells per la problemàtica per no menysprear-los, però sí a endreçar el mateix que ens hi dediquem a la zona turística, que és molt necessària. A la zona interna també. Hi ha barris que hi ha molta mancança. D’acord que estem… bé ens ve aviat una condicionalitat econòmica molt dura de cara a l’excés de gasto. I hem de filar prim allà on gastem els calés des de l’administració local, però no podem abandonar a certs barris i que s’espabilin, per si sols en tema d’il·luminació. Hi ha vegades que tenim molts problemes i una precisament una de les unanimitats que es va aconseguir en el ple va ser soterrar tot el possible aquest sistema de cablejat que està penjant.

No és normal que al costat d’una entitat única com és Correus hi hagi cables endollats agafats a balcons de cases particulars. Què això s’ha d’oblidar. Si un cotxe està mal aparcat, ve la grua i se l’emporta. Perquè la viabilitat és necessària. Si un cable està mal posat com a seguretat, aquest cable s’ha de treure d’allà. Lo mateix que si una tuberia d’aigua rebenta. S’ha de reparar lo més ràpid possible. Pues un cable igual. I si hi ha unanimitat, si es va aconseguir unanimitat en un ple per això, tot l’equip de govern i la gent que no els doni recolzament. Els regidors que no s’han de posar d’acord en portar un projecte a 5, 10, 20 anys per poder eliminar aquestes problemàtiques que a certes persones, a certs veïns la tenen a davant i no poden sortir al balcó o a la finestra perquè tenim cables allà al costat. És una llàstima que això encara no s’hagi posat al cent per cent de l’equip dels membres del consistori a fer una planificació. Cinc, deu anys per dir totes aquestes problemàtiques les han de resoldre al més aviat possible. 

Hi ha certs puestos desgraciadament, i vull posar de rellevància precisament en aquesta entrevista que a la Costa Brava nosaltres som capdavanters amb tres noms internacionals com és Calella, com és Llafranc i com és Tamariu, i és un dels motors econòmics de Palafrugell. I que tinguem allà instal·lacions d’alt voltatge al costat d’arbrat, i que en qualsevol moment, precisament ara que ve la temporada de raig de descàrregues elèctriques, una problemàtica d’aquestes per mig Calella, és incongruent que hi hagi un equip de govern i que no s’hagin posat les piles de cara a que aquests tres transformadors aeris que la companyia ja els neteja de tant en tant, però que les branques dels arbres continuen creixent i no pensen si una administració o una empresa fa o no fa la seva feina. L’arbre es desarrolla i aquestes branques es juguen i si hi ha un llamp ho perdem tot.

No podem tenir aquestes circumstàncies encara. Aquesta problemàtiques i que no surti 2, 5, 10 persones del consistori i es posin d’acord a fer un projecte per evitar la problemàtica i per eliminar al cent per cent aquestes problemàtiques. Avui en dia ja és incongruent tenir tubos de gas aeris, preses de corrent en alta tensió descoberts no han de ser-hi i els transformadors han de ser dintre d’una barraca. Està molt ben regulat a nivell tècnic. I posar per cas que ara fa uns dies el famós Castell de rus encara no els han concedit l’autorització per baixar el transformador aeri a terra i hi ha les dues barraques, la de gestió i la de transformació, un al costat de l’altre. Com és que encara l’Ajuntament no ha forçat el màxim responsable de la Generalitat a que busqui una solució tècnica, administrativa per resoldre aquest problema? No us imagineu perdre nosaltres a Palafrugell el Castell del Rus. Por qué hem de perdre això si és nostre?

Afortunadament, a través d’una concessió, d’un acord amb una família que el va cedir al municipi que el gestiona una empresa que és molt rellevant, que dóna una nom internacional a Palafrugell tots els dies de l’any i tenim aquest problema sense solucionar. Aquí hem de posar totes les persones de l’equip de govern i de l’oposició i si fa falta, un cop l’any, anar allà tots plegats i eliminar aquest problema el més aviat possible.

Llavors falta un tercer punt. No sé si en té algun més.

Sí, el social, el humà, tenim moltes persones grans al nostre poble. No els podem tenir aïllats ni dins de la família ni fora de la família, encara que no siguin de la nostra família ens hem de dedicar a ells. És part de la nostra història. Són els nostres ADNs, els nostres cognoms, les persones que varen dedicar el seu esforç a construir Palafrugell, lo que és ara i lo que era abans.

I deixar-los en els últims dies de la seva vida, inclús abandonar-se a casa seva, és una llàstima i no s’ho mereixen i nosaltres tampoc. I amb ells lo mateix que fem amb la mainada que cada dia els portem al cole o al metge si fa falta. I aquí dediquem el màxim de la nostra capacitat a les persones grans, encara que no siguin de la nostra família, també els hem d’estar al costat. Recolzar-los, encara que només sigui una trucada. Una visita a la setmana o demanar-los si se’ls hi han d’anar a comprar algo o els hem d’acompanyar al súper o a qualsevol altre puesto, a una oficina bancària, a una oficina administrativa o per què no el cap o qualsevol altre a visitar algun familiar. Hem de col·laborar amb aquestes persones al màxim. No els podem tenir aïllats, no els podem deixar tenir aïllats. Són part de la nostra família, encara que no tinguin nosaltres el seu ADN.

Llavors entrant una mica més en la candidatura, quines creu que són les accions o iniciatives que són prioritàries al municipi?

Bé, la nostra candidatura ja fa anys, ja fa quatre anys tenien un projecte industrial i un projecte social. El projecte industrial és donar-li la massa màxima rellevància a lo que és la zona industrial que té Palafrugell al costat d’altres tres municipis en la comarca i esta ubicació de Palafrugell al mig de la comarca i al mig de la Costa Brava. Se’ns afegeix una ubicació tan bé molt especial i és el port internacional de Palamós. El que vol dir a mercaderies, el que vol dir a turisme i tenir Palamós, el port internacional de Palamós al nostre costat i no col·laborar amb ell al màxim és una pèrdua d’esforç, de disponibilitat, d’eficàcia i de moral tenir algo i algo tan bo com tenir Palafrugell, al costat de Mont-Ras, de Begur amb Esclanyà i de Regincós, una zona industrial tan potent.

Tenir l’autovia a mitges, tenir la problemàtica de la sortida de la dels túnels de Mont-ras. Aquesta rampa cap a dalt que té obliga te condiciona. A un vehicle, a un turisme per a un vehicle industrial el fa baixar és un perill. Aquesta autovia ha de continuar. La C-31 ha de continuar com a autovia fins a Pals. Això Palafrugell, al costat de Mont-ras, al costat de Begur, amb Esclanyà i al costat de Regencós. Hem de liderar que aquesta autovia continuï fins a Pals i que els nostres visitants i els nostres veïns i visitants i amics com ben quan venen o volen venir a Palafrugell de turisme com a indústria o com a transport en vehicle d’empreses de transport han de tenir la màxima facilitat i la màxima seguretat.

Si per anar a Barcelona tenim l’autovia i funciona, perquè per anar a França o per anar a la Bisbal no la tenim? Hem de continuar en el desarrollo industrial de la zona amb els nostres veïns. I amb la comunicació lo més fluida i segura possible.

Llavors, què diferencia la seva candidatura de la resta de polítics de Palafrugell?

Bé, ens diferencia una i diverses coses i una d’elles el que nosaltres exposem des de la base, des de la particularitat social personal de cadascú de nosaltres. No dirigim empreses, no dirigim a entitats, no tenim càrrecs d’importància professionals, no estem en col·legis administratius o col·legis professionals i des de la nostra base social volem impulsar el poble, la ciutadania, el desarrollo d’aquest municipi de tot el municipi, no només de la zona turística, també de la salut interna a què aquest poble, Palafrugell, lideri la comarca. A nivel humà, a nivel industrial, a nivel social. A nivel de projecció internacional. El Baix Empordà, per si sol, ja té un nom molt important. I Palafrugell és el poble que més ciutadans té i al costat dels veïns hem de liderar la comarca amb lo millor que tenim, que és la singularitat humana què particularitza Palafrugell en les seves diferents visions religioses, econòmiques, socials, esportives, humanes i i sense oblidar la diversitat de comunicació.

No només tenim un idioma, el català. Tenim més idiomes el castellà i tenim altres idiomes que molt poca gent s’atreveix a parlar o a assimilar o a integrar. Les persones a Palafrugell és el socialment estan canviant. Hi ha gent de sud Amèrica. A penes tenim gent de Nord amèrica. També haurien d’obrir-se amb ells por tot el que representa, de cultura, d’economia, de projecció internacional, perquè, no, a Àsia, amb tota la diversitat que té Àsia. Perquè el que és de la zona d’Àfrica ja hi són. Ja els tenim aquí, de la zona de Sudamèrica també. Afortunadament és molt rica, és molt variada. Això ja ho tenim. La societat de Palafrugell s’ha d’obrir a altres mons. I puntualment tenim algun detall humà que no vull particularitzar jo ara mateix.

Però per què no pensa posar per cas aquesta vara del alcalde de Palafrugell posant-s’hi un dia a la porta de l’ambaixada d’Austràlia de Madrid. I a l’embaixador, deixar-li la vara per un dia o una setmana i dir-li a Palafrugell us volem fer una rodona posar el nom d’una rodona del polígon industrial. El vostre poble, el vostre país. I afortunadament, en aquella zona. Tenim diverses rodones i per què no convidar a l’embaixador a que vingui a posar la bandera del seu país en aquesta rodona i posar el nom d’aquesta rodona en aquest país o a tota l’avinguda amb un acord amb Begur, tota aquesta avinguda posar li nom de les Amèriques i que aquí s’hi puguin sentir representats tots aquells països d’Amèrica, des de Canadà fins a Xile o Argentina. Tots que se sentin que aquí tenen part de la seva història, que és molt rica i que molts catalans varen marxar de Palafrugell per anar a aquests països a fer les Amèriques. Això no s’ha d’oblidar, és part de la nostra història.

Llavors m’agradaria preguntar-li quins punts del seu programa polític podia destacar o desvetllar?

Dos d’ells els he comentat lo que és donar-li vida internacional a la zona industrial i desarrollar aquest projecte amb els veïns Mont-ras, Begur i Regencós, la zona industrial. El humà i el econòmic. Consolidar la economia de l’administració municipal, que és bàsic que no entri el problema del dèficit. Que no tingui més rellevància el problema del dèficit en l’administració municipal.

Les comptes han de ser clares i prioritzar la inversió que sí que ha de ser en un projecte municipal. Nosaltres creiem ara mateix que la zona ferial no és la més important. La zona ferial podria quedar rellegada a un segon o un tercer any. La zona de viabilitat en l’avinguda d’Espanya s’ha de consolidar, s’ha de consolidar bé. No s’ha de fer tot de cop. Pel tema econòmic i pel tema pressupostari, però el projecte s’ha de concloure. La zona firal no es fa servir cada dia. No es fa servir tots els dies de l’any ni totes les hores de cada dia. La viabilitat sí que s’ha de fer servir cada dia pels serveis, per al turisme, per la indústria, per a la mobilitat veïnal, per anar a comprar o inclús per a les emergències.

Una problemàtica d’un accident, afortunadament, està molt ajustat a Palafrugell amb els professionals que n’hi ha, no en altres puestus. Però a Palafrugell sí que hi són. Això ho tenim garantit en la seva capacitat, però la necessària ampliació de l’avinguda Espanya i concloure aquest projecte ha de ser superior a la zona firal que no es fa servir cada dia i la prioritat ha de ser el dia a dia. La zona firal és pot rellegar un, dos o tres anys a la màxima eficàcia.

La prioritat ara hauria de ser zona industrial o la viabilitat avinguda d’Espanya i d’especial rellevància també és la il·luminació, sobretot en certs carrers que puntualment es queden sense il·luminació i que els veïns se sentin malament, que tinguin por a sortir de casa seva al vespre, inclús a tirar la basura i que puntualment la deixin a qualsevol puesto per por a sortir al carrer perquè aquella il·luminació no funciona. D’acord que hi ha un contracte per mantenir la il·luminació. Hem de posar fil a l’agulla perquè aquests problemes no s’agravin. Resoldre els que hi ha i donar seguretat als veïns que puguin sortir a les 9, a les 10, a les 11 o a les 12 a tirar la basura abans, lògicament quan toca. Però si volen passejar a les 10 havent sopat o a les onze, que no hi hagi la dinàmica tinc por.

A l’hivern fa fred, a l’estiu no. A l’estiu s’està molt bé. Al Baix Empordà, a Palafrugell. I hem de poder disfrutar, posem per cas, a l’estiu. De que com que va predir fa molta calor, la gent surt més a caminar al vespre i n’hi ha molts que tenen por de sortir al vespre por la il·luminació i per altres problemes que això s’ha de resoldre al màxim, se’ls ha de donar seguretat vial als nostres veïns.

Llavors. Finalment, m’agradaria preguntar-li si és que no aconsegueix una majoria absoluta en aquestes eleccions, estaria disposat a pactar amb altres partits?

Sí, posant de rellevància que el pacte sempre ha de ser per la governabilitat, no per l’enfrontament. Els veïns quan voten volen gestors a l’administració i volen los millors gestors en què confien. Aquest gestors s’han de posar d’acord en la governació del municipi, de tot el municipi, de tot i del més urgent. Lògicament, per governar el municipi al ple s’ha de tenir majoria. Aquesta majoria pot fluctuar puntualment en un tema o un altre si és per gestionar el municipi. És clar que estaríem disposats a col·laborar i a pactar amb qualsevol equip que es dediqui a governar el municipi.

Els interessos dels ciutadans a Palafrugell i, lògicament, no per buscar enfrontaments amb veïns amb altres problemàtiques que no toca el municipi de Palafrugell. I que no hem de potenciar des de Palafrugell coses que no toquen a Palafrugell. A nivell personal, cadascú pot tenir les seves opinions a nivell de grup municipal del Partit Popular de Palafrugell, lo que volem és dedicar-nos a Palafrugell.

Si no ho haurien marxat a altres àmbits de gestió que no és Palafrugell. Nosaltres volem gestionar els nostres carrers, els nostres veïns, les nostres famílies, el barri, el nostre municipi. Tot el nostre municipi, des de la costa a les Gavarres. Tot des de Mont-ras a Esclanyà, tot el municipi, inclús també Llofriu tot el barri.

Tots els barris de Palafrugell. Els volem gestionar. I si hem de pactar? Partiriem amb aquesta premisa la gestió municipal no cap més problema.

Doncs, moltes gràcies senyor Vila, per la seva visita i esperem que tingui molta sort i encerts en aquestes pròximes eleccions que se celebraran el 28 de maig. Moltes gràcies.

Gràcies a vostès. Bon dia.

- Publicitat -