Aquest any es celebrarà l’homenatge a Pere Caner i Estrany, en el centenari del seu naixement.

El Centre d’Estudis Calongins Colonico de Calonge i Sant Antoni, amb el suport d’altres entitats del municipi i l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, organitza un programa d’actes al llarg de l’any per commemorar el centenari del naixement de l’erudit local i cofundador de l’entitat, el mestre Pere Caner i Estrany.

- Publicitat -

Biografia

Pere Caner i Estrany va néixer el 23 de juliol de 1922 i va morir el 18 de juny de 1982 a Calonge. Va ser un mestre, escriptor, historiador i arqueòleg que es va especialitzar en la història del Baix Empordà i en el municipi de Calonge sobretot. L’any 1950 va obtenir el diploma de mestre i va començar a ensenyar a l’escola de Calonge, però va ser víctima del franquisme i no va poder seguir exercint de mestre, fet que el va fer treballar en l’oficina d’una empresa de construcció de Sant Antoni.

També va ajudar a obrir el Museu Folklòric de les Gavarres, l’any 1947, i deu anys més tard, va ser designat Delegat a Calonge per la Direcció General d’Excavacions Arqueològiques.

Des de les primeres eleccions municipals del 79,fins que va morir va ser assessor per la defensa del patrimoni. Al 1980 va fundar Centre d’Estudis Calongins Colònico on fou nomenat secretari, i un any després va ser el cofundador de l’Institut d’Estudis del Baix Empordà.

Caner i Estrany, com ha estudiós que va ser, va fer l’inventari natural i històric del seu poble. Va lluitar per a la protecció del patrimoni i no només s’interessava per la història sinó també per la natura i l’evolució vers la modernitat.

Programa homenatge

Aquest programa commemoratiu s’iniciarà el aquest proper dissabte, 18 de juny, a les 11 del matí, al cementiri calongí, a la seva tomba. L’ofrena floral, que tindrà el punt de trobada a la porta principal de la necròpolis, s’iniciarà amb la benvinguda del president de l’entitat, Jaume Aymar i Ragolta, i una interpretació musical a càrrec del violinista Sergi Alpiste. Seguidament, es farà una ruta per les tombes on es troben els mestres calongins de Pere Caner (Pere Jordi Casademont i Salvador i Patrici Clara i Carles) i els membres que van impulsar i formar part de la primera junta de Colonico (Josep Gendrau i Xifró, Lluís Vilar i Subirana, Tomàs Echevarria i Cabrera, Maria Vilar i Bonet, Pere Viñals i Irla, Jordi Casademont i Vilaseca, Manel Clara i Massich i Josep Cargol i Descaire). La visita acabarà davant la tomba de Pere Caner, on també es troba enterrada la seva dona i expresidenta de l’entitat, Dolors Hubach i Vilarrodà. La família Caner dipositarà l’ofrena floral i seguidament Alpiste interpretarà diverses peces musicals.

El següent acte, organitzat per Josep Clàssic i l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, tindrà lloc el divendres 8 de juliol, amb la inauguració de l’exposició fotogràfica “Centenari del naixement de Pere Caner i Estrany, 1922-2022”. La mostra, que s’inaugurarà a les 20 hores al Castell de Calonge, aplegarà unes 150 fotografies, agrupades en dos blocs: en un fotografies que hi apareix ell i en l’altre, fotografies que va realitzar ell. L’exposició, es complementarà amb la presentació del seu catàleg i es podrà visitar fins al 31 d’agost.

El 23 de juliol, a les 20 hores, a la Sala Fontova tindrà lloc la conferència “Dels erudits locals al moviment dels centres d’estudis”, a càrrec de Josep Santesmases, president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana. La xerrada és una de les tres que integren el programa de la XXXVI edició de la #TrobadaCultural i estarà dedicada també a Josep Gendrau, en celebrar-se el centenari del seu naixement. La Trobada Cultural està organitzada per Colonico i l’Ajuntament.

Passat els mesos d’estiu, el 12 de novembre, dins dels actes previstos per la festa major de Sant Martí, es farà la visita guiada “Passejant pel llegat de Pere Caner”. Serà una visita literària, amb tocs històrics, pels principals racons del nucli de Calonge. La ruta, que començarà a les 11 del matí, acabarà a la biblioteca amb un vermut. Les guies seran Montse Pérez i Mercè Ponsatí, responsables de l’Arxiu i la Biblioteca Pere Caner, respectivament, que són les dues entitats municipals organitzadores de l’esdeveniment.

Finalment, el 3 de desembre, a la Sala Fontova, tindrà lloc la conferència “Pere Caner, un personatge polifacètic”. La conferència, que començarà a les 20 hores, és una iniciativa de la Taula de Cultura de Calonge, que aplega l’Arxiu Municipal i les entitats Ateneu de Calonge, Associació Germandat Arturo Mundet i Colonico. La presentació de l’acte anirà a càrrec de l’arxivera municipal i seguidament, un representant de cada una de les entitats exposarà una faceta singular de Caner.

 

 

- Publicitat -