22.1 C
Pals
Diumenge, 24 setembre 2023
- Publicitat -

Arrebola: “Les famílies reaccionen molt bé a la petició de donar la còrnia del difunt”

L’hospital de Palamós gestiona més de la meitat de totes les de les comarques gironines. Ja és el segon any que funciona aquest programa, i s’han aconseguit a casa nostra 31 dels 55 donants

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Palamós lidera les donacions de còrnies. L’hospital del municipi gestiona més de la meitat de totes les de les comarques gironines. Ja és el segon any que funciona aquest programa, i s’han aconseguit a casa nostra 31 dels 55 donants. Aquesta operació s’ha de fer quan el donant ja ha mort, i es trasplanta a pacients amb una ceguesa per una lesió a la còrnia causada per una cremada, una seqüela d’una infecció, …

Xavi Arrebola, adjunt d’infermeria de la direcció assistencial de l’hospital de Palamós, ha explicat al Supermatí de Ràdio Capital que la clau de l’èxit del programa és la conscienciació de la importància “que algun dia en podem necessitar nosaltres”. A més, ha destacat la necessitat d’enviar informació a la població sobre aquest programa perquè cada dia arribi a més persones.

El procés pel qual els centres hospitalaris demanen si un difunt pot donar la còrnia “és delicat”, segons Arrebola, “perquè s’ha de demanar a les famílies tan bon punt el donant ha mort”.

Segons Arrebola, moltes famílies pensen que és una manera que una part d’un ésser estimat segueixi servint algú.

Tothom pot ser donant de còrnies

Els requisits per a ser donant de còrnies són poc coneguts i molt menys restrictius del que es pot pensar. Tothom pot ser donant i té el dret de donar, dels 2 als 89 anys. Quan una persona es planteja la possibilitat de ser donant de teixits, la primera cosa que ha de fer, i la més important, és comunicar la seva decisió a la família i als amics més propers.

Ells seran els primers a qui el coordinador de trasplantaments, l’encarregat de fer possible les donacions als centres hospitalaris, consultarà la possibilitat de la donació després de la mort. Les condicions clíniques en el moment de la mort determinaran si els teixits són vàlids per al trasplantament. I contràriament al que es pot creure, tenir miopia, estigmatisme, hipermetropia, o haver estat operat de cataractes no impedeix que les còrnies siguin viables per a un trasplantament. Tampoc haver patit un càncer.

Només es rebutgen les donacions de les persones que pateixen malalties hematològiques i de les que tenen serologies positives per hepatitis B, hepatitis C o sida, entre d’altres.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies

- Publicitat -