Personalitza les Preferències de Consentiment

Utilitzem cookies per ajudar-te a navegar eficientment i realitzar certes funcions. Trobaràs informació detallada sobre totes les cookies en cada categoria de consentiment a continuació.

Les cookies que es classifiquen com a "Necessàries" s'emmagatzemen al teu navegador ja que són essencials per habilitar les funcionalitats bàsiques del lloc.

També utilitzem cookies de tercers que ens ajuden a analitzar com utilitzes aquest lloc web, emmagatzemar les teves preferències i proporcionar el contingut i els anuncis rellevants per a tu. Aquestes cookies només s'emmagatzemaran al teu navegador amb el teu consentiment previ.

Pots triar activar o desactivar algunes o totes aquestes cookies, però desactivar algunes d'elles pot afectar la teva experiència de navegació.

Sempre actiu

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No hi ha cookies per mostrar

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No hi ha cookies per mostrar

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No hi ha cookies per mostrar

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No hi ha cookies per mostrar

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No hi ha cookies per mostrar

27.5 C
Pals
Dijous, 12 juny 2025
- Publicitat -

Arrenca el Fòrum Gastronòmic de Girona amb l’estrena d’un espai de brasa

El congrés gastronòmic té una zona dedicada a l'oli, una altra al cafè i una tercera amb màquines expenedores de vi

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

El Fòrum Gastronòmic de Girona ha començat aquest dilluns al matí amb l’estrena d’un espai dedicat a valorar la cuina a la brasa. Per això s’han encès diferents brases a les portes del Camp de Mart de la Devesa de Girona on els cuiners mostren els diferents mètodes de cuina basats en aquest tipus de cocció. El fòrum d’enguany també té un espai dedicat a l’oli i repeteix la zona de cafè i la del vi, on hi haurà màquines expenedores per fer tasts de vi. El Fòrum Gastronòmic s’allargarà fins al dimecres i farà d’escenari de tots els cuiners amb estrella Michelin de la demarcació de Girona.

El congrés gastronòmic per excel·lència de Girona posa el focus enguany en una tècnica culinària ancestral: la brasa. Per això hi ha un espai amb diverses brases enceses on cuiners gironins mostren totes les varietats possibles. El responsable d’aquest espai, Pere Giribets, explica que la brasa “va des de la fusta fins a les cendres” i aquest tipus de cuina pot tenir moltes aplicacions.

Per això en el fòrum han portat una mostra de com es pot cuinar a la brasa des dels sorrals, tal com feien els ancestres, passant per les graelles, els forns o fins i tot els calaixos de brasa, un mètode que permet fer cocció a baixa temperatura. A més, Giribets ha detallat que parlaran de la importància de la llenya, del carbó i de molts altres aspectes que tenen a veure amb aquesta cuina amb l’objectiu de “posar en valor” la tècnica. Es preveu que al llarg dels tres dies més de 7.000 persones passin per alguns dels tallers o xerrades que s’organitzen en aquest nou espai del fòrum.

Reproductor d'àudio

Pere Girbiets també ha explicat que a part de valorar la cuina de la brasa volen aconseguir un reconeixement a nivell de formació o d’acreditació professional. Ho considera com un pas important per garantir la qualitat dels professionals que dominen aquesta tècnica i que permeti descobrir tot el ventall d’oportunitats que ofereix.

Reproductor d'àudio

Projectes gastronòmics socials

A banda, de la brasa, els assistents al Fòrum Gastronòmic podran passejar entre els expositors que hi ha instal·lats en una vela instal·lada al Camp de Mart de la Devesa i els que hi ha a Fira de Girona. Entre ells, hi ha projectes amb un valor social afegit, com ara la cervesa Bdegust.

Es tracta d’un projecte gironí que compta amb la participació dels usuaris de la fundació Els Joncs. Aquestes persones amb discapacitat intel·lectual ajuden en el procés de producció de la cervesa, que utilitza ingredients de proximitat per fer la beguda. La cofundadora del projecte, Blanca Costa, explica que el fòrum serveix d’altaveu per promocionar el seu producte i que els establiments d’hostaleria “ofereixin begudes amb un compromís social”.

Reproductor d'àudio

Un altre exemple és el Consorci de les Gavarres que mostra tots els productes que fan en aquest massís. Anabel Marin explica que les Gavarres és un entorn natural protegit on “es fan activitats econòmiques” com ara la vinya o la ramaderia extensiva. “Aquestes activitats ajuden a preservar el medi o la prevenció d’incendis”. Per aquest motiu, aposten perquè els hostalers consumeixin aquests productes per l’impacte social i ambiental que generen al territori gironí.

Reproductor d'àudio

Cuiners destacats

El Fòrum Gastronòmic tindrà 150 ponents al llarg dels tres dies de congrés. Entre d’altres hi haurà tots els cuiners que tenen estrella Michelin a la demarcació de Girona i mostraran al públic els seus plats estrella. Alguns dels puntals de la programació són els cuiners del restaurant Disfrutar o El Celler de Can Roca que mostraran les seves últimes creacions el dimarts al migdia.

- Publicitat -
- Publicitat -

El Consell Comarcal reconeix 42 establiments del Baix Empordà pel seu comrpomís amb el turisme inclusiu

Durant la jornada també s’ha presentat la guia “Turisme per a tothom al Baix Empordà”.

Altres notícies