12.5 C
Pals
Dijous, 23 maig 2024
- Publicitat -

Arròs a Pals

Supermatí - opinió
Arròs a Pals
Loading
/

Fa uns dies que ha començat la collita de l’arròs als camps de Pals i dels seus entorns. Una collita abundant i de molta qualitat, segons diuen.
El passat dissabte, 15 d’agost, al Mas Carles, es va fer la XXIV sega tradicional de l’arròs de Pals, tal com ho feien els nostres avis, i tal com encara ho fan a la República de Gàmbia, a l’Àfrica Occidental: posant els peus en remull i amb eines ben primàries.
Aquest any, m’han dit alguns productors, degut al conflicte d’Ucraïna i a la situació de fam en molts països importadors, el preu en brut augmenta un setanta-cinc per cent. Dels 310,- € la tona, als 480,- € d’aquest any.
Molt probablement, per no dir de ben segur, que aquest augment repercutirà en els consumidors, també.
M’alegra saber que el preu tesat des del Montsià, repercutirà en benefici dels productors locals. Potser és el preu just, després de molts anys de cobrar-lo a trenta cèntims el quilo.
Les varietats més conegudes que es conreen a Pals són el baia i el bomba com a més tradicionals, i el carneroli i el nembo com a més actuals.
Es pot fer servir per a tota mena de plats, i especialment per cuinar l’arròs a la cassola, plat típic empordanès, ja que, degut al llarg temps que està en la planta, no es pasta i queda grenyal.
L’arròs de Pals, documentat des del 1452, és un arròs natural i saborós. Molts restaurants de la comarca el fan servir i en lloen les excel·lències; i els restaurants de Pals, molts i de bona qualitat, fan de l’arròs de Pals, el seu producte estrella.
Per molts anys!

Temps de lectura: < 1 minut

Més àudios