15.6 C
Pals
Diumenge, 28 abril 2024
- Publicitat -

El Baix Empordà encara es refà un any després de la pedregada històrica

Fa un any que la Bisbal d'Empordà, Forallac, Corçà, Ullastret i Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura van viure un dels episodis de temps més virulents dels últims anys

Temps de lectura: 5 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Fa un any que la Bisbal d’Empordà, Forallac, Corçà, Ullastret i Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura van viure un dels episodis de temps més virulents dels últims anys, la pedregada històrica. En qüestió d’un quart d’hora els municipis van veure com queia una calamarsada amb projectils que arribaven als 11 cm de diàmetre. A part dels desperfectes materials, el fenomen meteorlògic va acabar amb la mort de l’Anna Sofia, una bisbalenca de 20 mesos d’edat.

L’alcalde de la Bisbal d’Empordà, Òscar Aparicio, reconeix que tot i que l’anterior govern no és el que hi ha ara, el treball entre tots els partits de l’Ajuntament va ser clau. “Tots els grups municipals vam entendre en aquell moment que havíem de treballar plegats, ja que era una qüestió de ciutat i no política”, apunta l’alcalde.

Les destrosses materials de la pedregada

A la Bisbal, entre les destrosses materials d’espais públics i propietats privades, el consistori valora les pèrdues en més de 6 milions d’euros. La pedregada històrica de la Bisbal va afectar teulats, cotxes i vidres, entre altres desperfectes. Es calcula que la reparació de teulades dels edificis privats haurà suposat vora uns 5 milions més, ja que es van haver de reparar més de 600 teulades.

Avui dia, encara podem veure alguns plàstics o cobertes que cobreixen desperfectes d’algunes teulades al municipi. La problemàtica, segons destaca l’alcalde, ha estat poder atendre tots els afectats, arribar a un acord amb les companyies asseguradores i que les empreses puguin absorbir tota la feina. “Va ser una situació imprevista i arribar a tot arreu costa”, reconeix el batlle. Tot i això, des del consistori volen continuar col·laborant amb les persones que es van veure afectades per la pedregada i treballar per pal·liar els efectes que encara són visibles en alguns espais del municipi.

Una de les comunitats que a principis d’estiu encara no s’havia posat d’acord amb l’asseguradora per reparar la teulada malmesa és la comunitat de propietaris Bisbal Futur. Per això, volien iniciar els tràmits per demandar l’asseguradora per no fer-se càrrec de la reparació de la teulada del bloc.

Els negocis del municipi també van quedar afectats per aquesta pedregada. Un joier i rellotger que té el negoci al nucli antic de la Bisbal, en Francesc Jordan, recorda que la pedregada va arribar de cop, “en cap moment semblava que havia de canviar el temps”.

Tot i els desperfectes que hi va haver a la teulada, Francesc Jordan explica que en el seu cas “l’assegurança va respondre”. Els cotxes d’en Francesc Jordan i de molts ciutadans que van viure la pedregada, van quedar afectats d’una manera o altra.

La reparació dels edificis municipals

Arreglar els equipaments municipals, apunten des del consistori bisbalenc, haurà costat pràcticament un milió d’euros. Tot i això, ja s’han executat més del 90% de totes les obres que tenien pendents. La pedregada va afectar 37 edificis municipals, on la reparació ha costat 896.380 euros, tot i que bona part d’aquesta quantitat ha anat a càrrec de les asseguradores. De fet, el consistori ha hagut de posar-hi uns 110.000 euros del total de la despesa.

Pel que fa a les obres pendents, que s’aniran executant gradualment, hi ha el bar del Camp de Futbol Vell, les cobertes planes del Pavelló d’Esports, l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà o dos habitatges de titularitat municipal. A més, en algunes d’aquestes instal·lacions s’ha previst fer-hi altres millores més enllà dels desperfectes causats per la pedregada. Ho explica Òscar Aparicio.

La recuperació de les empreses

Una de les línies d’ajuda per la recuperació de les empreses afectades per la pedregada ha estat la impulsada pels consistoris de la Bisbal d’Empordà, Forallac, Corçà, Ullastret i Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura i l’Insitut Català de Finances (ICF). El passat mes de febrer es va signar un acord per promoure el finançament de les empreses de la zona per pal·liar els danys ocasionats per la pedregada. Així, aquest conveni volia facilitar l’accés a finançament perquè les empreses puguin reparar les destrosses que encara resten pendents de la pedregada i, alhora, impulsar nous projectes vinculats a la sostenibilitat o la capacitació tecnològica industrial.

Una de les empreses que va beneficiar-se d’aquesta línia d’ajuts va ser la botiga d’antiguitats de Francesc Feliu, ubicada al polígon industrial de Vulpellac. Francesc Feliu recorda que “va ser una pedregada violenta, sobtada i inesperada”. Afegeix que la tarda va ser molt tranquil·la, “però en pocs minuts del cel van començar a caure aquestes pedres”. Les dues teulades del seu local van quedar afectades: una feta de teules i l’altra de plaques d’amiant. Per això, va poder acollir-se als crèdits que oferien des de l’ICF i reparar les dues teulades uns mesos més tard que s’anunciessin les línies de crèdit.

Una altra de les empreses que recorda la pedregada és la granja Mas Casas de Cruïlles, on una de les propietàries, l’Anna Pijuan, recorda que van viure els primers moments “amb sorpresa” i “preocupació”. “Quan van arribar les primeres pedres érem dins de casa, tot i que el ramat d’ovelles era fora i el meu marit les va haver d’entrar dins el corral”, rememora l’Anna. Amb els 10 o 15 minuts que va durar la pedregada, els efectes van ser del tot destructius.

Tots aquests desperfectes van suposar “un cop a nivell emocional, material i econòmic a qualsevol negoci de la Bisbal i els voltants. Nosaltres no en vam ser l’excepció”, reconeix Anna Pijuan. A part d’impulsar un microfinançament per pagar la meitat d’un dels teulats de la granja, a Mas Casas van decidir acollir-se també a la línia d’ajudes de l’ICF. L’Anna Pijuan reconeix que així han pogut canviar instal·lacions que necessitaven una renovació.

Coberta afectada per la pedregada de l'agost de 2022
Coberta afectada a Mas Casas per la pedregada de l’agost de 2022

A poc a poc, Mas Casas va recuperant la normalitat, tot i que va ser una de les granges més afectades del territori. La pedregada va ser negativa en diversos aspectes, però ha ajudat a donar a conèixer el projecte entre la comunitat de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura i des de Mas Casas estan molt sorpresos i agraïts de la solidaritat de la comunitat, tant local com internacional, amb el projecte.

Des del consistori bisbalenc reconeixen que es reuniran amb l’Institut Català de Finances per poder millorar l’accés a aquests crèdits en un futur si es donen situacions similars a les que es van viure durant la pedregada. “Hem de tenir-ho tot lligat per si passa alguna desgràcia d’aquest tipus i tenir els procediments protocol·laritzats per no haver d’improvisar”, apunta el batlle. Afegeix que “si fos el cas, que esperem que no, que hi hagi un altre esdeveniment que afecti a tota la població de la manera que ho va fer la pedregada, és interessant tenir aquestes línies de treball obertes amb l’ICF”.

El rastre de la gran pedregada, a l’especial informatiu de Ràdio Capital

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Entrevista a Eduard Solà – Sant Jordi 2024

El Girona FC ha fet una trajectòria d'èxit en els últims dos anys que ha fet que sortissin seguidors...
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -