Aquest 22 i 23 de novembre, com cada any, se celebra el Gran Recapte. Tanmateix, aquesta edició 2024 s’enfronta a reptes sense precedents en un context humanitari complex. Per començar, els bancs estan implementant un nou sistema logístic i es troben en un moment de transició. A més a més, fa setmanes que la societat s’està bolcant en les persones afectades per la DANA. Des de Ràdio Capital, ens hem posat en contacte amb la presidenta del Banc dels Aliments de Girona, Carme Casacuberta.
Durant el transcurs d’aquest any, els bancs no han estat rebent cap aliment físic per part de la Unió Europea. Això es deu al canvi de model pel de targetes moneder. Ara, les famílies reben un petit import a través del qual poden comprar productes alimentaris directament al supermercat. Tanmateix, Casacuberta assevera que les targetes només han arribat a un 20% de la població.
D’una banda, la iniciativa permet l’accés a productes específics que no estan disponibles al banc, com és el cas d’aliments lliures d’al·lèrgens. A més a més, fomenta la inclusió social dels i les beneficiàries. D’altra banda, l’import és mínim i la compra es fa a preu de mercat. Això vol dir que amb la mateixa quantitat de diners s’adquireix menys gènere i s’abasta menys persones.
La preocupació principal del Gran Recapte 2024 és que hi hagi una baixada de col·laboració ciutadana per l’esforç que ha suposat la crisi de la DANA. Casacuberta apunta que les necessitats alimentàries de les zones afectades ja estan cobertes a curt i mitjà termini; ara mateix, el que es necessita és mà d’obra per neteja i infraestructures. Mentrestant, a Girona hi ha 30.000 persones beneficiàries que depenen d’uns aliments que no acaben d’arribar.
A més a més, la prioritat és fer aquesta ajuda sostenible en el temps. Casacuberta adverteix que una de les tasques del Banc dels Aliments és reduir el malbaratament, i els productes físics sempre tenen una data de caducitat. En un primer moment hi va haver un col·lapse d’aliments, però quan la DANA deixi de ser la novetat, les persones a les zones afectades continuaran tenint necessitats. Una part de les aportacions al Gran Recapte d’enguany es destinarà a aquest objectiu.
Carme Casacuberta, des del Banc dels Aliments de Girona, anima la ciutadania a aportar en solidaritat al Gran Recapte 2024 durant els pròxims dies 22 i 23 de novembre. Es pot fer de moltes maneres diferents: unint-se al cos voluntari, comprant productes físics o fent una donació econòmica. Es necessiten productes d’higiene i queviures bàsics tals com llet, oli, cacau, llegums cuits, arròs o pasta. Més que mai, cal omplir els magatzems.