20.1 C
Pals
Diumenge, 16 juny 2024
- Publicitat -

Bernat Puigdollers: “Amb el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024 podem veure com es troba el panorama artístic català”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Bernat Puigdollers: "Amb el premi Antoni Vila Casas d'Escultura 2024 podem veure com es troba el panorama artístic català"
Loading
/

Aquest dissabte 27 d’abril la Fundació Vila Casas, donarà a conèixer els noms dels guanyadors del Premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024 durant la inauguració de l’exposició de les obres finalistes a Can Mario, Palafrugell. Aquest certamen, que enguany ha canviat de nom per dedicar-lo al difunt Antoni Vila Casas, vol fomentar la creació, reconèixer el talent emergent, valorar el context artístic actual i enfortir el teixit creatiu a Catalunya. Per parlar-nos de l’exposició ens ha visitat al Supermatí un dels membres del jurat, Bernat Puigdollers.

En aquesta exposició s’hi podran veure obres molt diverses, tal com apunta Bernat Puigdollers. “Però a més aquesta és una mostra del moment artístic que estem vivint”, apunta el membre del jurat. Els artistes que hi podrem veure en l’exposició, tenen entre 30 i 40 anys i, per tant, es troben en un moment àlgid de la seva producció artística.

Enguany han estat 28 els finalistes que es podran veure a l’exposició, tot i que van rebre unes 400 propostes. Bernat Puigdollers admet que va ser un procés llarg de selecció, però va ser del tot acurat. “Vam analitzar els aspectes formals de l’obra i, també, un concepte treballat”, apunta Bernat Puigdollers. Aquests van ser els punts analitzats en una primera tria. El següent pas va ser el debat de quines havien de ser les peces finalistes i la guanyadora.

A diferència de les anteriors edicions, el certamen d’enguany porta el nom del difunt Antoni Vila Casas, amb la voluntat de fer perviure la seva memòria. Bernat Puigdollers destaca que volen continuar amb la filosofia del fundador de la Fundació. “Intentem, però anar-nos renovant per parlar amb el llenguatge d’avui dia”, apunta el jurat. Bernat Puigdollers reconeix que aquest certamen és un dels més rellevants quan es parla d’art a Catalunya.

Cal recordar que el certamen és rotatiu i enguany li ha tocat a l’escultura i, per això, aquesta primera exposició es farà a l’edifici de Can Mario, centre dedicat a l’escultura. Les obres es podran visitar a partir d’aquest dissabte 27 d’abril fins a finals del mes de juny.

Entre les obres finalistes exposades hi ha el guanyador i també un accèssit que ha concedit el jurat de manera excepcional. Bernat Puigdollers, tot i que no ha desvetllat el nom de les obres guanyadores – es donaran a conèixer en la inauguració d’aquest dissabte 27 d’abril a les 12 h – ha remarcat que són dues peces “realment interessants”. Ha recordat que el guanyador rep una dotació econòmica, a més, de poder exposar a Barcelona.

Bernat Puigdollers també ha volgut destacar la propera exposició que hi haurà al museu de Can Mario. Estarà dedicada al ceramista Joan Gardi Artigas, col·laborador de Joan Miró en la seva obra escultòrica. 

L’estat de salut de l’escultura

Bernat Puigdollers apunta que l’escultura a nivell català presenta un bon estat de salut i, a més, en destaca la varietat i les diverses reflexions que exposen els artistes. “L’escultura catalana es troba en un molt bon moment”, admet el membre del jurat del premi.

Per part de la Fundació Vila Casas, Bernat Puigdollers ha admès que volen mantenir les línies generals i idees de la Fundació, això si actualitzant llenguatges al context actual. “Volem consolidar el llegat artístic d’Antoni Vila Casas i seguir treballant”, apunta Bernat Puigdollers. Per això, estan potenciant diverses línies de treball i activitats.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios