14.3 C
Pals
Divendres, 6 Desembre 2019

Breaking (fake) news a l’Empordà

El més llegit

El govern de Calonge i Sant Antoni atura un projecte d’habitatge cooperatiu de l’anterior Executiu

L'Executiu sosté que "obstaculitzava l'accés a vivenda social" perquè calia abonar 12.000 euros d'entrada i el consistori havia de pagar 300.000 €, mentre que el PSC creu que "s'ha perdut una oportunitat històrica"

Oques Grasses, Rosalía o Obeses entre els guanyadors dels Premis ARC 2019

A la 17a edició dels Premis ARC s’han atorgat 17 guardons d’un total de 58 nominats entre produccions, programacions i artistes del més destacat de la temporada actual (2019). L’acte d’entrega de premis, que enguany ha tingut un nou format a on hi han assistit exclusivament els premiats, ha estat conduït per la periodista i…

Pluja i molt mala mar encara durant el matí amb millora del temps a la tarda

Continua aquest amtí l'episodi de llevant amb mar molt alterada a la costa. La pluja serà present encara durant la primera meitat del dia amb tendència a millorar la situació de cares a la tarda. Pels propers dies millora clarament la situació meteorològica.

Aiguabona

Tota la vida ens han dit que el cim més alt de les Gavarres -i del Baix Empordà- és el Puig d’Arques. Doncs resulta que no. De fet, si no et deixes impressionar pel radar meteorològic, quan ets allà ja veus a simple vista que el cim contigu, la Gavarra, és lleugerament més alt.

Joan Aliu i Clara Peya, col·laboradora a Ràdio Capital, opten al premi Palafrugellenc/a de l’any

El Premi Peix Fregit a una trajectòria és per a Tano Pisano i Blandine Pellet, artistes amb reconeixaments internacionals, i la millor iniciativa de l'any ha estat OOHX!GEN
Avatar
Miquel Curanta
Sóc de Pals.

No descobriré res nou si dic que les xarxes tenen tants defectes com virtuts, per no dir que tenen més cosa tòxica que no pas positiva. El que ha suposat l’eclosió de les xarxes socials per al periodisme, representa un volum d’informació, que degudament utilitzada, contrastada i documentada, podria ser meravellosa, però posada de manera indiscriminada a disposició de i per a tothom, amaga un munt de perills.

Per què faig aquesta prèvia? Doncs perquè el concepte fake news no és només aplicable a Donald Trump, sinó també al nostre dia a dia. Són fake news totes aquelles històries que esdevenen falses o incompletes, quan es disparen sense contrast previ. Aquí a casa n’hem tingut alguns exemples recentment que, per bé que són ben intencionats, poden generar desinformació, conflicte o fins i tot difamació.

Fa uns dies que SOS Costa Brava, amb qui compartim les mateixes ganes de preservar el territori va publicar a les xarxes socials unes fotografies acompanyades d’un text que denunciava una tala il·legal d’arbres a Pals o una altra a Begur. La publicació va generar la lògica indignació entre els seguidors de la pàgina. El problema és que la tala no era il·legal i segur que no sobren motius per protestar, però no es pot acusar ningú de cometre cap il·legalitat, sense haver-ho constrastat. Tant és així, que la plataforma va acabar demanant disculpes.

Hi ha un altre cas d’espai de denúncia, que està guanyant adeptes i que planteja alguns dubtes. Es tracta del perfil anònim d’instagram explota brava. Un espai on suposats treballadors que estan sent suposadament explotats per les seves empreses, envien de manerra anònima una denúncia amb les seves condicions laborals i el perfil en fa públic el nom de l’establiment amb el suposat mal tracte que rep el personal.

La setmana passada vam explicar l’existència d’aquest perfil, perquè òbviament és notícia. El que no vam fer va ser donar per bona cap de les acusacions per diversos motius: Primer, perquè no hem pogut contactar amb cap empresa denunciada per tal de contrastar-ho. Segon perquè tan el perfil com les denuncies són anònims i tercer, perquè des de l’anonimat és molt complicat validar una informació que no té nom i cognoms. La ratlla que separa la denúncia de la difamació és molt fina i s’ha de ser molt curós.

Davant de qualsevol vulneració de drets als treballadors, cal actuar. Davant de qualsevol mal tracte a persones o territoris, cal denunciar. Però s’ha de donar la cara i si hi ha casos de mala praxi d’empresaris, s’ha de denunciar a l’inspecció de treball. Nosaltres no avalem cap de les suposades practiques abusives que es denuncient. No donem suport ni admetríem cap anunci d’una empresa que mati els treballadors a hores extres, els tracti amb menypreu o no respecti els contractes signats. Rebutgem la idea que “En temporada alta ja se sap” com es denuncia en algun cas. Però insisteixo, si això passa, això s’ha de denunciar als llocs on toca i seria bo que es faci sempre a cara descoberta.

Una falsa denuncia pot descareditar les denuncies ben fonamentades i raonades i això seria injust per les persones afectades.

Dit això, nosaltres seguirem fent-nos ressò de totes les iniciatives que sorgeixin al Baix Empordà i que tingui per objectiu millorar la vida de les persones i les condicions en les que es desenvolupa, però hem d’insistir en la necessitat de contrastar qualsevol tiipus de denuncia. No fer-ho converteix una crítica en una fake new.

Últimes notícies

Sant Feliu de Guíxols aprova uns pressupostos de gairebé 30 milions d’euros sense el suport de l’oposició

Els pressupostos augmenten l'IBI però també inverteixen en projectes socials del municipi com residències de la gent gran, el nou contracte d'escombraries o l'ampliació de la plantilla de la Policia

A presó un lladre de Sant Feliu després de ser detingut 16 vegades en dos anys

El jutjat ha enviat a presó un lladre que havia estat arrestat fins a setze vegades en els últims dos anys per entrar a robar a domicilis i rebentar vehicles

Billie Eilish s’autodirigeix en el vídeo de ‘xanny’

Billie Eilish està tenint un 2019 d’allò més rodó gràcies al seu disc de debut, però també amb cançons com ‘everything I wanted’ estrenada fa algunes setmanes i situada en les primeres posicions de les llistes d’èxit. Ara torna a promocionar el seu debut “WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?” amb l’estrena…

Efemèrides – 5 desembre

Les efemèrides d'aquest 5 de desembre.

Salsa Picant – 5 desembre 2019

Repassem les novetats de la música urbana i també ens fixem en els comentaris que la gent deixa als vídeos de Youtube.

Més notícies