20.5 C
Pals
Divendres, Setembre 20, 2019

Incendis

El més llegit

Ciutadans Torroella de Montgrí demana la dimissió del regidor de la CUP per “amenaçar” el Cos de Policia Nacional a través de twitter

El cupaire ha demanat disculpes a través de les xarxes socials destacant que la seva intenció no era "ofendre ni ferir sensibilitats"

Turisme, allò que fan els altres.

Un estiu més hem llegit i escoltat com desenfeinats experts en no res, doctorats en la teoria de la conspiració, han pontificat sobre la malignitat de l’activitat turística a la Costa Brava.

Estudiants d’ESO de Sant Feliu inicien una campanya de plantar arbres

Vendran bosses de cotó reciclat per recaptar diners

Segueixen els moviments polítics a l’entorn del servei d’abastament d’aigua potable de la Bisbal

L'Assemblea de la Cup ha ratificat el seu compromís amb la municipalització del servei d'abastament d'aigua potable de La Bisbal i el PSC bisbalenc ha presentat una moció que insta a la resta de grups a decidir sobre el tipus de gestió del servei

Presentació de “Parant Taula” al Terracotta Museu de la Bisbal

La iniciativa uneix 20 ceramistes de la Bisbal amb els restaurants del col·lectiu Cuina de l’Empordanet i és un interessant maridatge entre la ceràmica de la Bisbal i la cuina del Baix Empordà
Ràdio Capital
Ràdio Capitalhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.

S’acosta l’estiu i torna la preocupació per els incendis forestals.  Encara hi ha qui creu que amb més camions de bombers i helicòpters ho combatre’m i seguim sense adornar-nos que l’abandonament de zones de conreu, les urbanitzacions de cases unifamiliars que penetren el cor de les masses boscoses cada vegada més denses.

Fa molt temps, l’ús de fusta autòctona per a la construcció i de  la llenya per cuinar i escalfar-se, disminuïa el combustible a disposició del foc i feia que la virulència dels incendis fos més baixa.

Ara tenim, certament, més mitjans aeris i terrestres i tenim personal expertíssim en l’extinció, però també tenim greus alteracions de l’equilibri ecològic del planeta que fa que s’observin fenòmens vinculats al foc forestal diferents i molt perillosos.

Aquest mes de juny, quan els dies s’allarguen, agraïm a la natura la seva lluminositat i oblidem que sortim d’un hivern sec i d’una primavera amb poca pluja. Quan les temperatures pugen, el vent bufa amb força i la humitat ambiental baixa són dies d’alarma entre els experts dels serveis especialitzats; però encara no ho son prou entre tots nosaltres.

Algunes experiències com els remats forestals son lloables però insuficients. Cal una administració que lideri plans de gestió acurats de les masses forestals  i adaptats a cada territori i a cada tipologia de bosc i cal el compromís dels propietaris forestal perquè les experiències d’aclariment que incorporen programes d’inserció laboral no siguin una anècdota.

A casa nostra la Fundació que porta el nom d’un dels bombers morts en el incendi d’Horta de Sant Joan  (l’estimat Pau Costa)  promou una estructura internacional on investigadors de diverses disciplines científiques, bombers i altres implicats en l’extinció del foc, pagesos i propietaris de zones forestals així com persones amb inquietud de la societat, s’agrupen per a conscienciar d’aquest greu problema i estudia els fenòmens de focs molt destructius que s’estan observant a diferents indrets del planeta.

Fan un treball silent, ens informen, ens avisen, però any rere any considerem un èxit les poques hectàrees cremades sense posar el més mínim interès en la densitat de les masses forestals, la seva continuïtat i els efectes del canvi climàtic sobre aquesta catifa vegetal espessa .

Fem cas als científics. Escoltem-los, canviem la nostra mirada del bosc. Tots hi hem de veure el combustible de la tragèdia.

Montserrat Tura
8 de juny de 2019

Últimes notícies

audio

What Can I do about it?

Un company advocat anglès amb discapacitat, John Horan, en una presentació seva sobre la participació de les persones amb discapacitat en els procediments judicials, ha descrit la seva lluita pels drets de les persones amb discapacitat com una lluita constant, decebedora a vegades.

Cap de setmana inestable. Dissabte hi ha perill de fortes tempestes

Divendres el temps comença a canviar amb cel variable i més nuvolositat al final del dia. Dissabte serà una jornada plujosa, on les tempestes poden ser intenses, i diumenge el pas d'un front portarà una devallada del termòmetre amb temps insegur.
audio

Ningú no és perfecte – 19 setembre 2019

Aquesta setmana al programa de cinema i sèries d'ha parlat de Stranger Things! Si t'ho has perdut ho pots escoltar al nostre web!

Ciutadans Torroella de Montgrí demana la dimissió del regidor de la CUP per “amenaçar” el Cos de Policia Nacional a través de twitter

El cupaire ha demanat disculpes a través de les xarxes socials destacant que la seva intenció no era "ofendre ni ferir sensibilitats"

L’Ajuntament de Verges denuncia un abocament descontrolat d’amiant a Mas Peixet

L'Ajuntament de Verges ha denunciat, a través de Facebook, l'abocament descontrolat d'amiant al costat d'una pista de terra de la zona del Mas Peixet

Més notícies