9.3 C
Pals
Dijous, 1 maig 2025
- Publicitat -

Torroella de Montgrí promou la declaració de la Casa Masó com a Bé Cultural d’Interès Local

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

La Casa Masó, antiga presó de Torroella de Montgrí i actual seu de la Policia Local i de Creu Roja, s’incorporarà al catàleg patrimonial municipal com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). El Ple municipal ha aprovat l’expedient de declaració, que es troba en exposició pública, destacant l’elevat valor patrimonial de l’immoble i la preservació d’elements decoratius i estructurals característics de l’obra del reconegut arquitecte gironí Rafael Masó i Valentí (1880-1935), un dels precursors del Noucentisme.

L’edifici, construït l’any 1931 i ampliat el 1978, forma part del context històric i arquitectònic del Noucentisme, un moviment cultural i artístic que buscava la regeneració estètica i moral de Catalunya a través de l’ordre, la claredat i la funcionalitat. Masó, un dels principals exponents d’aquest moviment, va incorporar aquestes característiques en l’edifici adaptant-les a una funció tan específica com la d’una presó.

Això es reflecteix en la utilització de materials tradicionals i tècniques constructives com les façanes amb detalls en pedra vista, els arcs de mig punt i les cobertes inclinades amb teula àrab, així com en la composició equilibrada i la simplicitat formal de l’estructura. Aquests elements no només destaquen per la seva bellesa estètica, sinó també per la seva funcionalitat. La integració d’aquests elements en un edifici de funció penitenciària demostra la capacitat de Masó per adaptar el seu estil a diferents tipus d’edificis públics.

La regidora de Patrimoni, Anna Company, ha explicat que la declaració de BCIL es promou per l’alt valor cultural i social de l’edifici, destacant la seva tipologia singular, ja que no es coneixen altres exemples de presons i albergs de pobres construïts a l’època. Això converteix l’edifici en una peça clau per explicar l’impacte de l’arquitectura noucentista en la construcció d’equipaments civils i les polítiques d’habitatge social de l’època. Aquesta dualitat d’ús reforça el seu valor com a testimoni de les pràctiques socials i culturals del període.

A més, Company ha recordat que és l’únic exemple conegut d’un edifici de nova planta dissenyat per Rafael Masó a Torroella de Montgrí i un dels pocs exemples de presons noucentistes que s’han conservat fins a l’actualitat, la qual cosa el converteix en un cas d’estudi per a l’arquitectura penitenciària de l’època a Catalunya.

Projecte de rehabilitació

L’edifici es troba en desús des dels anys 90, i l’Ajuntament ha planificat i iniciat la seva rehabilitació per garantir-ne la conservació, frenar-ne la degradació i donar-li un nou ús públic. En una primera intervenció, que es va fer a finals de l’any passat, es va reforçar la fonamentació de la façana principal i es va consolidar el terreny inferior, que havia perdut la seva capacitat resistent degut a l’entrada d’aigua. Company ha detallat que la restauració integral es planteja amb tres anys d’execució. Per portar a terme l’actuació es continuaran buscant subvencions de la Generalitat i la Diputació. Un cop restaurat, es preveu destinar l’espai a la divulgació de la figura de l’arquitecte noucentista Rafael Masó al Baix Ter i a l’ús per a entitats locals.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Arriba la quarta edició del VillarFest

A ple cor d’un dels barris més emblemàtics de Barcelona, el barri de Gràcia, se celebrarà un festival que il·luminarà els seus carrers després de l’apagada d’aquest dilluns i donarà la benvinguda a l’estiu. Els joves estudiants de cicles formatius del Centre Villar organitzen la quarta edició del VillarFest, que tindrà lloc el pròxim 7

Altres notícies