15 C
Pals
Divendres, 1 març 2024
- Publicitat -

Commoció a la Bisbal per tres ponis enverinats

Ho han estat per fulles de balandre, una planta verinosa present a tota la ciutat

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Commoció a la Bisbal per tres ponis enverinats. La mort de dos dels dels ponis enverinats s’ha produït per la ingesta de fulles de baladre, una de les plantes més verinoses del planeta, present a la majoria de jardineres públiques de la ciutat.

Cèlia Plaja

Baladre en flor tal i com llueix en primavera

D’efectes letals per molts animals, aquesta planta d’aspecte decoratiu constitueix un greu perill per la salut de les persones i sobretot dels infants, que si se’n posen a la boca alguna fulla poden patir greus trastorns gastro-intestinals, taquicàrdies i arítmies. Criatures i adults amb patologies prèvies de risc podrien arribar fins i tot a patir una aturada cardíaca.

Manel Magrinyà

Fotografia d’aquest matí amb una planta de baladre a la jardinera pública més propera al lloc on es van enverinar els ponis

Al bell mig de la Bisbal viu un empresari jubilat que gaudeix de fer-ho envoltat d’animals que també són visibles des de l’exterior de la propietat. Cabres, gallines, gossos i ponis, no solament contribueixen a endolcir-li la vida del propietari sinó que també fan les delícies de la mainada que sovint es desplaça des de l’altra punta de la ciutat per veure’ls.

Manel Magrinyà

Massa sovint però el comportament de criatures i adults resulta perillosament incívic ja que com es pot comprovar per les fotografies que hem pres aquest mateix matí, els hi llencen tota mena de restes orgànics (entrepans, pizzes, peles de taronja, plantes de tota mena…) i fins i tot productes plàstics que són evidentment nocius per la salut dels animals.

Molt probablement a causa d’aquest incivisme el passat diumenge per la tarda un dels ponis va començar a mostrar símptomes d’infermetat. Quan va ser visitada per la veterinària va constatar que es tractava d’una intoxicació, i en inspeccionar la zona va trobar aquesta branca de balandre amb signes d’haver estat mossegada, i a la que van identificar com el vehicle causant de la intoxicació. Dins la propietat no hi ha cap planta de baladre per la qual cosa sembla evident que algú va llençar la branca a través del tancat metàl·lic.

Manel Magrinyà

L’animal va morir poc després i l’endemà ho feia un altre dels ponis afectats mentre el tercer que surt a la fotografia de portada es troba greu i en estat estacionari.

Des del 2004 està prohibida la venda de baladre per us medicinal a tot l’Estat Espanyol per la seva elevada toxicitat, però tot i això és legal vendre’l per us ornamental, i en conseqüència es segueix venent als vivers i plantant als parterres públics.

A la zona on es va registrar l’enverinament hi ha el Parc Infantil 8 de Març i l’escola pública Joan de Margarit, el que està provocant protestes per la proliferació d’aquestes plantes tòxiques en llocs tant freqüentats per la mainada.

Maria Antònia Roig, la veterinària que va atendre els animals enverinats ha explicat a Ràdio Capital com va anar tot plegat:

“La adelfa o baladre es un arbust molt tòxic perquè conte digitàlics que afecten al cor i podem donar mort sobtada en molt poca quantitat. Llavors normalment els animals la mengen si es seca perquè fresca es estrany. A la planta van veure que l’havien rossegat només una mica perquè no els hi va agradar, però va ser suficient. Perquè amb 0.005 grams del pes va ser letal i van morir els petits que en prou feines tenien un any. La de 3 anys sembla que s’està recuperant, els altres dos més adults sembla que no en van menjar”

Moltes de les crítiques que s’han expressat a través de les xarxes socials tenen com a destinatari l’Ajuntament, ja que a la majoria de parterres públics de la Bisbal hi ha plantes de baladre

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Palafrugell tanca la liquidació del pressupost de 2023 amb un romanent de més de 6 MEUR

Aquest estalvi permetrà al consistori de Palafrugell executar projectes addicionals als pressupostats inicialment.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -