14.3 C
Pals
Divendres, 22 Novembre 2019

Commoció a la Bisbal per tres ponis enverinats

Ho han estat per fulles de balandre, una planta verinosa present a tota la ciutat

El més llegit

El TSJC prohibeix fer un nou supermercat a la Bisbal d’Empordà

El TSJC tomba el pla parcial SUD-2 de la Bisbal d'Empordà, que afectava uns terrenys de l'entrada del municipi

Tres persones assalten una casa a Calonge, encaputxats i amb pistola

Els propietaris de l'immoble van ser amenaçats a punta de pistola perquè obrissin la caixa forta i així els lladres es van poder emportar joies, diners i telèfons mòbils

Mor Joan Aliu, antic propietari de la llibreria Mediterrània de Palafrugell

El palafrugellenc ha viscut una vida dedicada a l'activisme social i cultural de Palafrugell amb la llibreria Mediterrània

Torroella crea una ordenança de civisme i convivència ciutadana

Ha estat aprovada inicialment i algunes de les seves finalitats passen per "unificar criteris" i "millorar el sistema de cobrament de sancions"

Demanen 20 anys de presó, acusat de maltractar i agredir sexualment una noia de 15 anys a Palafrugell

L'acusat hauria retingut a la seva exparella en un aparcament de Palafrugell després d'una baralla violenta, la defensa en demana l'absolució perquè consideren contradictòria la declaració de la víctima

Commoció a la Bisbal per tres ponis enverinats. La mort de dos dels dels ponis enverinats s’ha produït per la ingesta de fulles de baladre, una de les plantes més verinoses del planeta, present a la majoria de jardineres públiques de la ciutat.

Cèlia Plaja

Baladre en flor tal i com llueix en primavera

D’efectes letals per molts animals, aquesta planta d’aspecte decoratiu constitueix un greu perill per la salut de les persones i sobretot dels infants, que si se’n posen a la boca alguna fulla poden patir greus trastorns gastro-intestinals, taquicàrdies i arítmies. Criatures i adults amb patologies prèvies de risc podrien arribar fins i tot a patir una aturada cardíaca.

Manel Magrinyà

Fotografia d’aquest matí amb una planta de baladre a la jardinera pública més propera al lloc on es van enverinar els ponis

Al bell mig de la Bisbal viu un empresari jubilat que gaudeix de fer-ho envoltat d’animals que també són visibles des de l’exterior de la propietat. Cabres, gallines, gossos i ponis, no solament contribueixen a endolcir-li la vida del propietari sinó que també fan les delícies de la mainada que sovint es desplaça des de l’altra punta de la ciutat per veure’ls.

Manel Magrinyà

Massa sovint però el comportament de criatures i adults resulta perillosament incívic ja que com es pot comprovar per les fotografies que hem pres aquest mateix matí, els hi llencen tota mena de restes orgànics (entrepans, pizzes, peles de taronja, plantes de tota mena…) i fins i tot productes plàstics que són evidentment nocius per la salut dels animals.

Molt probablement a causa d’aquest incivisme el passat diumenge per la tarda un dels ponis va començar a mostrar símptomes d’infermetat. Quan va ser visitada per la veterinària va constatar que es tractava d’una intoxicació, i en inspeccionar la zona va trobar aquesta branca de balandre amb signes d’haver estat mossegada, i a la que van identificar com el vehicle causant de la intoxicació. Dins la propietat no hi ha cap planta de baladre per la qual cosa sembla evident que algú va llençar la branca a través del tancat metàl·lic.

Manel Magrinyà

L’animal va morir poc després i l’endemà ho feia un altre dels ponis afectats mentre el tercer que surt a la fotografia de portada es troba greu i en estat estacionari.

Des del 2004 està prohibida la venda de baladre per us medicinal a tot l’Estat Espanyol per la seva elevada toxicitat, però tot i això és legal vendre’l per us ornamental, i en conseqüència es segueix venent als vivers i plantant als parterres públics.

A la zona on es va registrar l’enverinament hi ha el Parc Infantil 8 de Març i l’escola pública Joan de Margarit, el que està provocant protestes per la proliferació d’aquestes plantes tòxiques en llocs tant freqüentats per la mainada.

Maria Antònia Roig, la veterinària que va atendre els animals enverinats ha explicat a Ràdio Capital com va anar tot plegat:

“La adelfa o baladre es un arbust molt tòxic perquè conte digitàlics que afecten al cor i podem donar mort sobtada en molt poca quantitat. Llavors normalment els animals la mengen si es seca perquè fresca es estrany. A la planta van veure que l’havien rossegat només una mica perquè no els hi va agradar, però va ser suficient. Perquè amb 0.005 grams del pes va ser letal i van morir els petits que en prou feines tenien un any. La de 3 anys sembla que s’està recuperant, els altres dos més adults sembla que no en van menjar”

Moltes de les crítiques que s’han expressat a través de les xarxes socials tenen com a destinatari l’Ajuntament, ja que a la majoria de parterres públics de la Bisbal hi ha plantes de baladre

Últimes notícies

Marilyn Manson publica una cover de ‘The End’ de The Doors

El nord-americà Marilyn Manson ha llançat una nova cançó, una versió del clàssic de The Doors anomenat ‘The End‘. El vídeo de la cançó està creat per Zev Deans i l’obra artística que apareix és una pintura d’aquarel·la del mateix Manson. ‘The End’ es va gravar amb la col·laboració del músic i productor Shooter Jennings…

Mor Joan Aliu, antic propietari de la llibreria Mediterrània de Palafrugell

El palafrugellenc ha viscut una vida dedicada a l'activisme social i cultural de Palafrugell amb la llibreria Mediterrània

Càritas Begur impulsa un Projecte d’Acompanyament a la Gent Gran

Càritas Begur treballa en el desplegament al municipi d’un nou Projecte d’Acompanyament a la Gent Gran amb la finalitat de pal·liar la solitud de les persones grans de la vila a través de la participació social i combatre de forma efectiva una de les principals problemàtiques socials existents: la progressiva pèrdua d’importància de les persones grans i l’exclusió que aquest fet està generant.

L’Ajuntament de Santa Cristina iniciarà el sanejament vegetal de la pineda del Suro de la Creu

L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, a través de l’àrea de Medi Ambient, té previst properament iniciar el sanejament vegetal de la pineda del Suro de la Creu, que es troba entre el nucli urbà i la zona esportiva.

Efemèrides – 22 novembre

Les efemèrides d'aquest 22 de novembre!

Més notícies