25.6 C
Pals
Dissabte, 31 juliol 2021
- Publicitat -

Obligats a condecorar dos submarinistes de la Guàrdia Civil pel rescat en una cova a l’Estartit

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha sentenciat que els submarinistes dels GEAS Guàrdia Civil després d'un rescat en una cova submarina l'any 2014, rebin una condecoració com els seus companys després que el Ministre de l’Interior els hi negués

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha sentenciat que el Ministeri de l’Interior condecori dos guàrdies civils submarinistes després d’un rescat a la cova submarina dels Arquets a l’Estartit, el 20 de juliol del 2014. Els cossos de seguretat van haver de rescatar dos submarinistes que es van quedar atrapats el dia anterior, un tercer va poder sortir per demanar ajuda. Dels dos bussejadors, un va morir dins de la cova. El TSJC ordena les condecoracions després de la negativa del ministre Jorge Fernández Díaz l’any 2014, com explica El Mundo.

La sentència, a la qual ha tingut accés el rotatiu espanyol, explica que el rescat va ser “gairebé agònic”. Els cossos del Grups Especials d’Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil van haver d’entrar en un espai molt difícil per rescatar el submarinista que quedava amb vida. La cova era estreta i l’aigua plena de llim impedint veure-hi més enllà de 20 centímetres de la llum de les llanternes, provocant que els Guàrdies Civils treballessin a cegues.

Els agents, que reclamen la medalla als tribunals pel rescat d’Arquets, van encarregar-se de traslladar oxigen i begudes isotòniques al supervivent, mentre a la vegada substituïen la primera parella de guàrdies civils. També, segons la sentència, s’encarregarien de donar nova informació i d’extreure la runa que impedís el pas del cos del bussejador rescatat i dels companys d’equip. El TSJC també destaca que la parella va “haver d’incomplir les normes de seguretat del busseig al separar-se del company”. Tot això superant la regla de seguretat de dos terços d’O2, per la qual és obligatori abandonar la immersió una vegada superat el primer terç de les ampolles.

El Mundo ha publicat que es van proposar als participants diverses medalles amb distintiu vermell (pensionades) per un dels quatre, i de plata pels altres tres agents. Però com expliquen els jutges, el Ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, “va obviar als dos recurrents malgrat concórrer tots els requisits recollits en la norma per a la concessió d’una creu amb distintiu vermell”. Un fet que consideren “discriminatori” perquè també van arriscar la vida, i ara el TSJC en demana que el director general de la Guàrdia Civil condecori als dos agents.

L’advocat que ha representat els Guàrdies Civils del rescat d’Arquets, Antonio Suárez-Valdés s’ha mostrat content amb el resultat del veredicte. Malgrat la sentència, assegura que “és trist que agents que han corregut el risc de perdre la vida per salvar un altre ciutadà, hagin d’anar als tribunals perquè se’ls hi reconegui el dret a ser condecorats, quan cada any el Ministeri de l’Interior reparteix discrecionalment condecoracions a personal que està còmodament assegut en una oficina, sense el menor risc per la seva vida”.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Cristina Pujol, 23a posició als JJOO de Tòquio

Pujol que va debutar als seus primer Jocs Olímpics amb una magnífica primera posició no ha pogut classificar-se per a la Medal Race després de disputar les deu regates prèvies
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -