llibreria Voltes
Manel Magrinyà

La llibreria Les Voltes de la Bisbal havia tancat feia dies les seves portes per la jubilació de les germanes Pérez-Conchs, després de gairebé 30 anys de servei a la cultura bisbalenca. Anna i Núria però van estar fins l’últim moment venent llibres en el que va ser el seu darrer Sant Jordi d’activitat comercial.

Les dues germanes van iniciar-se en aquesta activitat després que tanqués les seves portes la empresa tèxtil Can Serrats de la Bisbal on treballaven. Va ser llavors quan es van posar d’acord amb el llibreter Joan Hugas que s’acabava de jubilar, per tal que els hi traspassés el negoci que tenia en un petit local llogat al cantó de l’Hostal Adarnius.

Nascut el 1927 Joan Hugas va ser el primer alcalde democràtic de la Bisbal i era fill de Gaietà Hugas que amb la seva dona Lluïsa Duran havíen arribat a la Bisbal l’any 1932 per fer-se càrrec de la Llibreria Bahí, a les Voltes, que a partir d’aquell moment va passar a dir-se Llibreria Hugas.

Manel Magrinyà

Les germanes Pérez-Conchs li van comprar el traspàs del comerç a Joan Hugas però elles es van establir uns metres més amunt en un petit local situat en el número 15 de l’avinguda Les Voltes, que en prou feines feia 50 metres quadrats, i on abans hi havia hagut l’Armeria Crumols.

Així doncs on abans s’hi venien escopetes, pólvora i tota mena d’articles de cacera, Anna i Núria hi van establir un negoci de venda de material escolar i per empresa, diaris, revistes i llibres que van inaugurar l’1 d’agost de 1987 amb el nom de Llibreria Les Voltes. Una de les especialitats de la llibreria era el servei de subscriptors, i quan diaris i revistes arribaven al local, l’Anna amb una petita moto els anava a repartir als abonats al servei. A més dels diaris estatals i catalans també disposaven d’una amplia oferta de premsa estrangera.

L’any 2002 tant elles com la resta de petits comerços històrics que hi havia en aquell tram de Les Voltes (el barber Vinyes, el fotògraf Quim Tor o la botiga de gelats “La Xixonenca”) van ser expulsades del local per la pressió que la forta especulació immobiliària d’aleshores exercia sobre els lloguers. La llibreria Les Voltes va traslladar la seva activitat a un local molt proper, situat al número 5 del carrer Agustí Font i que ha estat el darrer lloc on han exercit la seva activitat.

Molt estimades pel seu caràcter afable i sempre solidàries amb quantes iniciatives de caire cultural els hi demanaven suport, les germanes Pérez-Conchs entre moltes altres activitats, van ser col·laboradores de El Magazine de Ràdio Bisbal, i deixen un record inesborrable en tots els que hi hem tractat, a més del vuit que sempre produeix en una comunitat la pèrdua d’un establiment tan sensible per a la cultura popular com és una llibreria. A Ràdio Capital ens sumem al sentiment per aquesta pèrdua i tanmateix desitgem a Anna i Núria Pérez-Conchs que gaudeixin de la seva tan merescuda jubilació.