17.2 C
Pals
Dijous, 22 febrer 2024
- Publicitat -

David Gràcia: “Formem talent en bons hospitals i ens marxen a altres llocs”

Avui ha començat vaga de metges, infermers i personal sanitari a Catalunya. El col·lectiu de metges de la xarxa catalana s’han reunit a la manifestació de Barcelona a favor d’unes millores laborals i dels drets professionals. Per seguir aquesta vaga, avui al Supermatí ens hem desplaçat fins a Palamós per parlar amb el delegat sindical de Metges de Catalunya, David Gràcia.

Millors condicions laborals i econòmiques. Aquestes han estat les principals reclamacions del Sindicat de Metges de Catalunya, segons explica Gràcia. “Volem dedicar més temps als pacients, tenir unes agendes més esponjades i no viure aquesta càrrega i aquestes llistes d’espera contínues i les pressions existencials que fan impossible treballar en aquest ambient”, detalla el delegat sindical. 

La sobrecàrrega de treball provoca que els futurs professionals optin per marxar a l’estranger en la cerca d’un sou més digne i millors condicions, o treballar en centres privats. Gràcia explica que la falta de metges que puguin rellevar els que aviat es jubilaran provoca una “pressió existencial” als que encara resisteixen. “Formem talent, formem gent amb molts bons hospitals que tenim i aquesta gent marxa a altres llocs i a poc a poc ens anem quedant aquí sols”, diu Gràcia.

D’altra banda, els sous estan al llindar de la precarietat i l’única opció per als professionals és fer jornades exhaustives per cobrir la falta de personal, conegudes com a complementàries. Molts d’ells, afirma Gràcia, acaben superant les 500 hores obligatòries anuals, arribant a les 700 i 800 hores. 

El col·lapse del sistema, que abans era una excepcionalitat, s’ha convertit en el dia a dia dels hospitals. “És una mica el que denunciem, treballar amb aquestes condicions laborals”, explica Gràcia. Cada cop és més complicat retenir els metges que ajudin a desembussar el sistema i molts dels actuals estan a les portes de la jubilació. Al final, també és una pèrdua de talent jove que, segons creu el delegat del sindicat, es quedarien aquí si les condicions del model sanitari milloressin. 

Avui els serveis mínims han estat garantits. La vaga ha afectat sobretot en la reducció de personal en l’activitat de consulta externa i les consultes ambulatòries. 

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios