David Mascort: “Hauríem de fer tot el possible perquè l’aigua del Ter es quedi al Ter”

- Publicitat -

No podem entendre el turisme sense parlar de sostenibilitat. És per això, que ara més que mai el sector turístic es troba lligat a la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat. Per això, vam comptar amb la presència del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el Sr. David Mascort, durant el programa Empordà 2030 en el capítol dedicat al turisme i la sostenibilitat, fet en col·laboració amb la Fundació Jordi Comas Matamala.

L’aigua, un recurs preuat

David Mascort reconeix que fa més de 36 mesos que tenim una sequera pluviomètrica que no s’havia vist mai. “Tenim molta voluntat de fer molta feina per fer-ho més fàcil per la ciutadania, tot i que sabem que és difícil”, explica el conseller. Explica que és complicat gestionar l’aigua en una zona on els diversos sectors fan un ús habitual de l’aigua.

Una de les accions que encara avui dia existeixen en el repartiment d’aigua a Catalunya és el trasvassament de l’aigua del Ter a diverses zones de Barcelona. David Mascort, però, apunta que fa dos anys, després dels Acords de la Taula del Ter, s’aporta menys aigua a l’àrea metropolitana. “Hauríem de fer tot el possible perquè l’aigua del Ter es quedi al mateix Ter”, afirma el conseller.

La zona de la Costa Brava i, sobretot, el Baix Empordà basa la seva activitat econòmica en el sector turístic. David Mascort destaca alguna de les bones pràctiques que ha fet el sector quan es parla de l’estalvi d’aigua i la voluntat de treballar per la sostenibilitat.

La sostenibilitat i l’energia

Una de les controvèrsies que ha sorgit al territori durant els últims anys ha estat la instal·lació d’un Macroparc eòlic davant el golf de Roses. L’equilibri entre el paisatge i l’obtenció d’energia a través de mètodes més sostenibles és complex, tal com apunta David Mascort. Tot i això, reconeix que des de la Generalitat es vol impulsar un estudi per veure l’impacte d’aquests molins de vent en la biodiversitat de la zona.

El conseller admet que quan es parla del desenvolupament de les energies renovables, “anem molt tard”. “Hem de ser capaços a arribar a acords a aquest país de com volem fer les coses”, apunta David Mascort.

El tancament de Solius

Durant el darrer any s’ha treballat per tancar l’abocador i la planta de triatge de Solius. Aquest tancament suposa que els ajuntaments han d’assumir diversos costos, aspecte que acabarà repercutint en la taxa d’escombraries dels ciutadans. El conseller reconeix que per posar solució al tancament de Solius el que cal és “triar la ubicació del nou abocador”.

El Consell Comarcal del Baix Empordà, durant el mandat passat, va rebre l’encàrrec de discutir amb els ajuntaments quina havia de ser la nova ubicació del nou abocador. David Mascort reconeix, però, que els costos de recollida, trasllat i gestió dels residus els ha d’assumir cada consistori.

- Publicitat -