13.6 C
Pals
Dijous, 18 abril 2024
- Publicitat -

Entreguen els 10 primers distintius de garantia de qualitat ambiental per a centres d’activitats marítimes

Amb aquest certificat es busca minimitzar l'impacte de les activitats marítimes d'esbarjo sobre els ecosistemes naturals, i el foment del respecte i la sensibilitat ecològica de les persones en les seves relacions amb els ecosistemes marins

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya, i el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, han lliurat els primers 10 distintius de garantia de qualitat ambiental per a centres d’activitats marítimes, vuit dels quals a empreses de l’Estartit. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va aprovar el febrer de 2022 aquesta nova categoria de Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a centres d’activitats marítimes amb la finalitat d’assegurar que les activitats que es desenvolupen en aquests centres siguin respectuoses amb el medi aquàtic, els recursos naturals, el patrimoni subaquàtic i la seguretat de les persones.

Des de llavors, les acadèmies nàutiques, els centres d’immersió i els centres nàutics de Catalunya poden sol·licitar el Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a la categoria de Centres d’activitats marítimes. Els centres que ja l’han obtingut són el Centre d’Immersió Port de la Selva, el Club Nàutic Port de la Selva, l’Oceansub-Estartit, el Diving Center la Sirena, les Medas Poseidon-Diving center la Sirena, l’Start Derivada-Diving center la Sirena, l’Unisub Estartit, El Rei del Mar, el Costa Brava Divers l’Estartit i el Medaqua 13 Service.

Sensibilització i conservació

Per sol·licitar el certificat, aquests centres han d’estar registrats a la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible i complir amb els criteris de qualitat ambiental establerts per als centres d’activitats marítimes, els quals s’han establert, amb la col·laboració d’un grup de treball integrat per representants del sector, perquè es compleixin els principis de l’economia circular, amb un èmfasi especial en la conservació del medi i la sensibilització dels usuaris envers l’entorn. Altres criteris estan relacionats amb l’òptima gestió dels residus, el foment de la mobilitat sostenible, la compra i l’ús de productes i materials més respectuosos amb el medi ambient, l’estalvi i l’eficiència energètica, i l’estalvi d’aigua, entre d’altres.

L’equip tècnic de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha treballat conjuntament amb la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible, ambdós del Departament d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural. S’ha comptat a més, amb el suport de diferents organitzacions referents del sector com són l’Associació Catalana d’Escoles Nàutiques, l’Associació Catalana de Centres d’Immersió i Activitats Marines, la Federació Catalana de Vela, l’Associació Catalana d’Activitats Marítimes i la consultoria especialitzada en gestió ambiental Ecogesa, entre d’altres.

El sector del turisme marítim engloba diverses activitats terrestres i marítimes. No obstant, totes les activitats de lleure que es desenvolupen al mar s’han de realitzar i canalitzar a través dels més de 500 centres d’activitats marítimes actius que té registrats el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, entre els quals destaquen els dedicats a la nàutica d’esbarjo.

Guia de bones pràctiques

Un dels criteris on es posa més pes a l’hora de concedir el Distintiu és en la formació del personal que treballa en els centres i la sensibilització dels clients sobre les bones pràctiques ambientals. Pel compliment dels criteris sobre formació i informació, al llarg de 2022 el Departament ha elaborat el material necessari que els centres han de posar a disposició dels clients i treballadors.

Aquest material s’ha presentat durant la jornada i consisteix en una nova guia sobre bones pràctiques nàutiques i subaquàtiques. La publicació descriu què són els centres d’activitats marítimes de Catalunya i ofereix als usuaris consells pràctics per actuar de manera responsable quan es practiqui una activitat marítima recreativa, tot garantint la seguretat del qui ho practica i protegint l’entorn marí i les espècies que habiten a les aigües marines.

En aquest sentit, a la guia es pot trobar informació sobre quins són els hàbitats marins d’interès a Catalunya i la importància de les praderies de posidònia, així com un mapa amb les àrees marines protegides.

En un altre apartat, la guia descriu els centres on es poden practicar activitats marítimes recreatives a Catalunya i distingeix entre acadèmies nàutiques (19%), que imparteixen la formació teòrica i pràctica necessària per poder obtenir les titulacions oficials de nàutica d’esbarjo; centres d’immersió (34%), que ofereixen la pràctica d’almenys una d’aquestes activitats: activitats subaquàtiques, amb la supervisió de guies o instructors/ores o sense cap supervisió, o formació per practicar les activitats subaquàtiques amb garanties i seguretat; i centres nàutics (47%), que ofereixen la possibilitat de fer activitats nàutiques recreatives o de pesca a la mar o a qualsevol altre medi aquàtic amb seguretat i qualitat.

Finalment, el text apunta quines són les bones pràctiques pel que fa a les activitats nàutiques amb embarcacions, com ha de ser una embarcació sostenible i com gestionar els residus un cop a bord, bones pràctiques de fondeig, i recorda l’existència de l’aplicació gratuïta FanCat, que ofereix informació sobre el fons marí i mostra en tot moment on hi ha hàbitats protegits, què has de fer si et trobes fauna marina protegida en perill o comportaments respectuosos amb els cetacis. Pel que fa a la pesca recreativa responsable, s’incideix en quines són les espècies vulnerables i s’apel·la a utilitzar alternatives ecològiques als ploms i hams convencionals. La darrera part fa referència al busseig d’esbarjo responsable i al busseig en coves.

La guia es veu reforçada amb la publicació de tríptics i díptics informatius amb consells sobre com navegar de manera responsable i sostenible i com viure la mar amb responsabilitat. Tots dos fulletons estan disponibles al web del Departament.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

El Festival Flors i Violes vol fer un salt qualitatiu en aquesta 15a edició i batre rècords de públic

La Ludwig Band i Figa Flawas seran els caps de cartell d'aquesta quinzena edició que se celebrarà del 26 al 28 d'abril.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -