Les entitats Ardenya, Patrimoni i Natura i el grup Sterna han instat als alcaldes de les poblacions que travessa el curs del riu Ridaura a actuar plegats per la recuperació de l’ecosistema fluvial. Afirmen que “en els darrers anys les estratègies de conservació sempre han recaigut en cada ajuntament sense tenir en compte una visió global” i, ara, volen emprendre accions conjuntes.
El president del grup Natura Sterna, Jaume Ramot García, detalla que demanen crear una taula de treball per fer una avaluació general de l’estat del segon riu més important de la comarca i l’eix de la Vall d’Aro perquè al llarg dels anys ha anat empobrint. Així, podran fer “una diagnosi de l’estat del Ridaura i de les futures actuacions que s’hi poden fer conservar-lo”.
Actualment, el Ridaura és gestionat per tota la llei aplicable des de l’ACA i dels diferents departaments de Medi Ambient i de Territori. Tot i això, les entitats troben a faltar una visió global dels ajuntaments de la Vall d’Aro que “posi en alça tots els valors històrics, culturals i naturals que té”. Ramot ha comentat algunes de les propostes, una d’elles millorar la gestió de l’espai natural de l’Ardenya.
Quatre municipis de costat
Neix al terme de Santa Cristina d’Aro i desemboca a Platja d’Aro, però també inclou Llagostera i Sant Feliu de Guíxols. Aquests són els quatre municipis que les entitats ecologistes han instat a què generin aquest informe i consensuïn les actuacions. “Més enllà del propi municipi, els pot ser molt beneficiós a l’hora d’unificar criteris i de trobar a l’encaix de tots aquests municipis vers un element vertebrador com és el Ridaura”.
D’altra banda, Ardenya Patrimoni i Natura i el grup Sterna creuen que la recuperació del riu es podria beneficiar dels fons europeus Next Generation.
De moment, la crida per realitzar un estudi transversal del Ridaura ha tingut molt bona rebuda en les primeres reunions amb els consistoris de la Vall d’Aro.