11.5 C
Pals
Divendres, 26 abril 2024
- Publicitat -

El clima de l’Empordà: Precipitacions d’octubre

Albert Aparicio
Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
El clima de l'Empordà: Precipitacions d'octubre
Loading
/

Com cada divendres parlem en aquesta secció amb el nostre home del temps, amb l’Albert Aparicio, sobre fenòmens meteorològics i característiques del clima empordanès. Bon dia de nou Albert.

Aquesta setmana un dels temes de conversa més recurrents ha estat la fred que ha fet aquests dies.
Hem tingut un avançament de l’hivern, amb valors força baixos, amb mínimes que han estat fins i tot per sota de 5ºC de fet avui farem un balanç de com ha estat aquest mes d’octubre perquè també estat un mes molt plujós.

L’octubre va començar amb un episodi de tramuntana que durant els primeres dies de mes  va afectar especialment la meitat nord de la comarca amb ratxes entre 70 i 80 km/h.  Però el meteor protagonista ha estat la pluja, entre els dies 7 i 10 es van enregistrar més de 50 mm a la gran part de la comarca, la majoria de la precipitació es va acumular el dia 9 amb forma de tempesta.

L’arribada de l’ex-huracà Leslie, si ve a nosaltres ens va afectar com a tempesta post – tropical, va arribar a la península pràcticament amb la força d’un huracà. Això va provocar la segona tongada de precipitacions més o menys intermitents, i en molts municipis com per exemple a Palafrugell es va enregistrar precipitació durant 7 dies consecutius.  I ara a finals de mes ens ha afectat una de les entrades d’aire fred polar més primerenques dels darrers anys amb un nou episodi de pluges.

S’han superat els 100 mm a bona part de la comarca, alguns punts fins i tot estan més propers dels 200 mm que dels 100mm, com a Esclanyà (190mm), Palafrugell (més de 190mm) a l’estartit s’han assolit els 166 mm i a Torroella s’han acumulat fins a 193 mm.
Però aquestes xifres, a espera de dades oficials, no disten molt del que cap esperar a la nostra tardor. L’any passat va ser un any nefast en quan a pluges, va ser molt sec amb un 30%- 50% de la mitjana (octubre 2017), i enguany ens trobem amb un any que es just el contrari, molt humit. Diria que estacionalment s’ha complert el clima que ens correspon: ha fet fred a l’hivern, la primavera ha esta plujosa, ha fet calor a l’estiu i ara a la tardor ha plogut molt. No ho qualificaria com a quelcom excepcional com va ser l’octubre de 1994 on per exemple a l’Estartit es van acumular més de 217,8 mm en només 24h el dia 10/10/1994 i en tot l’octubre es van acumular més de 500 mm.

Quan parlem de models estacionals o mensuals aquí parlem d’un pronòstic climàtic que és totalment diferent a fer un pronòstic meteorològic.  La NOAA (Agencia americana de l’atmosfera i els oceans) realitza un pronòstic sobre com és més probable que evolucioni la tendència, però no ens serveix per zones geogràficament petites com l’Empordà, de fet en aquests mapes que publiquen els americans, Catalunya té el tamany d’un píxel! I es evident que pot haver-hi una part de Catalunya que pateixi un dèficit de precipitació i una altra que tingui superhabit!.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Can Mario inaugura aquest dissabte l’exposició dels finalistes del premi Antoni Vila Casas 2024

El certamen d'enguany s'ha centrat en l'escultura i la mostra de Can Mario està conformada per 28 obres finalistes d'artistes catalans.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -