15.8 C
Pals
Dijous, 22 febrer 2024
- Publicitat -

El conjunt patrimonial de l’aeròdrom 318 de Canet de la Tallada, declarat bé cultural d’interès local

El conjunt patrimonial hauria estat en ús durant la Guerra Civil Espanyola

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El conjunt patrimonial de l’aeròdrom 318 de Canet de la Tallada, que hauria estat en ús durant la Guerra Civil Espanyola, ha estat declarat bé cultural d’interès local pel Consell Comarcal del Baix Empordà, segons informa El Punt Avui. Aquesta declaració garantirà la protecció del conjunt patrimonial, que té un valor històric, arquitectònic i etnològic important, especialment quan es considera en la seva totalitat.

El lloc que es va triar per construir l’aeròdrom es va situar entre la Tallada d’Empordà i Ullà, a la carretera de Verges, a la vora esquerra del riu Ter. Es tractava d’uns camps que es van requisar i que ocupaven una superfície de 200 hectàrees. El mas d’en Mach es va convertir en la instal·lació principal i va funcionar com a quarter general, acollint als oficials i soldats que es destinaven a aquesta instal·lació.

Segons el treball L’aeròdrom republicà 318. Records de la Guerra Civil a la Tallada d’Empordà, per construir l’aeròdrom es van reclutar treballadors dels pobles veïns i es van habilitar dues pistes, una amb orientació nord-sud i l’altra est-oest, amb 1.500 metres de longitud i 300 metres d’amplada. També es va construir un camí d’accés, una garita de sentinella a l’entrada del recinte, dos edificis auxiliars, una caseta i una barraca per controlar els vols, aparcaments de formigó en forma de T per als aparells, un gran refugi antiaeri per a 150 persones prop del lloc de comandament, i cinc refugis subterranis més petits repartits per la zona oest. Encara es conserven restes de moltes d’aquestes construccions. Després de la guerra civil, els terrenys van ser retornats als propietaris i van ser utilitzats de nou per al conreu. Tanmateix, als anys 40, l’exèrcit de l’aire va fer un inventari de tots els camps d’aviació considerats útils i encara es feia esment al camp de Canet.

- Publicitat -
Article anterior
Article següent
- Publicitat -
- Publicitat -

Un acusat accepta 5 anys de presó per violar una menor a Fontanilles i deixar-la embarassada

L'acusat admet que va tenir una relació amb l'adolescent quan ella tenia 13 anys i ell 20.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -