9.3 C
Pals
Divendres, 13 Desembre 2019

El KM-0 dels avantpassats indiketes

"Vist en perspectiva, crec que quan vaig començar la recerca del què menjaven els ibers va ser el primer moment en què em vaig plantejar fer KM-0"

El més llegit

Accident de trànsit frontal a Gualta amb dos cotxes i un camió implicats

Accident frontal entre dos vehicles i un camió aquest dimecres a la tarda a la localitat de Gualta, al kilòmetre 2,3 de la carretera GI-643

Supermatí – 12 desembre 2019

Ja pots tornar a escoltar el Supermatí d'avui

Demanen 15 anys de presó a dos germans acusats de violar una menor d’onze anys a Torroella

La Secció Quarta de l'Audiència de Girona va celebrar el judici a dos germans acusats de violar repetidament l'any 2014 una menor d'onze anys

Nou sistema per evitar inundacions a S’Agaró

Comencen les obres a S'Agaró per evitar les inundacions quan plou. Les tasques s'estan duent a terme a l’avinguda de Platja d’Aro de S’Agaró

Detinguts per plantar marihuana a Sant Feliu de Guíxols per una denúncia anònima al web de la Policia Nacional

La plantació estava situada en un antic graner a les afores de Sant Feliu de Guíxols, allà hi havia 430 plantes
Lola Puig
Lola Puig
Xef i propietària del restaurant El Fort d'Ullastret

Aquest cap de setmana passat hem celebrat el 4art Festival Indiketa a Ullastret. Aquest event vol portar-nos a l’època dels ibers i acostar-nos a la cultura d’aquell moment a través d’una visita teatralitzada pel poble, diversos tallers, una pel•lícula en 3D, menjars i begudes que podrien haver fet els nostres avantpassats del s. VI aC. Del què menjaven aquesta civilització no se’n sap massa res ja que encara no s’ha pogut interpretar bé la seva escriptura però podem interpretar-ho a través de les troballes de les restes arqueològiques i descartant tot allò que ens ha vingut des d’Orient, des d’Àfrica o des d’Occident.

Aquesta recerca la vaig començar a fer cap al 2002 interessada en fer plats de l’època dels nostres parents de molt lluny i ajudada per tot un grup d’arqueòlegs, historiadors, gastrònoms i especialistes diversos vam fer un llistat d’ingredients que segur en disposaven.

En base al llistat vaig confeccionar un menú de degustació de 9 plats que es va presentar dins el recinte de la Ciutat Ibèrica del meu poble el 24 d’abril del 2004 acompanyat per una exposició de productes, un xerrada per part de les autoritats del MAC i un tast de tot el menú. I què ens pensem que menjaven els ibers?

Doncs sabem que menjaven ordi, mill, llenties, faves, olives, conill, cabres, porc, colomí, ànec salvatge, ous d’aus, cosconilles, lletsons, verdolagues, agrella, alls silvestres, ametlles, nous, avellanes, aglans, peixos i crustacis de llac i de roca, rèptils com la serp, el llangardaix, tortugues fins i tot gossos i gats i espècies com el coriandre, l’anet, la farigola, la sajolida, salaven amb un salaó que feien a base de sal de mar i peixos fermentats: el gàrum i endolçaven amb el sucre present a les fruites: pomes, figues, raïm i sobretot amb mel. I la garrofa, possiblement la nostra xocolata.

Al nostre menú del festival hi va haver: costelló confitat amb olla de fang servit amb gàrum d’herbes, conill amb olives a la sajolida, peus de porc rostits, cananes al vi cuit amb ortigues i malves, ordi amb llet i figues, recuit de cabra i coca de garrofa. Així com les nostres aigües i caves de flors: de borratxa, de farigola, de saüc,…

Vist en perspectiva, crec que quan vaig començar la recerca del què menjaven els ibers va ser el primer moment en què em vaig plantejar fer km0 perquè el meu rebost, en gran part, va ser el silvestre i els productes, els més propers.

Últimes notícies

Suu estrena ‘Tant de bo’ amb producció de Carlos Sadness

Suu, una de les artistes catalanes més seguides i escoltades de l’actualitat, publica “Tant de bo” el primer avançament del seu esperat segon disc, que es titula “Ventura” i que produeix el reconegut cantant, compositor i il·lustrador Carlos Sadness. Segons ha explicat ella mateixa, el seu esperat segon àlbum, que veurà la llum el 10…

Novetats de la setmana: Harry Styles, Stormzy, Dua Lipa, Gertrudis

Aquesta és la darrera setmana abans de festes amb novetats discogràfiques i a no sé que en les properes setmanes hi hagi algun llançament sorpresa fins el mes de gener no hi ha programat cap disc en especial. Harry Styles amb el seu segon disc “Fine Line” i Stormzy amb “Heavy is the head” competiran…

Woodkid anuncia el seu retorn pel 2020

El 2020 farà 7 anys de la publicació de “The Golden Age” el primer i únic disc editat per Woodkid i des de llavors els seus seguidors estaven esperant alguna notícia del músic. A través d’una publicació a la xarxa Yoann Lemoine ha dit “He tornat” i ha explicat que els darrers cinc anys ha…

Ningú no és perfecte – 12 desembre 2019

Edició 800 i molt especial del programa de cinema de Ràdio Capital!

Es donen a conèixer els nominats al BBC Sound of 2020

La BBC ha presentat avui el llistat dels 10 nominats al BBC Sound of 2020, aquella famosa votació on cerca l’artista o nom de l’any vinent que tindrà molta repercussió al món i que no només se centra en artistes del Regne Unit. Entre els noms d’enguany trobem a Yungblud, segurament el més famós, si…

Més notícies