8.5 C
Pals
Dimarts, 29 novembre 2022
- Publicitat -

El KM-0 dels avantpassats indiketes

Aquest cap de setmana passat hem celebrat el 4art Festival Indiketa a Ullastret. Aquest event vol portar-nos a l’època dels ibers i acostar-nos a la cultura d’aquell moment a través d’una visita teatralitzada pel poble, diversos tallers, una pel•lícula en 3D, menjars i begudes que podrien haver fet els nostres avantpassats del s. VI aC. Del què menjaven aquesta civilització no se’n sap massa res ja que encara no s’ha pogut interpretar bé la seva escriptura però podem interpretar-ho a través de les troballes de les restes arqueològiques i descartant tot allò que ens ha vingut des d’Orient, des d’Àfrica o des d’Occident.

Aquesta recerca la vaig començar a fer cap al 2002 interessada en fer plats de l’època dels nostres parents de molt lluny i ajudada per tot un grup d’arqueòlegs, historiadors, gastrònoms i especialistes diversos vam fer un llistat d’ingredients que segur en disposaven.

En base al llistat vaig confeccionar un menú de degustació de 9 plats que es va presentar dins el recinte de la Ciutat Ibèrica del meu poble el 24 d’abril del 2004 acompanyat per una exposició de productes, un xerrada per part de les autoritats del MAC i un tast de tot el menú. I què ens pensem que menjaven els ibers?

Doncs sabem que menjaven ordi, mill, llenties, faves, olives, conill, cabres, porc, colomí, ànec salvatge, ous d’aus, cosconilles, lletsons, verdolagues, agrella, alls silvestres, ametlles, nous, avellanes, aglans, peixos i crustacis de llac i de roca, rèptils com la serp, el llangardaix, tortugues fins i tot gossos i gats i espècies com el coriandre, l’anet, la farigola, la sajolida, salaven amb un salaó que feien a base de sal de mar i peixos fermentats: el gàrum i endolçaven amb el sucre present a les fruites: pomes, figues, raïm i sobretot amb mel. I la garrofa, possiblement la nostra xocolata.

Al nostre menú del festival hi va haver: costelló confitat amb olla de fang servit amb gàrum d’herbes, conill amb olives a la sajolida, peus de porc rostits, cananes al vi cuit amb ortigues i malves, ordi amb llet i figues, recuit de cabra i coca de garrofa. Així com les nostres aigües i caves de flors: de borratxa, de farigola, de saüc,…

Vist en perspectiva, crec que quan vaig començar la recerca del què menjaven els ibers va ser el primer moment en què em vaig plantejar fer km0 perquè el meu rebost, en gran part, va ser el silvestre i els productes, els més propers.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios